Književnost

Umjetnost

Glazba

Film

Fotografija

Edukacije

Poticanje čitanja

Znanost (STEM)

Zabava

Izložbe

Programi prema dobnim skupinama

Književnost

Književni susreti

Knjižnica redovito organizira književne susrete s ciljem predstavljanja autora i poticanja čitanja. Kao čitatelj na taj način dobivaš mogućnost neposredna uvida u svijet omiljenih književnika i njihovih djela, a autoru se pruža prilika da ti osobno predstavi sebe i svoj književni rad. Ti su događaji prilika za dijalog o umjetničkom stvaralaštvu, čitanju, razumijevanju književnosti, idejama i porukama književnih djela, procesu pisanja, životu raznih autora, širim društvenim temama, o onom što te u čitanju potiče na promišljanje, maštanje, putovanje književnim svjetovima te onom što autore u pisanju nadahnjuje i potiče na stvaranje.

U dosadašnjem je radu Knjižnica održala velik broj književnih susreta s nekim od najpoznatijih imena hrvatske književne scene koja su privukla velik broj zaljubljenika u pisanu riječ. Kristian Novak, Zoran Ferić, Ivana Bodrožić, Ivana Šojat, Nebojša Lujanović, Zoran Žmirić, Marina Vujčić i Ivica Ivanišević samo su neki od autora koje su prijatelji knjige i Knjižnice imali priliku upoznati

Takvim ti događajima Knjižnica nastoji približiti književnost i pružiti iskustvo istinskog umjetničkog doživljaja književnih ostvarenja pisaca različitih generacija, stilskih izričaja, tematskih usmjerenja i književnih interesa. Tvoja ti Knjižnica priprema još mnoštvo novih, zanimljivih i inspirativnih druženja s omiljenim piscima. Dođi i ti!

Probudi me!

Program Probudi me! redovna je godišnja književna manifestacija koja se, uživo i online, provodi s ciljem promocije pjesništva i poticanja interpretacije poezije. Namijenjen je svima koji su stariji od 15 godina, a obuhvaća natjecanje u interpretaciji poezije slanjem videosnimke, edukaciju najtalentiranijih interpretatora i nastup kojim se recitatori predstavljaju publici. Program slavi pjesničko stvaralaštvo koje ostaje kao trajna ostavština autora te, kao što je Cesarić poručio u Pjesmi mrtvog pjesnika, vraća u život zaboravljene pjesnike čitanjem njihovih stihova, proživljavanjem njihovih osjećaja, misli i zanosa. Ako si mlad i voliš poeziju, a želiš se usavršiti u scenskom nastupu uz pomoć stručne osobe i javno predstaviti svoje interpretatorsko umijeće, prijavi se i sudjeluj u toj jedinstvenoj manifestaciji! Saznaj više na poveznici.

U okviru programa Probudi me! Gradska knjižnica Požega 2024. godine raspisala je i literarni natječaj za najbolje pjesme koji je namijenjen osobama u dobi od 16 do 30 godina s područja Požeško-slavonske županije. Na taj način Knjižnica potiče pjesničko stvaralaštvo i popularizira pjesničku formu te pruža priliku talentiranim mladim autorima da javno izlože svoje radove. Najbolje pjesme predstavljaju se na izložbi i festivalu recitacije Probudi me! tijekom Mjeseca hrvatske knjige. Prijavi se, pokaži pjesničko umijeće i podijeli svoje stihove s drugima! Više o natječaju pročitaj na poveznici.

Voditeljica: Ivana Redkin, informatorica na Odjelu književnosti

Povratak u Zlatnu dolinu

Povratak u Zlatnu dolinu književna je manifestacija koju je Gradska knjižnica Požega osmislila s ciljem revitalizacije života i djela dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur te popularizacije dječje dramske književnosti, a podrazumijeva raspisivanje književnog natječaja za dječji igrokaz na nacionalnoj razini nadahnut stvaralaštvom autorice koja je djetinjstvo i mladenačke dane provela u Požegi. 

Osim natječaja u kojem mogu sudjelovati svi punoljetni autori iz Republike Hrvatske i inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom, manifestacija obuhvaća i uprizorenje pobjedničkog igrokaza, gostovanje književnika i stručnjaka u sklopu završne manifestacije te suradnju s kulturnim i obrazovnim ustanovama.

Voditeljica: Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela

Više o programu saznaj na poveznici!

Jednominutna priča

Svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova Gradska knjižnica Požega proširila je pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Program podrazumijeva raspisivanje natječaja za jednominutnu priču u kojem mogu sudjelovati svi punoljetni građani Republike Hrvatske. Jednominutna priča kratak je prozni tekst koji se može pročitati u jednoj minuti, a podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama.

