Kako pronaći i zadužiti naslov?

U skladu sa zahtjevima suvremenog društva, kvaliteta rada Knjižnice očituje se i u funkcionalnoj organizaciji odjela unutar same zgrade. Odjel književnosti, Dječji odjel, Znanstveni i studijski odjel te Odjel za mlade i multimediju četiri su odjela koja ti nude bogat knjižnični fond. Provedenom revizijom 2019. i 2020. godine sva je knjižna i neknjižna građa dobila nove oznake i RFID naljepnice.

Informiraj se.

Građa na odjelima složena je prema Univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDK-u). UDK knjižničarski je klasifikacijski sustav koji dijeli cjelokupno ljudsko znanje prema glavnim skupinama od 0 do 9.

Knjige iz područja jezika i književnosti (UDK oznaka 8) – povijest književnosti, lingvistika, književna kritika te sva beletristika na hrvatskom jeziku – smještene su na Odjelu književnosti i u slobodnom su pristupu korisnicima.

Na Znanstvenom i studijskom odjelu nalaze se sve stručne knjige (UDK oznake 0 – 9, osim 8), stručno-znanstveni časopisi, referentna zbirka (enciklopedije, rječnici i leksikoni) te građa iz zavičajne zbirke Possegane i Knjižnice Julija Kempfa. Građom iz posebnih zbirki može se koristiti samo u prostoru Knjižnice, dok je ostala građa korisnicima dostupna u slobodnom pristupu.

Dječji odjel nudi ti velik izbor slikovnica, igračaka, stručnih knjiga i časopisa za djecu te knjiga iz područja književnosti za djecu i mlade podijeljenih prema uzrastu i školskim potrebama: M (najmlađi uzrast), D (građa za niže razrede osnovne škole), O (građa za više razrede i mlade). Sva je građa korisnicima dostupna u slobodnom pristupu.

Na Odjelu za mlade i multimediju, koji se dijeli na prostor s infopultom, gaming računalima i igraćim PlayStation 4 konzolama te na Dnevni boravak za mlade, pronađi dječju i odraslu zvučnu građu, filmove za djecu i odrasle, obrazovne CD-ove i DVD-ove, računalne igre i igre za PlayStation 4, robotičku opremu, društvene igre, časopise za mlade, knjige na stranim jezicima i popularnu beletristiku za mlade.

Pronađi.

Svako područje ljudskog znanja dodatno je razrađeno kako bi se pobliže označila područja iz skupina. Oznake područja na bočnim stranama polica pomažu ti u pretraživanju i snalaženju među policama.  

Svaka knjiga na poleđini ima svoju signaturnu naljepnicu, a knjige su u polici složene abecednim redom, slijeva nadesno. 

U katalogu Gradske knjižnice Požega pretraži željeni naslov, autora ili ključnu riječ iz područja interesa. Pogledaj signaturu i pokušaj pronaći knjigu u policama odjela. Signatura sadrži informaciju o lokaciji/odjelu na kojem je građa smještena, klasifikacijsku oznaku, prvih pet slova autorova prezimena i u zadnjem redu prvo slovo naslova građe.

Ako pak želiš istraživati određeno područje, pronađi ga na bočnim stranama police i pretražuj knjige koje te zanimaju!

Saznaj kako.

Na Odjelu književnosti smještena je sva građa iz područja jezika i književnosti – UDK oznaka 8. Područja unutar te oznake dodatno su proširena kako bi se područje jezika i književnosti pobliže označilo. Oznake na bočnim stranama polica pomažu ti u pretraživanju i snalaženju među policama.
Unutar oznaka 80 i 81 naći ćeš knjige koje se odnose na lingvistiku, znanost o jeziku. Oznaka 82 odnosi se na teoriju književnosti i sve svjetske književnosti, od engleske do kineske. Svjetske književnosti složene su redom prema brojevima UDK oznaka i prema književnoj vrsti (npr. -1 je poezija, -2 je drama, -3 je proza).

Odjel književnosti

Na primjeru signaturne naljepnice saznaj kako pronaći knjigu na Odjelu književnosti. Prikazan ti je naslov knjige Vrijeme swinga, a autorica je Zadie Smith. Signatura izgleda ovako:

OK
821.111-3
SMITH
v

Na signaturnoj naljepnici OK označava lokaciju/odjel, zbog čega znaš da je knjiga smještena na Odjelu književnosti. 821.111 klasifikacijska je oznaka za englesku književnost, što možeš i vidjeti na bočnim stranama police u kojoj se knjiga nalazi, dok -3 označava književni oblik – prozu. SMITH označava prvih pet slova autoričina prezimena, a slovo v prvo slovo naslova knjige.

