Osim služenja fondom, članstvo u Knjižnici donosi ti privilegiju korištenja brojnim knjižničnim uslugama koje su osmišljene kako bi te lakše dovele do informacije, bile podrška tvojem učenju i stjecanju znanja te otvorile mogućnost ugodnog boravka i kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena u prostorima Knjižnice. 

Ako tražiš mjesto za učenje, pokušavaš prikupiti relevantnu literaturu za temu koju obrađuješ, želiš knjigu iz neke druge knjižnice u Hrvatskoj, želiš raditi na računalima, čitati novine ili jednostavno provesti slobodno vrijeme igrajući omiljenu računalnu igru – postani korisnik knjižničnih usluga i sve će tvoje potrebe biti zadovoljene.

Informiraj se o knjižničnim uslugama i koristi se njima! Sretan put!

Studijski rad

Tematski zahtjevi

Online usluge u katalogu

Korištenje samoposlužnim uređajem

Učenje na Dječjem odjelu

Čitanje dnevnog tiska

Korištenje računalima za rad

Korištenje računalima i konzolama za zabavu

Međuknjižnična posudba

Igra na Dječjem odjelu

Studijski rad

Odaberi svoje mjesto za studijski rad kakvo oduvijek priželjkuješ, uči i istražuj uz dostupne izvore.

Knjižnica ti nudi ugodne prostore za rad u kojima možeš neometano učiti i ulagati u svoju budućnost koristeći se svim dostupnim resursima. Uz tiskane i digitalne izvore znanja, modernu tehnologiju, računala za rad, uslugu pripreme literature za pisanje rada, atraktivan i funkcionalan prostor za studijski tihi, samostalni ili grupni rad, odaberi svoje mjesto i s lakoćom uči, piši i istražuj.

U cijeloj Knjižnici dostupan ti je i besplatan internet, stoga na odjelima pronađi mjesto i računalo za rad, a možeš ponijeti i svoje prijenosno računalo ili tablet. Računalima se mogu koristiti svi članovi Knjižnice, bez naknade, prema Pravilniku o korištenju interneta i informatičke opreme u Gradskoj knjižnici Požega.

Knjižnica ti nudi i uslugu ispisa, skeniranja i fotokopiranja. Uređaj koji ima mogućnost ispisa u boji nalazi se na Dječjem odjelu, a uređaji koji imaju mogućnost isključivo crno-bijelog ispisa nalaze se na Odjelu književnosti, Znanstvenom i studijskom odjelu te Odjelu za mlade i multimediju. Uslugu fotokopiranja, ispisa i skeniranja izvršava informator na odjelu, a naplaćuje se prema važećem Cjeniku knjižničnih usluga Gradske knjižnice Požega.

Sad kad imaš sve dostupne materijale i izvore, odaberi svoje knjige za učenje, pisanje ili istraživanje, koristi se referentnom zbirkom i časopisima, istražuj zavičajne teme i iskoristi sve što ti Knjižnica nudi.

Neka tvoje potpuno novo iskustvo studijskog rada u Knjižnici započne!

Znanstveni i studijski odjel

 • stručna građa i referentna zbirka u slobodnom pristupu
 • znanstveni i znanstveno-popularni časopisi
 • 35 radnih mjesta

 • 4 računala za rad

 • 1 računalo za pretraživanje kataloga

 • mogućnost korištenja vlastitim prijenosnim računalom ili tabletom
 • usluga ispisa, skeniranja i fotokopiranja
 • tihi rad

Dječji odjel

 • knjige u slobodnom pristupu

 • dječji časopisi
 • 8 radnih mjesta

 • 1 računalo za rad

 • 1 računalo za pretraživanje kataloga

 • mogućnost korištenja vlastitim prijenosnim računalom ili tabletom
 • usluga ispisa, skeniranja i fotokopiranja

Odjel za mlade i multimediju

 • popularni časopisi za mlade
 • 4 radna mjesta
 • 4 računala za rad u zahtjevnijim programima
 • 1 računalo za pretraživanje kataloga

 • mogućnost korištenja vlastitim prijenosnim računalom ili tabletom
 • usluga ispisa, skeniranja i fotokopiranja
 • izdvojen prostor

Soba za sastanke i tihi rad

 • 14 radnih mjesta
 • mogućnost korištenja vlastitim prijenosnim računalom ili tabletom
 • izdvojen prostor

Koristi se i časopisima za studijski rad, oni su izvor suvremenih, stručnih i popularnih informacija koje idu ukorak s vremenom.