Najuspješnijih 15 priča prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva autori imaju priliku pročitati publici na svečanoj manifestaciji u Gradskoj knjižnici Požega uoči održavanja Hrvatskog festivala jednominutnih filmova.

Voditeljica programa: Bernarda Pirović, mag. cult.

Više o programu pročitaj na poveznici!

Književni natječaj „Matko Peić“

U spomen najvažnijem hrvatskom putopiscu 20. stoljeća Matku Peiću, s ciljem poticanja književnog stvaralaštva te popularizacije putopisa kao književne forme, Gradska knjižnica Požega uz potporu Grada Požege raspisala je Književni natječaj za najbolji putopis na hrvatskom jeziku u 2024. godini „Matko Peić“. U natječaju mogu sudjelovati svi punoljetni autori iz Republike Hrvatske te inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom. Na taj način Knjižnica i Požega kao rodni grad Matka Peića ističu značaj tog velikog hrvatskog književnika, potiču književno stvaralaštvo i populariziraju putopis kao književnu formu.

Saznaj više na poveznici!

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. Obuhvaća programe na nacionalnoj i lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Svake je godine posvećen određenoj temi, a održava se od 15. listopada do 15. studenog u knjižnicama diljem Hrvatske. I Gradska knjižnica Požega redovito sudjeluje u obilježavanju te manifestacije s nizom različitih aktivnosti pozivajući te tijekom tih mjesec dana na još intenzivnije čitanje i druženje s knjigom. U ostvarenju raznolikih programa Knjižnica uspješno surađuje sa svim zainteresiranim pojedincima, udrugama i ustanovama. Pridruži nam se!

Noć knjige

Noć knjige još je jedna tradicionalna književna manifestacija koja se obilježava svake godine 23. travnja, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja. Riječ je o najvećem događaju u tvojoj Knjižnici, noći u kojoj slavimo čaroliju pisanja i radost čitanja. Velik broj posjetitelja, opuštena i dinamična atmosfera, gostovanja književnika, izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga, razgovori, pričaonice, nagradne igre, kreativne radionice, kvizovi te brojne druge aktivnosti obilježavaju taj događaj koji okuplja istinske zaljubljenike u knjigu i čitanje. Uspješnost u realizaciji programa Knjižnica ostvaruje i zahvaljujući bliskoj suradnji s drugim ustanovama, udrugama, vanjskim suradnicima i volonterima. Sudjeluj i ti!

Književni susreti za djecu

Knjižnica raznim aktivnostima razvija sklonost i ljubav prema knjizi među svojim najmlađim korisnicima. Važnu ulogu u tome imaju i susreti s omiljenim dječjim piscima kojima se djeci daje prilika za upoznavanje s književnicima i ulazak u svijet književnosti. Knjižnica organizira književne susrete za djecu svih uzrasta, od predškolske do završetka osnovnoškolske dobi, dovodeći pisce koji su im bliski, zanimljivi i privlačni te ih svojim književnim djelom i životnom pričom motiviraju za čitanje. Druženja s književnicima, smisleni i dublji razgovori o djelu i likovima, dojmovima, neposredan doživljaj književnog djela – sve to potiče znatiželju, maštu, izricanje mišljenja, bogaćenje rječnika, poboljšavanje koncentracije i pamćenja djece te stvara dobre preduvjete za čitatelja i u odrasloj dobi. Najmlađi korisnici uživat će u čarobnim trenutcima druženja s najdražim piscima, koja ih očekuju u njihovoj Knjižnici!

Dan žena

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka s ciljem posvećivanja posebne pozornosti pripadnicama nježnijeg spola i njihovim postignućima te isticanja važnosti žena u ekonomskom, političkom, društvenom i kulturnom životu. Gradska knjižnica Požega od 2014. godine tradicionalno obilježava taj dan organizacijom posebnog književnog susreta za djelatnice, suradnice ustanove i uzvanice djelatnika. Način je to na koji Knjižnica posebnu pozornost posvećuje ženama, osobito ženama koje surađuju s Knjižnicom ili osobnim prijateljicama djelatnika Knjižnice. Milana Vuković Runjić, Mirela Španjol Marković, Bruno Šimleša, Želimir Periš, Marina Vujčić, Ivana Plechinger, Alis Marić, Bruna Oberan, Jelena Radan, Meri Jaman i Anita Valo (Meritas), Sandra Bagarić i Darko Domitrović dosad su se kao posebno odabrani gosti, u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, predstavili ženama i gošćama Knjižnice te zajedno s njima obilježili taj datum.

