Projekt dogradnje i adaptacije zgrade Prve požeške štedionice Gradskoj knjižnici Požega donio je značajno proširenje postojeće zgrade i prateću reorganizaciju djelatnosti, što dovodi do mogućnosti da se nakon više od 170 godina tradicije u neadekvatnim uvjetima ustanova konačno organizira u prostoru koji je namjenski preuređen i opremljen u skladu sa stvarnim potrebama knjižnične djelatnosti koje se oslanjaju na stvarne potrebe građana i korisnika u 21. stoljeću.

Zgrada Prve požeške štedionice zaštićeno je kulturno dobro. Projekt dogradnje i adaptacije zgrade financirali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Požega, a dovršen je u 2020. godini, prema projektu arhitekta Borisa Vučića Šnepergera. Zgrada je otvorena za javnost 15. ožujka 2021. godine.

Uz plansko opremanje koje se nastavlja na projekt rekonstrukcije, organizacija poslovanja koje uključuje programe i usluge za korisnike dovodi do konačnog ostvarenja sna o novoj knjižnici u novoj zgradi, usklađenog sa stvarnim potrebama korisnika 21. stoljeća.

Trg spoznaje

Galerija
svjetlosti

Galerija Tunel

Dvorane

Dječji odjel

Odjel književnosti

Znanstveni i studijski odjel

Odjel za mlade i multimediju

Trg spoznaje

Trg spoznaje informacijski je i orijentacijski centar zgrade na kojem se nalazi Centralni posudbeni i Info pult, jedinstveno mjesto u Knjižnici gdje se vrši korisnička usluga – posudba i vraćanje knjiga, upis i produženje članstva. Trg spoznaje ujedno je i središnji prostor koji te vodi do svih ostalih mjesta u zgradi.

Galerije

Galerija svjetlosti

Prostrana Galerija svjetlosti nalazi se u novom dijelu zgrade, ispod staklenog krova zbog kojeg je i dobila ime. Omogućava poseban doživljaj svih godišnjih doba, kao i doba dana, igrajući se sa svjetlom i sjenom. Budući da zbog održavanja izložbenog programa služi kao galerijski prostor, dnevni boravak za građane i mjesto održavanja javnih događanja, Galerija je važan višefunkcionalni centar tvojeg trećeg životnog prostora. Spoj ugodnog boravka i galerijskog prostora, u čemu se i očituje njegova glavna ideja, istovremeno nudi mogućnost opuštanja, druženja i promatranja izložbe.

Galerija Tunel

Galerija Tunel, koja se nalazi u novom dijelu zgrade, prikladan je i inspirativan atelijer za sve umjetnike te izložbeni galerijski prostor koji nudi mogućnost predstavljanja njihova stvaralačkog rada. Programska i izložbena funkcija ove jedinstvene galerije omogućava ti da zastaneš, pratiš proces nastanka umjetničkog djela ili pogledaš izložbu.

Dvorane

Dvorana mudrosti

Dvorana mudrosti suvremeno je opremljena dvorana koja odgovara potrebama današnjeg društva, zbog čega Gradska knjižnica Požega ima mogućnost održavanja svih tipova događaja, kao i mogućnost iznajmljivanja dvorane u poslovne i edukativne svrhe. Prostor može biti otvorenog ili zatvorenog tipa, uz dobru zvučnu izolaciju, a kapacitet je 50 sjedećih mjesta. Dvorana je tehnički vrlo dobro opremljena. Osim ugradbenog platna i projektora, u prostoru se nalazi i zasebni audiosustav. Osiguran je pristup internetu, a Dvorana se vrlo brzo može prenamijeniti u radni prostor dodavanjem rasklopivih stolova. Dvorana mudrosti nalazi se na Trgu spoznaje, u prizemlju Gradske knjižnice Požega.

Dvorana znanja

Dvorana znanja moderna je dvorana prikladna za sve vrste događaja. Tehničkom opremom postiže visoke standarde, a može poslužiti i kao izvrstan prostor za predavanja. S obzirom na to da se u Dvorani znanja nalaze preklopne stolice, koje mogu poslužiti i kao radni stolovi i kao stolice, kapacitet je 50 sjedećih mjesta ili 25 radnih mjesta s prikladnom površinom za rad. Klimatizirana i ozvučena Dvorana nalazi se u potkrovlju Gradske knjižnice Požega, na Odjelu za mlade i multimediju i također je dostupna za iznajmljivanje vanjskim korisnicima.

Rezerviraj dvoranu

Odjeli

Dječji odjel

Dječji odjel, koji je smješten u prizemlju zgrade, opremljen je u skladu sa standardom za dječju dob. Osim raznolikog fonda u slobodnom pristupu, slikovnica, dječjih knjiga iz područja književnosti i struke te časopisa, nudi bogatu zbirku društvenih igara i igračaka kojima se oni najmlađi koriste u redovnim aktivnostima, ali i samostalno u prostoru Knjižnice. Višenamjenski prostor prikladan je za održavanje svakodnevnih programa za bebe, predškolce i školarce.

Odjel književnosti

Na Odjelu književnosti, koji se nalazi u prizemlju zgrade, okupljen je kompletan fond iz područja jezika i književnosti – povijest književnosti, lingvistika, književna kritika te sva beletristika na hrvatskom jeziku. Za ugodan boravak te otkrivanje poznatih i nepoznatih staza svjetske književnosti u čitanju knjiga, od kojih su sve u slobodnom pristupu, dostupno je više različitih kutaka na Odjelu.

Znanstveni i studijski odjel

Znanstveni i studijski odjel, koji je smješten na prvom katu, nudi bogat fond stručnih knjiga, stručno-znanstvenih časopisa, referentne zbirke, građe iz posebnih zbirki Possegane i Rare, a ostavštine znamenitih zavičajnika nalaze su u spremištu. Građom iz posebnih zbirki korisnici se mogu koristiti samo u prostoru Knjižnice, dok je ostala građa u slobodnom pristupu. Na Odjelu postoje mjesta za listanje časopisa, uživanje u čitanju, istraživanje na pet dostupnih računala, učenje u tihom okruženju i pisanje radova uz 35 dostupnih radnih mjesta.

Odjel za mlade i multimediju

Odjel za mlade i multimediju, koji je smješten u preuređenom potkrovlju, dijeli se na prostor s gaming računalima i PlayStation 4 konzolama te na Dnevni boravak za mlade. U njegovim se policama mogu pronaći dječja i odrasla zvučna građa, filmovi, obrazovni CD-ovi i DVD-ovi, a mladi, osim igrajući igre, svoje slobodno vrijeme mogu provoditi slažući robotičke setove i Lego kocke, čitajući časopise, knjige na stranim jezicima i popularnu beletristiku za mlade.