Dječji odjel

Na Dječjem odjelu smještene su sve knjige za djecu iz područja jezika, književnosti i struke. Knjige iz jezika i književnosti podijeljene su prema dobnim skupinama, a unutar dobnih skupina starijih uzrasta knjige imaju pripadajuću UDK oznaku prema književnoj vrsti (npr. -1 je poezija, -2 je drama, -3 je proza). Stručne knjige nisu označene prema dobnim skupinama, nego samo prema pripadajućoj UDK oznaci.
Signatura sadrži informaciju o lokaciji/odjelu na kojem je građa smještena i o dječjem uzrastu kojem pripada, klasifikacijsku oznaku, prvih pet slova autorova prezimena i u zadnjem redu prvo slovo naslova knjige.

Na primjeru signaturne naljepnice saznaj kako pronaći knjigu iz književnosti na Dječjem odjelu. Prikazan ti je naslov knjige Filip, dječak bez imena, a autor je Anto Gardaš. Prema tom primjeru iz književnosti signatura izgleda ovako: 

DO-K
D 821.163.42-3
GARDA
f

Na signaturnoj naljepnici DO-K označava lokaciju/odjel, zbog čega znaš da je knjiga smještena na Dječjem odjelu. D označava uzrast, osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda, a oznaka 821.163.42-3 pokazuje da knjiga pripada književnosti – prozi. GARDA označava prvih pet slova autorova prezimena, dok slovo f označava prvo slovo naslova knjige.

Stručne knjige na Dječjem odjelu složene su prema Univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDK-u). UDK dijeli cjelokupno ljudsko znanje na glavne skupine, od 0 do 9. Dječje stručne knjige nalaze se u izdvojenim policama, a pronaći ćeš ih prema oznakama koje ti pokazuju područje znanja i znanosti kojem pripadaju.

Na primjeru signaturne naljepnice saznaj kako pronaći knjigu iz struke na Dječjem odjelu. Prikazan ti je naslov knjige Ja, Zeus i ekipa s Olimpa, a autor je Frank Schwieger. Prema tom primjeru iz struke signatura izgleda ovako:

DO-K
O 2
SCHWI
j

DO-K označava da je knjiga smještena na Dječjem odjelu. O označava uzrast, osnovnoškolce od petog do osmog razreda, a 2 je klasifikacijska oznaka za religiju. SCHWI označava prvih pet slova autorova prezimena, dok slovo j označava prvo slovo naslova knjige.

Stručne knjige na Znanstvenom i studijskom odjelu složene su prema Univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDK-u). Na Odjelu pronađi knjige iz ovih područja ljudskog znanja: 0 Znanost i znanje, 1 Filozofija i psihologija, 2 Religije i vjere, 3 Društvene znanosti, 5 Prirodne znanosti i matematika, 6 Primijenjene znanosti, 7 Umjetnost, 9 Zemljopis i povijest. Svako područje dodatno je razrađeno kako bi se pobliže označila područja iz skupina.

Znanstveni i studijski odjel

Na primjeru signaturne naljepnice saznaj kako pronaći željenu stručnu knjigu. Prikazan ti je naslov knjige Razvoj djece u socijalnom kontekstu, a autorica je Mira Klarin. Signatura izgleda ovako: 

ZSO
37
KLARI
r

Na signaturnoj naljepnici ZSO označava lokaciju/odjel, zbog čega znaš da je knjiga smještena na Znanstvenom i studijskom odjelu. 37 klasifikacijska je oznaka za obrazovanje, što možeš vidjeti na bočnim stranama police u kojoj se knjiga nalazi. KLARI označava prvih pet slova autoričina prezimena, dok slovo r označava prvo slovo naslova knjige.

Ako u katalogu pronađeš knjigu koja ima oznaku ZSO-S, to znači da se knjiga nalazi u spremištu i također je možeš posuditi.

Odjel za mlade i multimediju

Na Odjelu, koji je podijeljen na dva dijela, smještene su multimedijska građa iz područja umjetnosti, rekreacije, zabave i sporta (UDK oznaka 7) te knjige iz područja književnosti (UDK oznaka 8), beletristika na stranim jezicima i popularna beletristika za mlade.