Umjetnost

Umjetnik u meni

Program Umjetnik u meni obuhvaća likovne radionice koje se održavaju u dva ciklusa, s ciljem popularizacije umjetnosti i pružanja stručne pomoći pri odabiru studija. U svakom ciklusu sudjeluju polaznici koji pokazuju interes za neku od grana likovne umjetnosti. Svatko ima priliku istražiti u kojem je području najuspješniji, a program preostalih radnih sati kreira se za pojedince unutar radne grupe. Likovne radionice namijenjene su srednjoškolskim umjetničkim dušama koje se žele okušati u upoznavanju s tehnikama i materijalima, učenju i usavršavanju likovnog jezika te razvijanju kreativnog mišljenja u uređenim prostorima Knjižnice. Jedinstvena Galerija Tunel prikladan je i osobito ugodan atelijer za mlade umjetničke nade te, uz moderno uređenu Galeriju svjetlosti, izložbeni prostor koji omogućava predstavljanje stvaralačkog rada.

U uvodnom dijelu programa istražuju se crtež i mogućnosti izraza, a otkrivaju se i predispozicije te afiniteti svakog polaznika. Potom slijede crteži antičkih portreta po gipsanim odljevima, pri čemu će se polaznici okušati u crtanju studije i prepoznavanju zlatnog reza, a program je usmjeren i na osnove perspektive te prostorne kompozicije, vježbe vizualne memorije, istraživanje strukture i teksture u crtežu.

Voditeljica: Tatjana Kostanjević, akademska kiparica

Ako želiš preispitati svoje afinitete, provjeriti predznanje i vještine, rasti i razvijati se u području likovnih umjetnosti, taj je ciklus radionica tvoj program!

Prijaviti se možeš osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail omm@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Avantura: Umjetnost.

Tjedni program za odrasle Avantura: Umjetnost. stručna je edukacija s naglaskom na teoriji i povijesti umjetnosti te praktičnom radu koja se provodi s ciljem promicanja umjetnosti, poticanja interesa za umjetnost i cjeloživotnog učenja odraslih te osiguravanja kvalitetnog sadržaja za osobe zainteresirane za umjetnost.

Ostvaruje se u obliku stručnih predavanja s elementima radionice koja uključuju upoznavanje s osnovnom likovnom terminologijom i analizu umjetničkih djela. Na taj način polaznici dobivaju dublji uvid u umjetničko stvaralaštvo te im se pruža mogućnost razumijevanja i dubljeg doživljaja umjetničkog djela.

Umjetnost je avantura samo ako joj se otvorimo i dopustimo da nas dotakne. Tad nastupa osjećaj radosti, spoznaja smisla postojanja ljepote i ružnoće i doživljaj koji nas uvjerava da smo osvojili svijet. Dopusti joj da te ispuni, zaroni u dubine boja, linija, oblika i zakorači s nama u avanturu!

Voditeljica: Vera Ćuže-Abramović, prof. likovne umjetnosti

Prijaviti se možeš osobno na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice, na e-mail vera.cuze.abramovic1@gmail.com ili na broj 099 214 24 08.

Suradnja s lokalnim umjetnicima

Gradska knjižnica Požega partner je lokalnim umjetnicima u razvoju i prezentaciji njihova umjetničkog rada jer nudi mogućnost izlaganja na Galeriji svjetlosti i u Galeriji Tunel. Pored toga, koncept programa Otvoreni atelje, koji omogućava rad na umjetničkom djelu u prostoru Galerije Tunel, također predstavlja oblik partnerstva Knjižnice i umjetnika jer umjetniku pruža konkretan kontakt s građanima, građanima kontakt s umjetnikom i njegovim djelom u nastajanju, a Knjižnici jedinstven program poticanja stvaranja i promidžbe umjetnosti kao takve.

Zainteresirani se umjetnici za dodatne informacije mogu javiti na e-mail info@gkpz.hr.

Otvoreni atelje

U suvremeno uređenoj Gradskoj knjižnici Požega galerijski su prostori izvrsna prilika za ostvarivanje suradnje s lokalnim umjetnicima. Nudeći mogućnost stvaranja umjetničkih djela u radnom vremenu Knjižnice, jedinstveni prostor prostrane Galerije Tunel postaje ugodan i inspirativan atelijer požeških umjetnika. Takva otvorenost prema publici građanima našeg grada pruža uvid u cjelokupan proces nastanka umjetničkog djela, uvodi ih u dojmljivu atmosferu kreativnosti i pokazuje im snagu tihog govora umjetnosti. Na taj način program Otvoreni atelje umjetniku omogućava kontakt s građanima, građanima kontakt s umjetnikom i njegovim djelom u nastajanju, a Knjižnici jedinstven program poticanja stvaranja i popularizacije umjetnosti.