Uz stručnu građu i referentnu zbirku u slobodnom pristupu, za studijski rad možeš iskoristiti i više od 40 dostupnih serijskih publikacija, znanstvenih i znanstveno-popularnih časopisa, kao i onih za djecu i mlade.

Na Znanstvenom i studijskom odjelu pronađi sljedeće časopise: Cantus, Croatica Christiana periodica, Društvena istraživanja, Ege, Geografski horizont, Glasnik mira, Historia Possegana, Hrvatski filmski ljetopis, Hrvatski planinar, Hrvatske šume, Hrvatska vodoprivreda, History info, International Journal Vallis Aurea, Jezik, Književna smotra, Kontroling, financije, menadžment, Matica, Meridijani, Metodički ogledi, Mogućnosti, National Geographic, Obnovljeni život, Poduzetnik, Požeški pučki kalendar, Računovodstvo i financije, Republika, Scrinia Slavonica, Službeni vjesnik Požeške biskupije, Svijet hrane, Tonovi, Turizam info, Vatrogasni vjesnik, Vijenac, Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Vojna povijest i Zajedništvo..

Dječji odjel nudi ti časopise Modra lasta, Smib, Škrinjica i Zagonetke.

Na Odjelu za mlade i multimediju pronađi Bug i Reboot.

Spoji svoju radoznalost i želju za proširivanjem znanja, dođi u Knjižnicu po novo iskustvo studijskog rada, odaberi omiljeno mjesto za učenje i istraživanje, a mi ćemo ti biti podrška u obrazovanju i cjeloživotnom učenju.

Tematski zahtjevi

Pronalazak relevantne literature i mrežnih izvora za istraživanje određene teme odsad je još jednostavnije. Radi lakše organizacije i potpunog iskustva istraživanja Knjižnica ti nudi uslugu tematskog pretraživanja. Usluga se ostvaruje ispunjavanjem obrasca informacijama o radu koji pišeš ili temi o kojoj želiš saznati nešto više, a tematski zahtjev možeš ispuniti i na infopultu Znanstvenog i studijskog odjela te Odjela književnosti ako se radi o temi iz područja književnosti i jezika.

Zatraži pripremu literature za pisanje seminarskih, završnih, diplomskih, specijalističkih i doktorskih radova, kao i za potrebe istraživanja određene teme koja te zanima.

Pri obradi tvojeg zahtjeva pretražujemo naš knjižnični katalog kako bismo ti pripremili dostupne knjige, portale znanstvenih časopisa te ostale znanstvene mrežne izvore s ciljem pružanja potpune i kvalitetne usluge.

U roku od dva dana dobit ćeš informaciju o tom kad će knjige biti spremne za preuzimanje na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice.

Tu tvoja potraga završava. Preuzmi svoju literaturu, uživaj u čitanju i s lakoćom piši i istražuj!

Online usluge u katalogu

1. Uvid u korisnički status

Online katalog Gradske knjižnice Požega, osim pretraživanja cjelokupne baze fonda, nudi ti uvid u tvoj korisnički status koji ti pruža dodatne mogućnosti.

Prijavljuješ se pomoću broja članske iskaznice i PIN-a, koji dobiješ u Knjižnici pri upisu, a nakon toga ti se otvara tvoj korisnički status.

U korisničkom statusu nude ti se sljedeće mogućnosti:

 1. Zaduženja – uvid u posuđenu građu, datume posudbe i povrata te mogućnost produženja građe čije zaduženje nije isteklo.
 2. Rezervacije – uvid u rezerviranu građu: rezervirani naslovi, datum isteka rezervacija, jesi li i na koji način obaviješten/obaviještena o rezerviranoj građi. Rezervaciju možeš poništiti ili produžiti samostalno.
 3. Povijest posudbe – uvid u dnevnik čitanja po datumu, naslovu i autoru, u kojem možeš vidjeti sve što si ikad posudio/posudila u Gradskoj knjižnici Požega.
 4. Uplate – uvid u sve račune, što si i koliko platio/platila u svojoj Knjižnici.
 5. Podatci o upisu – uvid u osobne podatke koje Knjižnica unosi pri upisu te datum dokad ti vrijedi članstvo.
 6. Moja iskaznica – ako katalogu pristupaš pomoću mobilnog uređaja, otvara ti se mogućnost prikaza tvoje članske iskaznice u digitalnom obliku kojom se u Knjižnici možeš koristiti na isti način kao i tiskanom iskaznicom.

