18. 2. 2021.

Blog

Matej Peharda

Renoviranjem potkrovlja Knjižnica je dobila Odjel za mlade i multimediju – novi odjel koji će nadograditi postojeće usluge te mladima pružiti nove sadržaje

Sve do rekonstrukcije prostora u kojem boravi, Gradska knjižnica Požega skrivala je kutak koji je imao potencijal prerasti u nešto korisno i konkretno. Rekonstrukcijom zgrade Knjižnica je dobila novu etažu, potpuno renovirano potkrovlje koje je prenamijenjeno u novi odjel – Odjel za mlade i multimediju.

Baš kao i svim odjelima u Knjižnici, novom Odjelu može se pristupiti iz svih smjerova – glavnim ili pomoćnim stubištem te dizalom. Odjel za mlade i multimediju, skraćeno OMM, postao je suvremeno opremljen dom mladima. U slobodnom je pristupu sva multimedijska građa te literatura na stranim jezicima, kao i popularna beletristika. Odjel dijeli hodnik i velika Dvorana znanja koja služi kao prostor za održavanje radionica, predavanja ili drugih edukativnih sadržaja.

(Novi) Odjel koji nudi nešto originalno

Na zapadnoj strani Odjela (lijevo) nalazi se Dnevni boravak za mlade, oaza privatnosti za mlade, fizički odvojen i izoliran prostor namijenjen za njihov boravak i razonodu. U punom smislu riječi, Dnevni boravak pruža ti mogućnost boravka, čitanja knjige ili časopisa, druženja s prijateljima, a u slobodnom pristupu nalaze se svi obrazovni i igrani filmovi uz kućno kino i udoban namještaj. U boravku je i radni stol koji će ti poslužiti za pisanje zadaće ili rad na projektima u manjim skupinama, a osim tog, u sklopu Dnevnog boravka za mlade nalazi se Soba za sastanke i tihi rad koja služi za grupni ili samostalni rad te sastanke iza zatvorenih vrata.

Na istočnoj strani Odjela (desno) smješten je info pult te, onim zaigranijima, najvažniji sadržaj na samom Odjelu. Izvori su zabave „nabrijana“ računala za igre, PlayStation 4 konzole, ali i veliki Lego setovi za one najupornije.

Igra(j)mo se

Na raspolaganju su ti četiri nova gaming računala i dvije PlayStation 4 konzole. Ako ti Fortnite baš ne ide na PlayStation 4 konzoli, ići će ti bolje na računalu. Računala imaju svoje headsetove, a za PlayStation 4 morat ćeš ponijeti svoje slušalice jer bez njih ne možeš igrati.

Konzole s velikim ekranima spremne su, a osim Fortnitea, tu su i FIFA 21, serijal Crash Bandicoota, Tekken, NBA 2k20, GTA V, Call of Duty i nekoliko drugih naslova koje ćeš otkriti.

Na konzoli ti se ništa ne sviđa? Na računalima te čekaju spremni Fortnite, LoL, Dota, CS: GO i Call of Duty Warzone, a računala mogu pokrenuti i zahtjevnije naslove.

Ako voliš izazove, a pritom i zabavne i zanimljive zadatke, čeka te Lego klub u kojem ćeš s ekipom sastavljati Hogwarts, kafić Central Perk, Batmobile, klavir ili nogometni stadion Old Trafford. Ali pod jednim uvjetom, ne smiješ odustati kad vidiš od koliko se dijelova sastoji pojedini set.

Sve za mlade na jednom mjestu

Osim svih navedenih mogućnosti i građe koju pruža, na novom Odjelu smjestio se i kutak za literaturu na stranim jezicima, a u slobodnom je pristupu i popularna beletristika za mlade.

U bogatom programu zasigurno će se pronaći nešto za sve uzraste: osnovnoškolci imaju priliku baviti se programiranjem mikroračunala i robota, petaši će pedagoškim radionicama otkrivati nove metode učenja, već navedeni Lego klub imat će svoj kutak, a Utorkom dokumentarno prikazivat će dokumentarne filmove za sve, mlade, nešto mlađe, ali i starije.

Odjel za mlade i multimediju prostor je za sve što mladima danas treba. Suvremena oprema samo je alat za učenje novih i usavršavanje postojećih vještina, a novi Odjel nudi idealan spoj prostora za opuštanje i prostora za rad. Iskorišten je puni potencijal nekad praznog prostora i Knjižnica je dobila dimenziju više, novi Odjel koji ćeš upravo ti obogatiti svojim djelovanjem i prisutnošću. A imamo i nešto što nijedan drugi odjel u Knjižnici nema – najljepši pogled. Dođi i uvjeri se!