1. 3. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Zaviri u život očima pjesnika jer oni ga vide bolje, u čitavoj njegovoj dubini i raskoši! Baš kao što i Dobriša Cesarić u svojoj čuvenoj Pjesmi mrtvog pjesnika poručuje – čitajte pjesnike jer ih tako činite besmrtnima.
U mjesecu koji označava početak proljeća, i u kojem slavimo Svjetski dan pjesništva, tvoja ti Knjižnica donosi preporuke za čitanje poezije. Pruži priliku pjesmi i dopusti joj da te povede u svoj svijet!

Zašto poezija?

Upravo je pjesnički jezik osobito poticajan za našu kreativnost, moć zapažanja i promišljanja jer traži naš veći angažman u otkrivanju dubljih značenja koja se kriju iza pojedinih stihova. U kratkoj formi, u kojoj dolazi do izražaja sva raskoš jezika, poezija izriče ono što svi osjećamo, ali za što često ne pronalazimo odgovarajuće riječi. Ritmičnost i bogatstvo izražajnih mogućnosti jezika poboljšavaju naš osjećaj za jezik i verbalne vještine. Uz to, čitanje poezije čini nas empatičnijima i širi nam vidike.

Probudi me!

Poezija na policama tvoje Knjižnice čeka da je probudiš i udahneš joj novi život, baš kao što je Cesarić poželio u Pjesmi mrtvog pjesnika. Prilika je to da otvoriš oči za neke nove svjetove, da napisanim stihovima daš smisao i u njima pronađeš djeliće pjesnika i sebe. Zaviri u život očima pjesnika jer oni ga vide bolje, u svoj njegovoj dubini i raskoši! Možda te ove knjige potaknu da zavoliš poeziju ili je baš, zahvaljujući njima, otkriješ.

Pjesnici – zvijezde društvenih mreža

Društvene su mreže otvorile nove mogućnosti poeziji učinivši je pristupačnom velikom broju ljudi te su stvorile prave pjesničke zvijezde. Ako ti još uvijek nisu poznate, predlažemo ti dvoje Instagram-pjesnika koji su inspirirali brojne sljedbenike, a njihove ćeš zbirke naći u svojoj Knjižnici.

Rupi Kaur, kanadska pjesnikinja indijskog podrijetla, u zbirci Sunce i njeni cvjetovi donosi ti osvježavajuću, iskrenu, ispovjednu kratku poeziju. Životnim ciklusom cvijeta autorica oslikava svoj put i unutarnje borbe. Upotpunjena autoričinim ilustracijama, pisana slobodnim stihom i jednostavnim jezikom, knjiga progovara o najsloženijim temama. Otkrij zašto je Rupi Kaur postala pjesnička senzacija!

Voli nju divlju naziv je pjesničke zbirke još jednog literarnog fenomena s društvenih mreža, mladog kanadskog pisca koji objavljuje pod pseudonimom Atticus. U minimalističkoj formi prožetoj bogatstvom emocija, autor progovara o svakodnevnim trenutcima koji čine život i u kojima se čitatelj može lako prepoznati. Stihovi popraćeni fotografijama odišu energijom življenja, maštanja, voljenja.

Suvremeni hrvatski pjesnici

Zaviri u svijet suvremenog hrvatskog pjesništva i pronađi nešto za sebe!

Vrijeme prije jezika treća je zbirka nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg. Središnja je os knjige oko koje se sve vrti ljubav. U samom je naslovu iskazano autoričino razmišljanje o ljubavi kao nečem što je teško pretočiti u riječi jer sama je ljubav neuhvatljiva stihovima i sveprisutna je kao nešto najvažnije, što svemu daje smisao.

Crveno prije sutona, zbirka poezije zavičajnog pjesnika Denisa Ćosića, ovjenčana je nagradom Goran za mlade pjesnike 2019. godine. Autor se u ovoj zbirci predstavio 41 pjesmom u prozi, ispunjenom nadrealnim, mitološkim slikama koje su inspirirane pjesnikovim boravkom u Trstenom. Zaokupljen motivima prirode, autor propituje vlastiti identitet te odnos pojedinca i prirode kao nedjeljive sastavnice čovjekova svijeta.