Zainteresirani se umjetnici za dodatne informacije mogu javiti na e-mail info@gkpz.hr.

Glazba

Glazbeni program

Prostorni kapaciteti moderno opremljene Knjižnice nude i brojne mogućnosti za ostvarivanje glazbenog programa, koji se temelji na suradnji s lokalnim i nacionalnim glazbenim umjetnicima te ih istovremeno promovira. Prostranost, funkcionalnost i iznimno kvalitetna prostorna akustika čine našu Galeriju svjetlosti izvrsnim mjestom za održavanje glazbenih nastupa. Osim reprodukcije čistog zvuka, stvaranju posebnog ugođaja doprinosi staklena krovna konstrukcija koja omogućava održavanje proba i koncerata pod vedrim nebom. Svoje mjesto pod suncem u Knjižnici mogu pronaći i profesionalci i amateri.

Ljubitelji dobrih stihova, nota, riffova i beatova, zaplovite s nama glazbenim prostranstvima!

Film

Utorkom dokumentarno

Program Utorkom dokumentarno održava se u suradnji s međunarodnom organizacijom KineDok od 2016. godine. Ostvaruje se kao tromjesečni filmski ciklus kreativnih dokumentaraca, tematski i sadržajno usmjerenih na stvarne događaje i osobe. Najuvjerljivijim prikazima zbilje i ljudskog života taj te program utorkom postupno uvodi u svijet novije europske produkcije.

Povedi ekipu, pridruži nam se na projekcijama, opusti se i uživaj u filmskim minutama!

Fotografija

Camera Aurea

Kako bi popularizirala fotografiju kao umjetnost te s ciljem poticanja kreativnog izražavanja, promocije zavičajnog umjetničkog stvaralaštva i obogaćivanja kulturne ponude grada Požege Izložbenim programom Knjižnice, Gradska knjižnica Požega raspisala je fotonatječaj Camera Aurea za punoljetne fotografe s prebivalištem u Požeško-slavonskoj županiji. Nakon provedenog natječaja Prosudbeno povjerenstvo odabire najkvalitetnije radove jednog autora koji se predstavlja na samostalnoj izložbi u okviru Izložbenog programa Gradske knjižnice Požega. 

Prijavi se i pokaži talent predstavljen tvojim objektivom!

Voditeljice: Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela

Više o natječaju pročitaj na poveznici.

Edukacije

Vođena igraonica

Vođena igraonica namijenjena je djeci u dobi od četiri do šest godina koja ne pohađaju institucionalizirane oblike odgoja, poput dječjeg vrtića. Redovna je tjedna aktivnost koja se, pod stručnim vodstvom odgojiteljica – knjižničarki, održava svakog utorka i petka od 17 do 18 sati. Budući da je usklađena s Kurikulumom za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, u prvom je redu usmjerena na poticanje znatiželje, razvijanje istraživačkih vještina i mašte, socijalni i emocionalni razvoj te ima važnu ulogu u poticanju i jačanju temeljnih kompetencija cjeloživotnog učenja. Edukacija se temelji na provođenju raznovrsnih igara tijekom kojih djeca uče i istražuju svijet oko sebe.

U Vođenoj se igraonici organiziraju:

 • igre po pravilima
 • igre uloga
 • dramske igre
 • istraživačke igre
 • igre riječima
 • igre fantazije
 • igre objektima.

Voditeljice: Snježana Poljak i Đurđica Kopunić, knjižničarke i odgojiteljice

Roditelji na mjesečnoj razini, uz uplatu, mogu prijaviti djecu osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djecji.odjel@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

TIM

TIM je redovna tjedna aktivnost za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Program koji se održava svake srijede u radnom vremenu Knjižnice, pod stručnim vodstvom odgojiteljica – knjižničarki, obuhvaća niz tematskih radionica usmjerenih na modeliranje, pletenje i izrađivanje raznovrsnih predmeta poput ukrasnih posuda i nakita, stabla od aluminijske folije i lavande od vune. Osim mandala, tangrama i glagoljice, objedinjuje razne teme kojima se obilježavaju važni dani u godini poput Dana planeta Zemlje, Valentinova te Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Voditeljice: Snježana Poljak i Đurđica Kopunić, knjižničarke i odgojiteljice

Učiti kako učiti

Ciklus Učiti kako učiti obuhvaća sedam radionica za učenike viših razreda osnovne škole. Radionice usmjerene na zanimljive aktivnosti, organizaciju i raznovrsne metode učenja održavaju se prema dogovoru s grupom.

Edukacija je namijenjena osnovnoškolcima koji još uvijek:

 • ne shvaćaju važnost učenja
 • nisu zainteresirani za stjecanje znanja i sposobnosti
 • imaju poteškoća s organizacijom
 • nisu razvili svoj stil učenja
 • mogu postići bolje rezultate, ali ne znaju na koji način.

