E-knjiga

Od listopada 2023. godine aplikacija ZaKi Book za čitanje e-knjiga zamjenjuje se aplikacijama koje podržavaju Readium LCP tehnologiju, a omogućavaju čitanje e-knjige! Preporučuju se aplikacije Cantook by Aldiko (za mobilne uređaje) te Thorium Reader (za računala).

Brz napredak tehnologije omogućio je korištenje knjigama u novom, digitaliziranom obliku. Zbog toga danas imamo mogućnost čitanja e-knjiga, knjiga koje možeš čitati na svojem računalu, tabletu ili mobilnom telefonu.

Tebi, kao članu Knjižnice, nudimo besplatno čitanje e-knjiga – saznaj kako doći do njih!

KAKO POSUDITI E-KNJIGU?

E-knjigu možeš posuditi i preuzeti pomoću online kataloga. U našoj bazi e-knjiga imamo više od 500 naslova koje možeš lako pretraživati po autoru ili naslovu, predmetu, godini izdanja ili sadržaju.

E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (1)

Pregledaj bazu ili pomoću tražilice pronađi svoju e-knjigu. Nakon odabira željenog naslova pritiskom na Posudite otvara se prozor za posudbu. Ako već nisi, morat ćeš se prijaviti u katalog svojim korisničkim podatcima – brojem iskaznice i PIN-om. U slučaju kašnjenja s povratom ostale knjižnične građe posudba e-knjige neće biti moguća.

E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (2)

Potvrdom odabira u skočnom prozoru i pritiskom na Posudite aktivirat će se mogućnost Preuzmite.

E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (3)
E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (4)

E-knjiga preuzima se na tvoj uređaj kao .lcpl datoteka, a za čitanje ju je potrebno otvoriti u nekoj od preporučenih besplatnih aplikacija:

Za mobilne uređaje

Cantook by Aldiko: Cantook by Aldiko na Google Playu; Cantook by Aldiko on the App Store (apple.com)

Za desktop uređaje

Thorium Reader: Thorium Reader – Microsoft Apps

Za e-čitače

PocketBook; MyTolino

* Napomena: Kindle čitači (osim modela Kindle Fire) ne podržavaju Readium LCP i Adobe DRM tehnologiju koje knjižnice uglavnom implementiraju za zaštitu e-knjiga te pomoću njih, nažalost, ne možeš pristupiti e-knjigama iz naše baze.

Za prvi ulazak u aplikciju potrebno je odraditi još neke korake.

Pri prvom otvaranju e-knjige u aplikaciji koja podržava Readium LCP tehnologiju uređaj treba biti spojen na internet.
Cantook by Aldiko, kao ni Thorium Reader ili bilo koja druga aplikacija za čitanje e-knjiga nisu aplikacije Gradske knjižnice Požega, već samo sredstvo kako doći do e-knjiga koje ti nudimo kao našem članu. Neka te ne zbune određeni koraci jer se oni odnose na mnoštvo drugih ustanova i baza s kojima su te aplikacije povezane.

Za Cantook by Aldiko (mobilni uređaji):

Ako se prvi put koristiš aplikacijom Cantook by Aldiko i nisi korisnik drugih digitalnih knjižnica, u sljedeća tri koraka odaberi gumb Preskoči.

Za nove je korisnike aplikacije početna stranica prazna. Potrebno je uvesti datoteke (posuđene e-knjige) pritiskom na Postavke, a nakon toga Uvezi datoteke.

Otvara ti se baza svih preuzimanja tvojeg mobilnog uređaja. Pronađi i odaberi datoteku e-knjige koja je preuzeta iz online kataloga. Preuzeta će datoteka u nazivu imati naslov knjige i dodatak .lcpl (format datoteke).

E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (7)

Pri otvaranju prvog posuđenog naslova aplikacija će tražiti autorizaciju. Provjeri je li uređaj spojen na internet i unesi četveroznamenkasti PIN sa svoje članske iskaznice.

E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (8)

Za Thorium Reader (desktop uređaji): 

Za nove je korisnike aplikacije početna stranica prazna. Potrebno je uvesti datoteke (posuđene e-knjige ili zvučne e-knjige) prenošenjem preuzete datoteke na sredinu prikazanog polja ili pritiskom na „+“ te uvozom e-knjige.

E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (9)

Pri otvaranju prvog posuđenog naslova aplikacija će tražiti autorizaciju. Provjeri je li uređaj spojen na internet i unesi četveroznamenkasti PIN sa svoje članske iskaznice.

E-knjiga - Gradska knjižnica Požega (10)

Nove posudbe i nastavak korištenja aplikacijom

Nakon što se prvi put povežeš na aplikaciju, nećeš morati ponavljati sve korake jer će te aplikacija upamtiti kao člana. Tvoj će zadatak biti da svaku novu e-knjigu posudiš i preuzmeš pomoću online kataloga te ju zatim otvoriš pomoću instalirane aplikacije.

Koji je rok posudbe i kako vratiti e-knjigu?

Imaš pravo posuditi pet naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca, koje istovremeno možeš čitati pomoću četiri različita uređaja na kojima je instalirana jedna od ponuđenih aplikacija.

E-knjigu posuđuješ na rok od 30 dana, a nakon njegova isteka licenca se ukida i ne možeš više pristupiti datoteci. Pored zaduženih knjiga pisat će ti koliko još dana traje posudba. Po isteku 30. dana e-knjiga se briše iz tvojeg korisničkog profila (automatsko razduživanje), čim je osigurano da nikad nemaš zakasninu. Knjigu možeš razdužiti i ranije pomoću online kataloga. Neka te ne zbunjuje što će u aplikaciji za čitanje e-knjiga razdužena knjiga i dalje biti vidljiva – možeš je zadržati kao podsjetnik na pročitano ili pomoću aplikacije izbrisati s uređaja.

E-knjiga

Nisi član? Postani.

Ako nisi iz Požege, a želiš e-čitati, upiši se u Knjižnicu online (Obavijest o privatnosti) i e-čitaj!