Dok te u prostoru s infopultom, gaming računalima i igraćim PlayStation 4 konzolama očekuju dječja i odrasla zvučna građa, računalne igre, igre za PlayStation 4, robotička oprema, društvene igre, časopisi za mlade i knjige na stranim jezicima, u Dnevnom boravku za mlade možeš pronaći igrane filmove za djecu i odrasle, časopise te popularnu beletristiku za mlade.

Na primjeru signaturne naljepnice saznaj kako pronaći multimedijsku građu ili knjigu na Odjelu za mlade i multimediju. Prikazan ti je naslov CD-a The 20/20 Experience, a autor je Justin Timberlake. Signatura izgleda ovako:

OMMAV
785.16P/R A-CD
TIMBE
t

Na signaturnoj naljepnici OMMAV označava lokaciju/odjel, zbog čega znaš da je CD, koji pripada audiovizualnoj građi, smješten na Odjelu za mlade i multimediju. 78 klasifikacijska je oznaka za glazbu, koja je žanrovski određena kao pop/rock (785.16P/R), a A-CD je oznaka za audio CD. TIMBE označava prvih pet slova autorova prezimena, dok slovo t označava prvo slovo naslova CD-a.

Klasifikacijska oznaka na signaturnim naljepnicama knjiga na stranim jezicima nudi i informaciju o jeziku kojim je knjiga pisana:

821…=111 Književnost na engleskom jeziku
821…=112.2 Književnost na njemačkom jeziku
821…=131.1 Književnost na talijanskom jeziku
821…=161.1/161.2 Književnost na ruskom/ukrajinskom jeziku

Kao primjer prikazan ti je naslov knjige The Hobbit or There and back again, a autor je John Ronald Reuel Tolkien. Signatura izgleda ovako:

OMM-K
821.111-3=111
TOLKI
h

OMM-K označava da je knjiga smještena na Odjelu za mlade i multimediju. 821.111 klasifikacijska je oznaka za englesku književnost, -3 označava književni oblik – prozu, a =111 pokazuje da je knjiga napisana na engleskom jeziku. TOLKI označava prvih pet slova autorova prezimena, dok slovo h označava prvo slovo naslova knjige.

Zaduži.

Sva knjižna i neknjižna građa dobila je nove oznake i RFID naljepnice koje su nam omogućile lakše poslovanje i praćenje distribucije građe, a tebi njezino samostalno zaduživanje i povrat.

U Knjižnici imamo dva samoposlužna uređaja koji ti omogućavaju samozaduživanje i vraćanje građe. Jedan se nalazi u prizemlju na Trgu spoznaje, a drugi pronađi na Dječjem odjelu.

Uređaji su povezani s knjižničnim programom ZaKi, a pomoću članske iskaznice lako zaduži ili vrati građu. Saznaj kako.

Postavljanjem članske iskaznice na bar-kod čitač uređaj te prepoznaje u programu. Možeš posuditi građu, vratiti je, a uređaj će ti na kraju ispisati i račun. Odaberi željenu opciju koja ti je prikazana na ekranu, prati upute, postavi građu na predviđeno mjesto, zaduži je i čitaj!

Zaduži.

 • Pritisni POSUDBA na ekranu samoposlužnog uređaja.
 • Postavi člansku iskaznicu Knjižnice ispod bar-kod čitača.
 • Kad se iskaznica učita, postavi knjige ili multimedijsku građu na prostor za očitavanje RFID čipova.
 • Provjeri je li sva građa zadužena. Nakon učitavanja skloni građu.
 • Isprintaj potvrdu posudbe pritiskom na ISPIŠI POTVRDU na ekranu. Na potvrdi vidiš svoje korisničke podatke, posuđene naslove i rok za vraćanje.

Vrati.

 • Pritisni POVRAT na ekranu samoposlužnog uređaja.
 • Postavi knjige ili multimedijsku građu na prostor za očitavanje RFID čipova.
 • Nakon učitavanja skloni građu.
 • Isprintaj potvrdu povrata pritiskom na ISPIŠI POTVRDU na ekranu.

Saznaj.

Samoposlužni uređaj neće dopustiti zaduživanje građe:

 • ako u Knjižnici imaš dug
 • ako si prekoračio/prekoračila ograničenje broja naslova za posudbu
 • ako građa nije slobodna za posudbu
 • ako ti je članstvo u Knjižnici isteklo.

Pritiskom na RAČUN pregledaj sažetak svojeg korisničkog računa i ispiši izvješće o statusu svojih posudbi.