Digitalizirana građa

U suvremeno doba elektronički mediji omogućavaju nezamislivo brz protok informacija, a rijetki i vrijedni izvornici danas se mogu zaštititi i predstaviti široj javnosti pomoću digitalizacije. Digitalizacija je proces pretvaranja fizičke građe u digitalne slike ili elektronički oblik skeniranjem.

Digitalizacija iz fonda Knjižnice započela je 2009. godine. U digitalni oblik prenesene su tri jedinice građe iz zavičajne zbirke Possegane, uslugom tvrtke Point d. o. o.

Gradska knjižnica Požega 2019. godine uključila se u projekt digitalizacije stare i rijetke zavičajne građe pod nazivom Povijest čitanja u Požegi. Projekt u četiri etape prikazuje kulturu čitanja u Požegi od sredine 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća, kao i povijesni utjecaj koji su znameniti Požežani ostavili na kulturu čitanja na nacionalnoj razini. Cilj je predstaviti i zaštiti najtraženiju građu iz zavičajne zbirke Possegane. Digitalizirana građa od posebnog je značaja, ne samo za zavičajnu nego i za nacionalnu povijest kulture i čitanja.

Od 2020. godine tvrtka ArhivPRO digitalizirala je knjižničnu građu i izradila digitalni repozitorij na kojem se knjige pohranjuju.

Projekt digitalizacije financiran je sredstvima Grada Požege te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Postupkom digitalizacije vrijedne izvornike zaštitilo se od daljnjeg fizičkog propadanja, a digitalnom kopijom omogućila se veća dostupnost primjeraka:

Kontinuiranom digitalizacijom Knjižnica, kao čuvarica i promotorica kulturne baštine svojeg zavičaja, upoznaje građane s pisanim i tiskanim dokumentima koji svjedoče o povezanosti zavičaja i stvaralaštva te oblikovanja društvenog i kulturnog života grada.

Digitalni repozitorij