FESTIVAL RECITACIJE

Probudi me!

2023.

TEMA NATJEČAJA

Poezija i glazba 

Poezija i glazba tema su književne manifestacije Probudi me! koja će se održati treći put. Pjesme mnogih pjesnika, među kojima i one Dobriše Cesarića, oživljene su u glazbenom obliku, a u ovogodišnjem će projektu kandidati za svoj nastup moći izabrati uglazbljenu poeziju ili glazbene stihove koji ne moraju nužno biti objavljeni kao zbirka poezije.  

UVJETI I OPIS NATJEČAJA

› Snimi videozapis recitacije odabrane uglazbljene pjesme ili stihova omiljene glazbe u trajanju do tri minute. Nakon kratkog predstavljanja (ime, mjesto prebivališta) najavi pjesmu koju ćeš interpretirati, a zatim pokaži svoje recitatorsko umijeće.  

 1. Na natječaj se mogu prijaviti svi državljani Republike Hrvatske stariji od 15 godina.
 2. Maksimalno je trajanje videozapisa tri minute.
 3. Videozapis treba sadržavati: kratko predstavljanje (ime, odakle kandidat dolazi – mjesto prebivališta) i najavu pjesme, pri čemu odabrana pjesma treba biti povezana s glazbom, bilo da je riječ o uglazbljenoj poeziji ili o glazbenim stihovima koji ne moraju nužno biti objavljeni u obliku knjige poezije.
 4. Videozapis se šalje na e-mail odjel.knjizevnosti@gkpz.hr do 17. rujna 2023. do ponoći.

KAKO SE PRIJAVITI?

 1. Videozapis pošalji elektroničkom poštom na e-mail: odjel.knjizevnosti@gkpz.hr.*
 2. Ime datoteke neka bude u obliku prezime-ime.
 3. Subject/naslov pošte: Prijava Probudi me 2023.
 4. U tijelo poruke OBVEZNO upiši svoje podatke:
 • ime i prezime osobe koja recitira, kućna adresa i telefonski broj
 • datum rođenja
 • status (učenik, student, zaposlen, nešto drugo)
 • naslov i ime autora interpretirane pjesme.

* ako je memorijski kapacitet tvojeg videozapisa prevelik za slanje e-poštom, posluži se servisima za postavljanje velikih datoteka i proslijedi nam linkove za preuzimanje videa (jumbo.iskon.hr, Google Drive, dropbox.com, wetransfer.com)

       5. Uz videozapis priloži popunjenu pristupnicu. Mlađi od 18 godina uz prijavu trebaju poslati potpisanu suglasnost roditelja, a punoljetni sudionici vlastoručno potpisanu suglasnost. 

Rok za prijavu: 17. rujna 2023.

PROSUDBENO POVJERENSTVO

Nakon isteka roka za prijavu slijedi faza selekcije pristiglih videosnimki. Stručno povjerenstvo u sastavu dramske pedagoginje Marine Petković Liker te predstavnica organizatora Martine Hamzić i Ivane Redkin izabrat će najtalentiranije kandidate koji će dobiti mogućnost besplatne stručne edukacije u Gradskoj knjižnici Požega te će se s pripremljenim izvedbama predstaviti publici u završnici manifestacije 20. listopada u 18 sati na Galeriji svjetlosti.

EDUKACIJA

Gradska knjižnica Požega organizirat će edukaciju najtalentiranijih kandidata prema izboru Prosudbenog povjerenstva tijekom rujna 2023. godine. Edukaciju koja obuhvaća područje komunikacijskih vještina, javnog nastupa te usavršavanje u scenskom nastupu i govorenju poezije održat će Marina Petković Liker, kazališna autorica, redateljica, fonetičarka, komparatistkinja književnosti, izvanredna profesorica na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na poslijediplomskom stručnom studiju dramske pedagogije te voditeljica radionica s raznim grupama (umjetnicima, amaterima, nastavnicima, studentima, djecom i mladima) iz područja kojima se bavi (glasa i tijela, govora, autorskog kazališta, specifične kazališne komunikacije). Izabrani će kandidati o vremenu održavanja edukacije biti obaviješteni e-mailom ili telefonski.

ZAVRŠNA MANIFESTACIJA

Gradska knjižnica Požega 20. listopada u 18 sati organizirat će završnu manifestaciju projekta Probudi me!. Izabrani kandidati izvest će pripremljene interpretacije pred publikom na Galeriji svjetlosti, a tom će prilikom sudionicima biti uručeni prigodni poklon-paketi i priznanja. U završnici programa sudjelovat će i poznata glazbenica te pjesnikinja Mirela Priselac Remi koja je 2020. godine objavila svoj pjesnički prvijenac Masarykova, a tom će prilikom, uz glazbu, predstaviti i svoju poeziju. 

Na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega pogledaj snimku prvog  (https://www.youtube.com/watch?v=sC3g7k5ztVw) i drugog festivala recitacije (https://www.youtube.com/watch?v=90Ca9aaxHyo).

O PROJEKTU

Program Probudi me! književna je manifestacija koju Gradska knjižnica Požega, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, provodi s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije. 

Projekt se provodi u nekoliko faza: objava javnog poziva te prijava zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije u skladu sa zadanom temom, besplatna stručna edukacija najtalentiranijih interpretatora po izboru Prosudbenog povjerenstva te završna manifestacija na kojoj se recitatori predstavljaju publici pripremljenim izvedbama. Završnica uključuje i gostovanja poznatih imena suvremenog hrvatskog pjesništva.

Nadahnut Cesarićevim stihovima Pjesme mrtvog pjesnika, program slavi pjesničko stvaralaštvo, omogućava zainteresiranim osobama da se uz pomoć stručnog vodstva usavrše u području recitacije poezije i predstave publici, nepravedno zapostavljenim pjesnicima zasluženu promociju, kao i priliku suvremenim pjesnicima da publici predstave svoj opus, a publici donosi kvalitetan događaj i mogućnost upoznavanja recentnog hrvatskog pjesništva.