Digitalizirana knjiga

U suvremeno doba elektronički mediji omogućavaju nezamislivo brz protok informacija, a rijetki i vrijedni izvornici danas se mogu zaštititi i predstaviti široj javnosti pomoću digitalizacije. Digitalizacija je proces pretvaranja fizičkih knjiga u digitalne slike ili elektroničke knjige skeniranjem.

Gradska knjižnica Požega 2019. godine uključila se u projekt digitalizacije starih i rijetkih zavičajnih knjiga pod nazivom Povijest čitanja u Požegi. Projekt u četiri etape prikazuje kulturu čitanja u Požegi od sredine 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća, kao i povijesni utjecaj koji su znameniti Požežani ostavili na kulturu čitanja na nacionalnoj razini. Digitalizacijom se vrijedne izvornike zaštitilo od daljnjeg fizičkog propadanja, a digitalnom kopijom omogućila se veća dostupnost primjeraka.

Projekt digitalizacije financiran je sredstvima Grada Požege te Ministarstva kulture i medija. Tvrtka ArhivPRO digitalizirala je knjige i izradila digitalni repozitorij na kojem se knjige pohranjuju. Dosad je digitalizirano pet knjiga od posebnog značaja, ne samo za zavičajnu nego i za nacionalnu povijest kulture i čitanja.

Digitalizacijom se predstavila i zaštitila najtraženija građa iz fonda zavičajne zbirke Possegane:

Kontinuiranom digitalizacijom Knjižnica, kao čuvarica i promotorica kulturne baštine svojeg zavičaja, upoznaje građane s pisanim i tiskanim dokumentima koji svjedoče o povezanosti zavičaja i stvaralaštva te oblikovanja društvenog i kulturnog života grada.

Digitalni repozitorij