Informiraj se, prati svoj korisnički račun, iskoristi najviše od usluga koje ti nudimo i uživaj u novim mogućnostima!

2. Rezervacija željene posuđene građe

Pri pretraživanju online kataloga Gradske knjižnice Požega i baze cjelokupne građe otvara ti se mogućnost rezervacije željenog naslova koji je trenutačno posuđen.

Kad u katalogu odabereš željeni naslov, a uz njegov status stoji da je posuđen, možeš kliknuti Rezervirajte te pomoću broja svoje članske iskaznice i PIN-a koji dobiješ u Knjižnici pri upisu rezervirati odabrani naslov.

Kad primiš obavijest, za posudbu rezervirane građe imaš rok od tri dana jer se u suprotnom rezervacija poništava. Rezervacija se naplaćuje 0,70 po naslovu, pri dolasku po građu.

Na brz i lak način do željene knjižnične građe!

Korištenje samoposlužnim uređajem

Sva knjižna i neknjižna građa dobila je nove oznake i RFID naljepnice koje su nam omogućile lakše poslovanje i praćenje distribucije građe, a tebi njezino samostalno zaduživanje i povrat. U Knjižnici imamo dva samoposlužna uređaja koji ti omogućavaju samozaduživanje i vraćanje građe. Jedan se nalazi u prizemlju na Trgu spoznaje, a drugi pronađi na Dječjem odjelu. Uređaji su povezani s knjižničnim programom ZaKi, a pomoću članske iskaznice lako zaduži ili vrati građu. Saznaj kako.

Postavljanjem članske iskaznice na bar-kod čitač uređaj te prepoznaje u programu. Možeš posuditi građu, vratiti je, a uređaj će ti na kraju ispisati i račun. Odaberi željenu opciju koja ti je prikazana na ekranu, prati upute, postavi građu na predviđeno mjesto, zaduži je i čitaj!

Zaduži.

 • Postavi člansku iskaznicu Knjižnice ispod bar-kod čitača.
 • Kad se iskaznica učita, pritisni POSUDBA na ekranu samoposlužnog uređaja.
 • Postavi knjige ili multimedijsku građu na prostor za očitavanje RFID čipova.
 • Nakon učitavanja skloni građu.
 • Isprintaj potvrdu posudbe pritiskom na ISPIŠI POTVRDU na ekranu. Na potvrdi vidiš svoje korisničke podatke, posuđene naslove i rok za vraćanje.
 • Provjeri je li sva građa zadužena.

Vrati.

 • Postavi člansku iskaznicu Knjižnice ispod bar-kod čitača.
 • Kad se iskaznica učita, pritisni POVRAT na ekranu samoposlužnog uređaja.
 • Postavi knjige ili multimedijsku građu na prostor za očitavanje RFID čipova.
 • Nakon učitavanja skloni građu.
 • Isprintaj potvrdu povrata pritiskom na ISPIŠI POTVRDU na ekranu. Na potvrdi vidiš svoje korisničke podatke i imaš li još naslova za vraćanje.
 • Provjeri je li sva građa razdužena.

Saznaj.

Samoposlužni uređaj neće dopustiti zaduživanje građe:

 • ako u Knjižnici imaš dug
 • ako si prekoračio/prekoračila ograničenje broja naslova za posudbu
 • ako građa nije slobodna za posudbu
 • ako ti je članstvo u Knjižnici isteklo.

Pritiskom na RAČUN pregledaj sažetak svojeg korisničkog računa i ispiši izvješće o statusu svojih posudbi.

Učenje na Dječjem odjelu

Uz igračke, časopise i bogat fond knjiga za sve uzraste, osam mjesta za rad, računalo za pretraživanje kataloga i računalo za rad čekaju upravo tebe. Iskoristi taj prostor za učenje, napiši svoju zadaću, napravi plakat s prijateljima iz razreda, pripremi se za test koji te čeka, a sve to uz izvore koji ti mogu dodatno pomoći u procesu uspješnog učenja i postizanju uspjeha.

Čitanje dnevnog tiska

Trebaš li predah nakon učenja? Ili se jednostavno želiš odmaknuti od ubrzanog načina života i svakodnevnih obveza te, uz kavu i novine, sam/sama ili u društvu uživati u okruženju suvremene arhitekture? Ako je tvoj odgovor potvrdan, dođi na Galeriju svjetlosti, mjesto koje ti igrom svjetlosti i sjene nudi poseban doživljaj svih godišnjih doba. Na Galeriji svjetlosti uvijek si posjetitelj izložbe, a u ugodnom okruženju možeš prelistati Večernji list, Sportske novosti, Glas Slavonije, Kroniku Požeško-slavonske županije, Dom i vrt, Gloriju, Doktora u kući i Auto klub.