Osim savladavanja teorijskog i praktičnog dijela o aktivnostima učenja, učenici imaju priliku prepoznati i osvijestiti vlastite probleme u učenju, istražiti svoje sposobnosti i oblikovati pozitivan stav prema učenju. Na zajedničkim susretima očekuju ih i nova poznanstva, suradnja s vršnjacima, usavršavanje komunikacijskih vještina te razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja!

Popis radionica:

 1. Učenje – što i zašto?
 2. (M)učenje
 3. Ne pitaj se mogu li, nego kako ću
 4. Tko želi, naći će način
 5. Želim. Mogu. Hoću. Jesam!
 6. Zavirimo u izvore znanja
 7. Kako stojim s učenjem?

Voditeljica: Mirna Obradović, prof. hrvatskog jezika i pedagoginja

Svi zainteresirani osnovnoškolci viših razreda mogu se prijaviti na e-mail mirna.obradovic@gkpz.hr ili na broj 092 135 36 28.

Edukacije za studente

S ciljem promicanja knjižničnih usluga i programa među studentskom populacijom, pružanja podrške studentima u procesu učenja i obrazovanja, razvoja njihove informacijske pismenosti te poticanja volonterskog rada studenata u zajednici, Gradska knjižnica Požega u suradnji s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja u Požegi provodi program Edukacija za studente koji podrazumijeva nekoliko aktivnosti.

Osim na stručno vođene obilaske zgrade Gradske knjižnice Požega s naglaskom na upoznavanju s prostorom Knjižnice, njezinim uslugama i programima, koji se organiziraju za razne skupine studenata, taj je program usmjeren na formiranje Studentskog kluba u Knjižnici koji će biti pokrenut s ciljem međusobne razmjene iskustava i znanja, poticanja volonterskog rada, planiranja i realizacije novih knjižničnih programa te usavršavanja vještina potrebnih za javni nastup. U sklopu programa Edukacija za studente također se provode i stručna predavanja s radionicom iz područja medijske ili informacijske pismenosti ili drugog srodnog područja. 

Voditeljica: Mirna Obradović, prof. hrvatskog jezika i pedagoginja

Svi zainteresirani studenti mogu se javiti na e-mail mirna.obradovic@gkpz.hr ili na broj 092 135 36 28.

Učenjem protiv demencije

Kako bi odgovorila na potrebe i interese različitih skupina svojih korisnika te im pružila poticajno mjesto za učenje i druženje, Gradska knjižnica Požega provodi program za umirovljenike pod nazivom Učenjem protiv demencije usmjeren na podučavanje engleskom jeziku na osnovnoj razini s ciljem održavanja vitalnosti, poticanje cjeloživotnog učenja te jačanje svijesti o važnosti učenja u starijoj dobi.

Osim savladavanja komunikacije na stranom jeziku i razvoja digitalnih kompetencija, cilj je i veći društveni angažman starijih osoba, poticanje aktivnog sudjelovanja u zajednici te poboljšavanje kvalitete života osoba treće životne dobi. Okušaj se u učenju engleskog jezika s ciljem održavanja vitalnosti i upoznaj nove ljude!

Voditeljica: Ivana Budić, profesorica engleskog jezika 

Svi zainteresirani umirovljenici mogu se prijaviti osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail omm@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Znanjem do zdravlja

Serijom predavanja u okviru programa Znanjem do zdravlja odgovara se na najčešća pitanja o tjelesnom, mentalnom i emocionalnom zdravlju. Budući da je zdravlje ključna komponenta kvalitete života, Gradska knjižnica Požega tromjesečnim ciklusom predavanja zdravstveno obrazuje svoje građane pomažući im da prepoznaju, razumiju i usvoje zdrav način života izbjegavajući pritom navike koje bi mogle naštetiti njihovu zdravlju.

Besplatna predavanja za odrasle održavaju stručnjaci iz područja medicine, nutricionizma, psihologije i komunikologije te srodnih znanosti. Dođi, poslušaj poučna i korisna predavanja te usvoji zdrave životne navike! 

Voditeljica: Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela

StartUp u Knjižnici

Ciklus radionica StartUp u Knjižnici namijenjen je osobama u dobi od 18 do 30 godina koje su zainteresirane za poduzetništvo, pokretanje vlastitog poslovanja ili unaprjeđenje svoje karijere. Riječ je o programu koji se provodi s ciljem poticanja poduzetničkog duha među mlađom populacijom, razvijanja vještina osobnog upravljanja, komunikacijskih i tehnoloških vještina, upoznavanja s poduzetničkim okruženjem te usvajanja stručnih znanja i vještina iz područja ponašanja potrošača, marketinga, računovodstva, kao i ostalih područja. 

