8. 3. 2021.

Preporuke

Mirna Obradović

Popis preporuka

Osim uživanja u čitanju knjiga na engleskom, njemačkom, talijanskom, ruskom i ukrajinskom jeziku te fraza na izvornom jeziku koje u prijevodu nerijetko izgube svoj smisao, novi Odjel za mlade i multimediju tvoje Knjižnice nudi ti mogućnost rada na razvoju višejezičnosti, jedne od ključnih kompetencija 21. stoljeća i cjeloživotnog učenja te važnog zahtjeva suvremenog društva. Čitanje strane literature iznimno je korisno za razvoj svih tvojih jezičnih kompetencija te učenje, osvježavanje i unaprjeđivanje komunikacije na stranim jezicima. Na taj način obogaćuješ rječnik i razvijaš osjećaj za jezik, čim usavršavaš sposobnost pisanog i usmenog izražavanja na stranom jeziku. Budući da omogućava dovođenje usvojenih riječi i jezičnih pravila u kontekst, povezivanje i analizu jezičnih sintagmi te prepoznavanje uobičajenih jezičnih izraza i gramatičkih konstrukcija, posezanje za takvim knjigama ubrzava i olakšava proces učenja stranih jezika.

Kažu da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori!

J. K. Rowling, J. Green i J. R. R. Tolkien u originalu

Harry Potter and the Philosopher’s Stone prvi je naslov sedmodijelnog serijala o Harryju Potteru britanske književnice Joanne Kathleen Rowling, koji te na Odjelu za mlade i multimediju čeka u policama knjiga na engleskom jeziku. Protagonist Harry Potter živi u uvjerenju da su mu kao jednogodišnjem dječaku roditelji poginuli u prometnoj nesreći, stoga sljedećih deset godina živi s Durseyjevima s kojima je u rodbinskoj vezi i u čijoj se kući svakim danom sve više osjeća nepoželjnim. Prije 11. rođendana na njegovo su ime počela stizati misteriozna pisma s pozivom u školu vještica i čarobnjaka, kojima ustvari i sam pripada…

Jedan od najpopularnijih autora među mladima, John Green, u knjizi The Fault in Our Stars uvodi čitatelje u realne životne situacije opisujući odnos dvoje tinejdžera, koji se upoznaju na susretu grupe za podršku oboljelima od raka. Knjiga strahova i borbi, ali u prvom redu nade i optimizma, pokazuje da ljubav, bez obzira na kratak vijek i završetak smrću, može biti beskonačna. Notama humora i sarkazma autor ukazuje i na to da svijet nije tvornica želja te da nam vrijeme ne treba biti odlučujući činitelj kad je riječ o proživljavanju vječnosti.

The Fall of Gondolin prva je priča o Međuzemlju i dijelovima imaginarnog svijeta kojima je John Ronald Reuel Tolkien oduševio svoje obožavatelje. U knjizi o padu skrivenog vilenjačkog grada nameću se dvije moćne sile, a važnu ulogu ima i junak koji taj tajanstveni izmišljeni grad, smješten u Međuzemlju, pokušava spasiti od njihova potpunog uništenja. Posegni za ovom iscrpnom pričom o mračnim silama, fantastičnim bićima, neprijateljstvu bogova i pobuni protiv vlasti, koja ti je dostupna samo na engleskom jeziku.

Saznaj kakva je kazna za zločin čitajući na engleskom.

Poznatu srednjoškolsku lektiru, tematski vezanu uz ubojstvo i traganje za ubojicom, možeš čitati i na engleskom jeziku. Za razliku od ostalih kriminalističkih romana, Crime and Punishment Fedora Mihajloviča Dostoevskija ne razotkriva tragove i dokaze koji postupno odaju ubojicu, nego se njegov identitet otkriva odmah na početku. Mlad i ambiciozan student prava koji živi u siromaštvu počinjenjem ubojstva istovremeno postaje ubojica i borac za društvenu pravdu, razapet između zakona i želje za očuvanjem ljudskih vrijednosti, a posebna je pozornost u romanu posvećena njegovu psihičkom stanju nakon ubojstva.

Čitaj Kinga prije prijevoda na hrvatski jezik.

Ljubitelji Stephena Kinga imaju priliku pročitati i jedan od njegovih kraćih romana Joyland koji još uvijek nije preveden na hrvatski jezik. Radnja je smještena u zabavni park čiju mračnu prošlost odlučuje istražiti jedan od radnika, zbog čega se njegova studentska ljetna idila pretvara u istragu. Bez obzira na kriminalističke elemente, misteriju i natprirodnost, kritičari smatraju da ovom toplom pričom čitatelji mogu upoznati i jednu drugu, dosad možda i nepoznatu, Kingovu stranu. Vrati se u 70-e godine prošlog stoljeća i otkrij jesu li sve misteriozne okolnosti na kraju razriješene.

Iskustvo čitanja hrvatskog autora na njemačkom jeziku – doživi!

Poznata zbirka priča višestruko nagrađivanog hrvatskog književnika Zorana Ferića, koja je nakratko bila uvrštena i u popis lektire, sad ti je dostupna i na njemačkom jeziku. Osim ispreplitanja tragičnog i komičnog, uzvišenog i vulgarnog te duhovnog i fiziološkog, u knjizi Engel im Abseits: Erzählungen očekuju te patologija svakodnevice i narušavanje prihvaćene hijerarhije vrijednosti. Unoseći cinizam i specifičan humor, ovaj začetnik nove hrvatske književnosti u kratkoj formi tematizira licemjerje, primitivizam, paradoksalne odnose, čovjekove paranoje i svijet u kojem nema slučajnosti, a kontroverzne teme rezultirale su i unošenjem svojevrsnih provokacija.