Korištenje računalima za rad

Računala za rad u Knjižnici dostupna su na Dječjem te Znanstvenom i studijskom odjelu. Predinstaliran osnovni Office paket za rad te pristup internetu odgovaraju svim potrebama osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, ali i ostalih korisnika. Na Dječjem odjelu nalazi se jedno, a na Znanstvenom i studijskom odjelu četiri računala za rad. Računalima se mogu koristiti svi članovi Knjižnice, bez naknade, prema Pravilniku o korištenju interneta i informatičke opreme u Gradskoj knjižnici Požega.

Korištenje računalima i konzolama za zabavu

Odjel za mlade i multimediju središte je zabave u Knjižnici. Četiri računala za igranje igara te dvije PlayStation 4 konzole dostupni su članovima Knjižnice na korištenje. Visokim standardima, koji podrazumijevaju optički internet, gaming računala vrhunskih specifikacija te najnovije igre za PlayStation 4 konzole, Knjižnica ti osigurava najbolje korisničko iskustvo. Računalima i konzolama mogu se koristiti svi članovi Knjižnice, bez naknade, prema Pravilniku o korištenju interneta i informatičke opreme u Gradskoj knjižnici Požega.

Konfiguracija gaming računala:

 • ASUS PRIME B450M-A
 • AMD Ryzen 5 3600 +
 • NVIDIA GeForce GTX 1660 Super 6 GB GDDR6 SDRAM
 • Kingston 2×8 GB DDR4-2666 SDRAM
 • Toshiba HDWD110 1 TB
 • Transcend NVMe 512 GB.
Igre za PlayStation 4:
 • GTA V
 • Tekken 7
 • Mortal Kombat Ultimate
 • Red Dead Redemption 2
 • Detroit: Become Human
 • Marvels Spider-Man 2
 • Marvels Spider-man: Miles Morales
 • Crash Bandicoot 4: It’s About Time
 • Crash Team Racing Nitro-Fueled
 • Last of Us: Part II

 

 

 • Gran Turismo 7
 • FC 24
 • FIFA 23
 • FIFA 22
 • Sonic Superstars
 • NBA 2K23
 • Minecraft
 • Call of Duty: Black Ops
 • God of War
 • Need for Speed.

Međuknjižnična posudba

U našem fondu nisi pronašao/pronašla naslov ili izdanje koje ti je potrebno za čitanje ili bilo kakav seminarski ili stručni rad?

Nudimo ti mogućnost posudbe knjiga i druge građe te pristupa skeniranim člancima iz časopisa ili zbornika iz drugih knjižnica u Hrvatskoj ili inozemstvu (kad je to u skladu s propisima o autorskim pravima). I ne, ne trebaš biti njihov član!

Kao članu Gradske knjižnice Požega, nudimo ti uslugu međuknjižnične posudbe. Na izbor imaš dvije mogućnosti:

 • možeš provjeriti ili već znaš u kojoj se knjižnici nalazi naslov koji ti je potreban – zabilježi nam tu informaciju
 • nisi siguran/sigurna ili ti nije važno iz koje je knjižnice moguće posuditi naslov – bez brige, istražit ćemo to umjesto tebe.

Javi se djelatnicima na Centralnom posudbenom i Info pultu Knjižnice ili ispuni obrazac. Javit ćemo ti kad uspijemo naručiti tvoj naslov. Imaj na umu da tvoj paket putuje iz drugog grada, stoga zatraži uslugu na vrijeme.

Rok posudbe određuje knjižnica iz koje je naslov posuđen i ne postoji mogućnost produženja takve građe.

Cijena usluge određuje se prema važećem Cjeniku Gradske knjižnice Požega.

Igra na Dječjem odjelu

Svjesni smo koliko je igra važna u procesu razvoja i učenja, od najranije dobi, stoga za bebe, predškolce i školarce Dječji odjel nudi bogatu zbirku igračaka i društvenih igara. Želimo zadržati prirodnu znatiželju djece, razvijati njihove vještine i maštu te poticati slobodu istraživanja kako nikad ne bi izgubili uzbuđenje pri učenju nečeg novog. Zbog toga se, uz različite materijale i suvremenu tehnologiju, igračkama koristimo u redovnim vođenim aktivnostima, dok se djeca njima mogu koristiti i samostalno u prostoru Knjižnice.