U okviru programa gostuju i poduzetnici te stručnjaci iz specifičnih područja. Na taj se način mladima pruža mogućnost usvajanja novih i/ili dodatnih znanja i vještina potrebnih za postojeće radno mjesto, pronalazak zaposlenja, pokretanje vlastitog poslovanja ili daljnji razvoj karijere. Priključi se, saznaj više o poduzetništvu te unaprijedi svoja stručna znanja i vještine!

Voditeljica: Nina Alvir, magistra menadžmenta 

Prijaviti se možeš osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail omm@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Debatna radionica Gradske knjižnice Požega

Program za starije od 18 godina pod nazivom Debatna radionica Gradske knjižnice Požega usmjeren je na razvoj kritičkog mišljenja i tolerancije za različite točke gledišta te razvijanje komunikacijskih i socijalnih vještina, vještina govorništva i vrednovanja informacija, kao i vještina potrebnih za dobar javni nastup. 

Riječ je o ciklusu radionica koji se provodi s ciljem razvoja samopoštovanja i demokratskog ponašanja, a naglasak je na kvalitetnom argumentiranju, preispitivanju vlastitih stavova i pripremi strukturiranog govora. Saznaj sve o debati i okušaj se u debatiranju!

Voditeljica: Aleksandra Šutalo, dipl. knjiž. i dipl. novinar, certificirana voditeljica debatnog programa 

Svi zainteresirani mogu se javiti na e-mail gkpz@gkpz.hr ili na broj 099 214 24 08.

Poticanje čitanja

Pričaonica

Pričaonica je redovna aktivnost namijenjena djeci u dobi od četiri do šest godina, a održava se svakog četvrtka od 17 do 18 sati. U središtu je programa odabrana priča praćena igrom i kreativnim stvaranjem s ciljem poticanja ljubavi prema čitanju te druženja s knjigom, što pozitivno djeluje na razvijanje čitateljskih navika, vještina slušanja i govornih sposobnosti te djetetov kognitivni i socijalno-emocionalni razvoj.

Voditeljice: Snježana Poljak i Đurđica Kopunić, knjižničarke i odgojiteljice

Roditelji mogu prijaviti djecu osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djecji.odjel@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Igraonica za bebe

Igraonica za bebe dio je obiteljskog programa Knjižnice namijenjen bebama, djeci u dobi do tri godine i njihovim roditeljima. Održava se, prema dogovoru, jednog ponedjeljka u mjesecu od 17 do 18 sati. Podrazumijeva obradu određene teme sa stajališta pedijatrije i pedagogije te djetetovu interakciju s roditeljima, slobodnu igru i kretanje u prostoru Igraonice, a provodi se s ciljem razvijanja ljubavi prema knjizi od najranije dobi te poticanja općeg razvoja svih djetetovih potencijala.

Voditeljice: Đurđica Kopunić, knjižničarka i odgojiteljica; i Andrea Šimić Klarić, pedijatrica

Roditelji mogu prijaviti djecu osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djurdjica.kopunic@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Čitateljski klub Knjigoljupci

Čitateljski klub Knjigoljupci okuplja mlađe osnovnoškolce, u dobi od sedam do deset godina. Prema dogovoru, jednog ponedjeljka u mjesecu od 18 do 19 sati pod stručnim vodstvom odvijaju se zajednička druženja obilježena raznim aktivnostima kojima se djecu nastoji potaknuti na razvijanje čitateljskih interesa, navika i kvalitetno provođenje slobodnog vremena te ih usmjeriti na putu od čitača do čitatelja.

Voditeljica: Martina Hamzić, knjižničarka i odgojiteljica

Svi zainteresirani Knjigoljupcima se mogu pridružiti osobnom prijavom na Odjelu za mlade i multimediju, prijavom na e-mail martina.hamzic@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Čitateljski klub Čita

Čitateljski klub Čita namijenjen je starijim osnovnoškolcima, od 11 do 14 godina, kojima su zajedničke želja za razmjenom čitateljskih dojmova s vršnjacima i druženjem te ljubav prema pisanoj riječi. Članovi Kluba sastaju se, prema dogovoru, jednog ponedjeljka u mjesecu od 19 do 20 sati. Uz stručno vodstvo, susreti su poticajni za usavršavanje čitateljskih kompetencija, razvoj kritičkog mišljenja i savladavanje čitanja s razumijevanjem.

