5. 3. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Tvoja te Knjižnica u ovoj rubrici redovito obavještava o najnovijim naslovima kojima se njezin knjižnični fond neprestano obogaćuje. Saznaj što je novo u svijetu knjige i izaberi svoj naslov. Ponestalo ti je ideja za čitanje? Zaviri u naše novitete i pronađi nešto za sebe. U ovom su popisu svoje mjesto našle stihom ispisane knjige, povijesne avanture, autobiografski tekstovi, dugoočekivani novi naslovi omiljenih autora, velike svjetske uspješnice, stripovi i priručnici.

Požuri se po svoj naslov!

Noviteti iz pjesničkog svijeta

U prijevodu Ire Martinović, Stilus knjiga donosi ti dugo iščekivanu, novu zbirku poezije Tijelo dom pjesničke zvijezde društvenih mreža Rupi Kaur. Pjesnikinja u ovoj knjizi s čitateljem dijeli intimnu ispovijest ispisanu u četiri tematske cjeline: Um, Srce, Odmor, Buđenje. I u ovoj zbirci Kaur ostaje vjerna jednostavnom stilu i kratkim stihovima upotpunjenima vlastitim ilustracijama. Kao i u prethodnim dvjema zbirkama, ovim stihovima teku motivi ljubavi, prijateljstva, gubitka, identiteta, ženstvenosti, prihvaćanja. Pođi na intimno putovanje sa slavnom pjesnikinjom.

Stihove poznate poljske pjesnikinje i nobelovke Wislawe Szymborske zbirka Svijet koji nije od ovoga svijeta: izabrane pjesme donosi u prijevodu polonistice Đurđice Čilić. Zbirka obuhvaća izabrane pjesme iz svih etapa autoričina stvaralaštva. Poezija jednostavna izraza prožeta blagom ironijom progovara o istinskim ljudskim nesavršenostima, ranjivostima i slabostima, iskustvima, emocijama, o onom univerzalnom što nas povezuje čineći nas ljudima, a ujedno zadirući i u individualnost pojedinačnih života. Pristupačna i bliska čitatelju, poziva te da je otkriješ.

Novi autobiografski tekstovi

Poznata danska autorica Tove Ditlevsen koja se četiri puta udavala i borila s ovisnošću o drogama, a život skončala 1976. godine počinivši samoubojstvo, svoj je buran životni put opisala u tri knjige objedinjene pod nazivom Kopenhaška trilogija. U prvom dijelu Djetinjstvo autorica te odvodi u najranije razdoblje života. Zadivljujući portret sebe iz mladosti autorica je oslikala dječjim glasom kojim progovara o odrastanju u siromaštvu, o prijateljstvu i neuklapanju u svijet kojim je okružena te pronalasku smisla i izlaza u spisateljskom nadahnuću. Pročitaj prvu knjigu Kopenhaške trilogije koju mnogi uspoređuju s Napuljskom tetralogijom Elene Ferrante.

Iz spisateljskog pera američke književnice Georgie Hunter izašao je naslov Mi koji smo preživjeli, još jedan potresni roman o holokaustu. Prikazom triju generacija židovske obitelji Kurc u vihoru Drugog svjetskog rata, autorica iznosi ratnu priču svoje obitelji. Priča o članovima ove židovske obitelji dirljiva je i napeta, puna čudesnih i potresnih epizoda o ratu, ljudskim patnjama, stradanju, ali i nadi, hrabrosti, neumornoj borbi za život i snazi ljudskog duha u najmračnijim vremenima. Ova te snažna priča neće ostaviti ravnodušnim.

Dugoočekivani novi naslovi dobro poznatih imena 

Urareva kći novi je roman australske autorice Kate Morton, poznate po romanima Magla se diže, Davni trenuci, Zaboravljeni vrt, Čuvar tajni i Kuća na jezeru. Niti kriminalističkog i ljubavnog romana, s brojnim likovima i događajima smještenima u različita vremenska razdoblja, u ovoj su knjizi istkane u snažnu priču. Sa svakom novom stranicom slaže se mozaik u kojem autorica, razotkrivajući postupno tajnu za tajnom, glasom urareve kćeri Birdie Bell gradi priču o životu, pripadanju, ljubavi, istini, ljepoti i umjetnosti. Uživaj u ovom raskošnom štivu.

Poznata američka spisateljica Kate Quinn u novoj knjizi Lovkinja vodi te u uzbudljivu potragu za zloglasnom nacističkom zločinkom. Klupko ove priče odmotava se na više od 500 stranica donoseći tri središnje priče vezane uz Drugi svjetski rat i njegove razorne posljedice. Kako su povezani britanski ratni reporter, ruska ratna pilotkinja te jedan udovac i njegova sedamnaestogodišnja kći otkrit ćeš na stranicama ovog intrigantnog romana u kojem dolazi do izražaja ženska snaga i neslomljivost duha u najtežim vremenima.

Fredrik Backman, autor svjetski popularnog Čovjeka zvanog Ove, u središte svojeg najnovijeg romana Tjeskobni ljudi stavlja neuspješnog pljačkaša banke i njegove specifične taoce te dva policajca, a priču gradi na neobičnoj talačkoj situaciji proizašloj iz običnog razgledavanja stana. Galerijom živopisnih likova, od kojih svaki ima vlastitu priču, vlastite tjeskobe i brige, autor vješto ulazi u njihove misli i osjećaje gradeći likove u kojima se svaki čitatelj lako može prepoznati. U svojem originalnom i prepoznatljivom stilu, Backman ti donosi još jednu književnu poslasticu.

