4. 3. 2021.

Blog

Ivana Maričević

Odjel književnosti pronaći ćeš u prizemlju Knjižnice, pored Centralnog posudbenog i Info pulta. Police Odjela ispunjavaju knjige iz područja jezika i književnosti. Sve su knjige u slobodnom pristupu, što znači da ih možeš pregledavati, istraživati, listati te posuditi one koje izabereš. Kao i na ostalim odjelima Knjižnice, građa je na Odjelu književnosti složena prema univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDK). Oznake na bočnim stranama polica pomažu ti u pretraživanju i snalaženju među policama.
Ako želiš poboljšati svoje znanje pravopisa, gramatike, potražiti jezični savjet, usavršiti se u javnom nastupu, učiti strani jezik uz pomoć priručnika i CD-a ili se pripremiti za državnu maturu iz hrvatskog i iz stranih jezika, potraži knjige iz područja lingvistike.
Osim lingvistike, na Odjelu ćeš pronaći književna djela koja pripadaju različitim vrstama, temama i svjetskim književnostima te djela o književnosti, poput povijesti književnosti, komparativne književnosti i književne kritike.

Književna djela, od klasika do najnovijih naslova hrvatske i svjetske književnosti, čekaju te na Odjelu književnosti.

Voliš se opustiti i uživati u zabavnom i lakom romantičnom štivu? Ili više uživaš u napetim kriminalističkim romanima i trilerima? Želiš pročitati neki klasik svjetske ili hrvatske književnosti? Proputovati neotkrivenim krajevima s dobrim putopisom? Otisnuti se u svijet znanstvene fantastike u kojem je samo mašta granica i koji će te potaknuti na razmišljanje o novim svjetovima i tehnološkim izazovima? Pročitati autobiografske zapise i istinita svjedočanstva, romansirane biografije poznatih osoba i književnika? Otputovati u različita povijesna razdoblja? Nasmijati se uz duhovite i zabavne stranice? Prošetati stihovima poznatih pjesnika ili otkriti nove pjesničke glasove? Sve to omogućit će ti književna djela koja možeš pronaći u suvremeno opremljenom i ugodnom prostoru Odjela književnosti koji će, ako mu dopustiš, postati tvoje omiljeno mjesto i odvesti te u neslućene predjele mašte.

Udobno se smjesti i na krilima mašte poleti čudesnim književnim svjetovima.

Imaš određenu čitateljsku želju? Dva računala za pretraživanje kataloga dat će ti odgovor na pitanje imamo li željenu knjigu u našem fondu, a signatura će ti otkriti gdje je potražiti u polici.
Ako nema određenog naslova koji želiš čitati, prošetaj između polica, istraži svijet bogatih književnih žanrova, odaberi autore i naslove koji te najviše privlače. Sad još samo pronađi svoje mjesto za čitanje, udobno se smjesti i dopusti knjigama da te uvuku u svoj svijet. Na Odjelu književnosti čekaju te udobne fotelje koje te pozivaju da predahneš, prelistaš knjige, odvojiš vrijeme za sebe i za knjigu. Iskusi doživljaj čitanja u prostoru Odjela književnosti.

Podijeli s drugima iskustvo pročitanog i pronađi ideju za novo čitanje.

Pročitao/pročitala si knjigu koja te oduševila, uvukla u svijet svojih likova, tema, ideja, događaja, inspirirala te, okupirala ti misli? Podijeli iskustvo s drugim korisnicima u našem kutku za preporuke.
Želiš nešto čitati, a nemaš ideju? Zaviri u ovaj kutak i pogledaj što drugi strastveni ljubitelji književnosti preporučuju. Možda dobiješ inspiraciju ili te preporuke potaknu na nova čitanja, ohrabre da daš priliku i onim autorima, djelima i žanrovima koji se dosad nisu našli na tvojem popisu za čitanje. Za preporuku se uvijek možeš obratiti i informatorima koji će ti rado pomoći da pronađeš nešto po svojem čitateljskom ukusu.

Istraži teme iz područja jezika i književnosti.

Tražiš stručnu literaturu za pisanje rada iz područja jezika i književnosti? Odjel književnosti pravo je mjesto za tebe. Ovdje ćeš dobiti sve informacije i pronaći relevantnu literaturu za istraživanje svih lingvističkih i književnih tema. Sve što trebaš učiniti je poslati ispunjeni online obrazac na našoj web-stranici ili ispuniti papirnati obrazac na info pultu Odjela književnosti. Nakon što predaš ispunjeni obrazac, najkasnije u roku od dva dana dobit ćeš povratnu informaciju o tom kad možeš preuzeti knjige. Knjige će te čekati na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice. Dođi po njih, uživaj u čitanju i proučavanju teme te s lakoćom napiši svoj rad!

Dopusti književnosti da te povede u svoj svijet te obogati novim spoznajama i iskustvima.

Bogatstvo koje ćeš pronaći na Odjelu književnosti potaknut će te na razmišljanje i povesti u pjesmom, dramom ili prozom ispisane doživljaje svijeta, u pustolovine, istinite ispovijesti, u neotkrivene krajeve i vremena, svijet u kojem je sve moguće i u kojem su stvarnost i fikcija isprepleteni na najrazličitije načine. Uređen, ugodan, prijateljski prostor Odjela sa svojom književnom raskoši, koja će zadovoljiti svaki čitateljski ukus, poziva te da ga otkriješ.