Voditeljica: Snježana Poljak, knjižničarka i odgojiteljica

Čitaj i pridruži se tom čitateljskom klubu osobnom prijavom na Dječjem odjelu, prijavom na e-mail snjezana.poljak@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Čitateljski klub ČČ – Čitam&Čilam

Čitateljski klub ČČ – Čitam&Čilam okuplja srednjoškolce koji, sastajući se jednom mjesečno, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi razgovaraju o pročitanim knjigama i njihovim raznovrsnim temama, kritički ih sagledavaju, povezuju i razmjenjuju ideje te se druže razvijajući čitateljsku pismenost. Teme sastanaka obično su aktualne, bliske srednjoškolcima ili povezane s obilježavanjem važnih dana u godini, a knjige za čitanje nerijetko predlažu i same članice.

Voditeljica: Mirna Obradović, prof. hrvatskog jezika i pedagoginja

Čitaj, čilaj i uživaj! Učlaniti se možeš prijavom na e-mail mirna.obradovic@gkpz.hr ili na broj 092 135 36 28.

Čitateljski klub Lectoria

Čitateljski klub Lectoria namijenjen je odraslima koje povezuju čitateljska strast i želja za razmjenom dojmova, kritika o pročitanim knjigama i preporuka te druženjem. Klub je nazvan po prvom čitateljskom društvu u Požegi osnovanom 1845. godine pod nazivom Lectoria societas. Pod stručnim vodstvom članovi Kluba jednom mjesečno, prema dogovoru, razgovaraju o pročitanim književnim djelima razmjenjujući čitateljska iskustva i mišljenja, što je poticajno za njihov intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj.

Voditeljice: Vlasta Peći Marčetić, dipl. knjižničarka; Mirjana Franculić, dipl. knjižničarka

Pridruži im se prijavom na e-mail vlasta.pecimarcetic@gkpz.hr ili mirjana.franculic@gkpz.hr ili na broj 099 393 02 24!

Čitateljski klub za umirovljenike

Čitateljski klub za umirovljenike pod vodstvom Mirjane Bajić, umirovljene profesorice hrvatskog jezika i volonterke Knjižnice, okuplja osobe treće životne dobi koje su ujedno i zaljubljenici u književnost. Članovi se prema dogovoru sastaju, druže, razgovaraju, razmjenjuju dojmove o pročitanim djelima i svoja čitateljska iskustva, a Klub ima i važnu socijalnu dimenziju okupljajući osobe slične dobi i interesa, pri čemu im se omogućava kvalitetno provođenje vremena, otkrivanje drukčijeg mišljenja i nove literature te ostvarivanje dijaloga.

Voditeljica: Mirjana Bajić, prof. hrvatskog jezika

Prijaviti se možeš osobno na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice, na e-mail info@gkpz.hr ili na broj 099 214 24 08.

Čitamo.

Online platforma na Facebooku i Instagramu pod nazivom Čitamo. okuplja ljubitelje knjiga koji svojim videopreporukama s drugima dijele dojmove o pročitanim djelima. Tu možeš pronaći videopreporuke određenih naslova i dobiti poticaj za čitanje, a možeš i samostalno snimiti preporuku omiljenog naslova – pravo mjesto za sve koji vole čitati, žele drugima prenijeti svoje čitateljsko iskustvo ili dobiti inspiraciju za novo čitanje!

E-knjiga za 54+

Program upoznavanja s online okruženjem za čitanje pod nazivom E-knjiga za 54+ namijenjen je osobama starije životne dobi, a termini održavanja određuju se prema dogovoru s grupom. Na taj način korisnici kojima je suvremena informacijska tehnologija manje poznata dobivaju priliku naučiti se koristiti e-knjigom. Edukacija obuhvaća sve korake potrebne za uživanje u iskustvu e-čitanja: preuzimanje aplikacija za posudbu e-knjige, ulazak u online katalog pomoću PIN-a i broja iskaznice, pretraživanje baze e-knjiga, odabir željenog naslova, posudbu i povrat. E-čitaj!

Voditeljica programa: Bernarda Pirović, mag. cult.

Prijaviti se možeš na e-mail odjel.knjizevnosti@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 31.

Najčitatelj

Povodom tradicionalnog godišnjeg programa Najčitatelj Gradska knjižnica Požega nagrađuje najvjernije članove organizacijom svečane dodjele nagrada u mjesecu darivanja, prosincu. Program se održava od 2006. godine, a nagrade se dodjeljuju u više kategorija. Knjižnica na taj način osobito potiče korisnike svih dobnih skupina, od najranije do treće životne dobi, na aktivno korištenje knjižničnim fondom i uslugama, razvoj kulture čitanja i ljubavi prema pisanoj riječi te promovira vrijednost knjige i čitanja.