Novi naslovi na Znanstvenom i studijskom odjelu

Sve o TikToku donose ti hrvatski autori Velimir Grgić i Andrea Kučiš u knjizi TikTok Book. Knjiga se bavi aplikacijom koja je osvojila djecu i mlade diljem svijeta. Riječ je o popularnoj aplikaciji s više od 800 milijuna aktivnih korisnika koja omogućava stvaranje i objavljivanje kratkih videozapisa te međusobnu interakciju i pregledavanje sadržaja. Knjiga se bavi TikTokom na zabavan i poučan način donoseći različite teme, trendove, praktične savjete, a bavi se i nastankom te razvojem aplikacije.

Mlada osječka pjevačica i kantautorica Mia Dimšić u svojem nas prvijencu Cesta do sna vodi putem svoje glazbene priče. Autorica progovara o vlastitom djetinjstvu, mladenačkim razmišljanjima, odrastanju, otkrivanju sebe, glazbenim početcima, putovanjima, koncertima. Vodi nas na put kojim je kročila do slave, upoznaje nas s ljudima koji su je na tom putu pratili i životnim lekcijama koje je na tom putu naučila. Knjiga nazvana po istoimenoj pjesmi s albuma Sretan put impresivna je priča o djevojčici koja je ostvarila svoj san.

Fibra ti donosi bogato izdanje koje okuplja kompletni serijal Sin City u tri toma, ispisan na više od 1300 stranica. Ovaj kultni serijal velikog majstora stripa Franka Millera, koji je dobio i filmsku inačicu, jedna je od najpoznatijih kriminalističkih saga u povijesti stripa. Strip, prvi put objavljen 1991. godine na stranicama antologije Dark Horse Presents: Fifth Anniversary Special, donosi priče smještene u fiktivan grad Basin City, poznatiji po nadimku Sin City, u kojem vladaju korupcija i kriminal, a dom je i sitnih lopova, lokalnih moćnika, korumpiranih policajaca, prostitutki te brojnih drugih likova. Poklonici devete umjetnosti uživat će u ovoj stripovskoj poslastici.

Grčki mitovi utkani u temelje zapadne kulture stoljećima su predmet proučavanja i izvor umjetničkog nadahnuća. Fasciniranost tim svijetom rezultirala je knjigom Mythos u kojoj Stephen Fry, poznati glumac i pisac, predstavlja antičke mitove suvremenom čitatelju. Sjajnim pripovjedačkim umijećem, poznate grčke mitove pisac odijeva u novo ruho. Duhovito ispričane priče, na intelektualnoj razini, pokazuju ti zadivljujući svijet grčke mitologije i njegove poveznice s današnjim svijetom. Ovaj čudesni svijet poziva te da ga otkriješ.

Novi tajni zapleti

Američka književnica Jean Hanff Korelitz donosi ti roman Slom, po kojem je snimljena HBO-ova serija. Središnja junakinja romana Grace Reinhart Sachs psihoterapeutkinja je koja sa suprugom i sinom živi naizgled savršen život u New Yorku. U svojem se terapeutskom radu svakodnevno susreće sa ženama koje imaju bračne probleme. Potaknuta iskustvima s pacijenticama, Grace počinje pisati knjigu Trebala si znati. Prije nego li je uspije objaviti, njezin se život iznenada iz temelja mijenja, a priča se zapetljava ubojstvom i iznenadnim nestankom njezina supruga. Klupko tajni počinje se odmotavati, a psihoterapeutkinja počinje propitivati sve u što je dotad vjerovala. Uživaj u ovom napetom i kompleksnom trileru koji nećeš moći prestati čitati.

Moćan književni glas Mariane Enriquez, jedne od najtalentiranijih književnica novije argentinske književnosti, u knjizi Što smo izgubili u vatri donosi 12 kratkih priča. Knjiga, nazvana po posljednjoj priči zbirke, ispunjena je intimnim pisanjem s natruhama horora. U svojim pričama autorica vješto oslikava svoju zemlju, čija je povijest protkana traumama. Ispreplićući svakodnevnicu suvremene Argentine s jezivim elementima, autorica nas upoznaje s Argentinom i njezinim tajnama, nasilnim smrtima, odbačenim i zaboravljenim likovima, široko raširenom korupcijom. Ovo uznemirujuće štivo puno moćnih i strašnih priča, iz kojih izvire empatija, snažno dopire do čitatelja diljem svijeta.

Prijelazi, prvijenac Alexa Landragina, autora francusko-armensko-australskog podrijetla, donosi ti raskošno i originalno djelo. Knjigu otvara lik francuskog knjigoveže koji dobiva na uvez rukopis u kojem su ispisane tri priče: Naobrazba nakaze, Grad duhova te Priče o albatrosu. Sa svakim novim poglavljem knjige razotkrivaju se zapanjujuće poveznice među naizgled različitim ljudima. Njezinim stranicama teče izvanredna priča koja se proteže na stoljeće i pol, različitim predjelima i ljudskom sudbinom, priča koja ti donosi nezaboravnu pustolovinu punu ljubavi, čežnje i suosjećanja.

Dođi u Knjižnicu, izaberi svoj naslov i čitaj!