Požežanka Đurđica Gatjal stihovima zbirke Krila i okovi otvara nam vrata svojeg života i poziva nas unutra obznanjujući svoj intimni prostor, ispisujući iskustvo proživljenog, i onog dobrog i onog lošeg što život nosi. Svijet ovih pjesama resi bogatstvo emocija u kojima se svi možemo prepoznati. Ova snažna poezija zrači optimizmom slaveći život, dobrotu, zahvalnost, ustrajnost, hrabrost, vjeru u Boga, u sebe i u druge.

Glazbenici i pjesnici

Preporučujemo ti zbirke poznatih autora koji su uspješno povezali ljubav prema glazbenoj umjetnosti i umjetnosti riječi.

Svjetski poznat kanadski pjesnik, romanopisac i kantautor Leonard Cohen u knjizi Plamen predstavlja nam se sasvim intimno, svojim pjesmama, dnevnicima, autoportretima, crtežima. Ovdje ćeš pronaći 63 pjesme koje je Cohen pomno odabrao iz neobjavljenih tekstova, pjesme koje su postale tekstovi pjesama s njegova posljednja četiri albuma, izbor iz Cohenovih bilježnica, 70-ak autoportreta, 24 crteža i 20 preslika stranica iz njegovih bilježnica.

Kuća pored mora donosi nam istoimenu antologijsku pjesmu koju je Arsen Dedić otpjevao 1964. godine na Splitskom festivalu. Ova ljubavna pjesma dominantno elegijskog tona u čitatelju potiče snažne emocije, a pjesnikove stihove kistom je dočarao Fadil Vejzović sa sedam ilustracija koje upotpunjavaju umjetnički doživljaj ove kratke, ali vrijedne knjige. Zaviri i u ostale zbirke ovog glazbenog i poetskog velikana, nestrpljivo te čekaju u Knjižnici!

Mirela Priselac Remi stihove je svoje zbirke Masarykova smjestila u zagrebačku ulicu, prostor od Trga maršala Tita do početka Tesline ulice, koji je, kako sama kaže, njezina sigurna zona, ali i prostor kulture te simbol snage i izdržljivosti. Mjesto je to na kojem se događa život sa svim svojim lijepim i ružnim stranama koje pjesnikinja ispisuje jednostavnim i britkim pjesničkim jezikom uvodeći motive ljubavi, odnosa, obitelji, grada.

Nobelovka i akademik

Za kraj ti predlažemo pjesme malo „ozbiljnijih“ pjesnika. Provjeri zašto su cijenjeni!

Izabrane pjesme prvi su prijevod na hrvatski jezik sa širim izborom pjesama Louise Glück, prošlogodišnje laureatkinje Nobelove nagrade za književnost, američke pjesnikinje i esejistice. Zbirka sadrži 92 autobiografske pjesme snažnih emocija. Preciznim i jednostavnim jezikom, na visokoj intelektualnoj i emocionalnoj razini, pjesnikinja raslojava život temama smrti, gubitka, odbacivanja, neuspjeha, odnosa, pokušaja oporavka.

Kazalo je deseta, ujedno i posljednja, pjesnička zbirka akademika Tonka Maroevića, književnika, povjesničara umjetnosti i prevoditelja koji se prošle godine preselio u kulturnu povijest. U tekstovima 70-ak pjesama autor nam kazuje o važnim temama koje su zaokupile njegov pjesnički duh. Zbirka je ispunjena virtuoznim stihovima u kojima se ogleda autorova erudicija.

Izaberi za sebe neki od predloženih naslova. Neće ti oduzeti mnogo vremena, a mogu ti donijeti neslućeni užitak čitanja! Za više preporuka prelistaj naš bilten koji te čeka na posudbenom i info pultovima tvoje Knjižnice.