Besplatan upis

Raznovrsnim aktivnostima Knjižnica nastoji potaknuti djecu raznih dobnih skupina na čitanje i korištenje uslugama Knjižnice. Program besplatnog upisa namijenjen je bebama s područja grada Požege te učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola na području Požeško-slavonske županije. Knjižnica na taj način posebnu pozornost posvećuje najmlađim korisnicima, učenicima koji započinju formalno obrazovanje i onima koji prelaze iz osnovnoškolskih ustanova u srednjoškolske. Besplatan upis za bebe, koji je dar Grada Požege, ostvaruje se aktivacijom članstva u Knjižnici. Ideja je programa potaknuti čitanje od najranije dobi te vratiti interes učenika za knjigu i knjižnicu koji se ubrzano smanjuje nakon završetka osnovne škole. Osim besplatnog upisa, program za učenike prvih razreda obuhvaća i organizirani posjet te obilazak Knjižnice, upoznavanje s Knjižnicom, njezinim odjelima, prostorima, fondom, uslugama i programima.

Znanost

Kriptografija za djecu

Program Kriptografija za djecu usmjeren na upoznavanje s tradicionalnim i suvremenim kriptografskim sustavima te načinima šifriranja i dešifriranja namijenjen je starijim osnovnoškolcima koji pohađaju šesti, sedmi ili osmi razred. Ciljevi su poticanje kritičkog promišljanja i kognitivnih potencijala, usvajanje i razvijanje novih vještina te kvalitetno provođenje slobodnog vremena u Knjižnici. 

Program obuhvaća algoritam rada te zadatke za šifriranje i dešifriranje, a polaznici uče i o algoritmu izrade sigurnijih šifri kojima se koristimo u svakodnevnom životu, o suvremenim kriptografskim sustavima i o tome zašto ih je teško „probiti“. Priključi se, saznaj nešto novo i kvalitetno provedi slobodno vrijeme u svojoj Knjižnici!

Voditelj: Hrvoje Humski, profesor informatike

Svi zainteresirani osnovnoškolci mogu se prijaviti osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail omm@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68.

Zabava

Lego-klub

Lego-klub entuzijastima raznih dobnih skupina koji su ujedno ljubitelji Lego-kocaka omogućava razvijanje suradničkih i komunikacijskih vještina, sposobnosti zaključivanja i koncentracije te poticanje kreativnosti i logičkog razmišljanja. Članovi sudjeluju u Lego-maratonu, akciji timskog slaganja Lego-setova koja traje nekoliko dana, a zbog velikog interesa u Gradskoj knjižnici Požega osnovani su Lego-klub za osnovnoškolce, Lego-klub za odrasle i Obiteljski Lego-klub.

Voditeljice Lego-klubova: Martina Hamzić i Anamaria Štefanac, knjižničarke; Snježana Poljak i Đurđica Kopunić, knjižničarke i odgojiteljice

Osnovnoškolci i odrasli ljubitelji Lego-kocaka za sudjelovanje u Lego-maratonu mogu se prijaviti osobno na Odjelu za mlade i multimediju, na e-mail omm@gkpz.hr ili na broj 099 524 83 68, a u Obiteljski Lego-klub može se učlaniti osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djecji.odjel@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32.

Izložbe

Izložbe fotonatječaja Camera Aurea

U okviru Izložbenog programa Knjižnice Gradska knjižnica Požega svake godine organizira i financira samostalnu izložbu fotografija odabranog autora iz Požeško-slavonske županije čiji su radovi u okviru fotonatječaja Camera Aurea odabrani kao najkvalitetniji. Fotografije postavljene u sklopu izložbe bira Prosudbeno povjerenstvo u dogovoru i suradnji s autorom. Na taj način Knjižnica promovira fotografe s područja Požeško-slavonske županije te obogaćuje kulturnu ponudu grada Požege.

Izložbeni program

Suvremeno uređena Knjižnica, zahvaljujući prikladnom galerijsko-izložbenom prostoru, ima mogućnost novih oblika djelovanja. Kako bi proširila svoju djelatnost i obogatila ponudu kulturnih sadržaja u zajednici, Knjižnica osobito njeguje galerijsku djelatnost ostvarivanjem izložbenog programa na Galeriji svjetlosti i u Galeriji Tunel. Aktivnim provođenjem programa Knjižnica ti nudi umjetnička djela i neposredan uvid u stvaralački rad umjetnika, a umjetniku daje mogućnost predstavljanja i promocije svojeg rada te izravne komunikacije s publikom. Osim vlastitih programa, Knjižnica je otvorena i za suradnju u predstavljanju lokalnih i nacionalnih umjetnika nudeći mogućnost izložbe njihovih radova. Svojim galerijskim prostorima i popratnim programima Knjižnica znatno doprinosi kvaliteti umjetničkog života grada i okolice.