4. 3. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Tvoja Knjižnica neprestano nadopunjava knjižnični fond novim naslovima za najmlađe korisnike. U ovoj ti rubrici donosimo preporuke najnovijih, kvalitetnih i zanimljivih slikovnica, knjiga iz područja književnosti i popularno-znanstvenih naslova za djecu.

Slikovnica je prva knjiga s kojom se dijete susreće, a njezino je čitanje važno za socijalni i emocionalni razvoj, razvoj govora, sposobnost pamćenja i razumijevanja okoline, poticanje djetetove mašte te izgradnju bliskog odnosa s djetetom. Knjige bi trebale biti važan dio svakog djetinjstva jer uz njih, uz pomoć roditelja i odgojitelja, dijete uči o svijetu i o sebi.

U nastavku ti donosimo preporuke s Dječjeg odjela, od najnovijih slikovnica za najmlađe do naslova za malo starije školarce te priručnika za djecu u kojima će uživati i odrasli.

Nova slikovnica za najmlađe 

Omiljeno dječje čudovište vratilo se u taktilnoj slikovnici za najmlađe Grubzon, nastaloj prema istoimenoj slikovnici Julije Donaldson i Axela Schefflera. Slikovnica jednostavnim jezikom najmlađima donosi poznatu priču o omiljenom dječjem liku kojeg na ovim stranicama djeca mogu dodirnuti i osjetiti. Slikovnica tvrdih listova, popraćena materijalima koje dijete može osjetiti pod prstima, potiče razvoj osjetila dodira i doprinosi potpunom doživljaju čitanja najmlađih.

Književni noviteti za malo starije

Autorica Amanda Li, nadahnuta pričama Tove Jansson, izvorne autorice Mumina, najmlađe čitatelje vodi u Pustolovine u Mumindolu. Koje će to pustolovine doživjeti simpatični stanovnici ovog mjestašca, smještenog u idiličnu prirodu doline okružene šumom, djeca predškolske i mlađe školske dobi saznat će čitajući devet uzbudljivih i duhovitih priča. U ovoj knjizi imaju priliku upoznati Mumine i njihove prijatelje koji će ih povesti na nezaboravno, zabavno i poučno putovanje Mumindolom te uživati u bogatim ilustracijama njihovih šarenih pustolovina.

Slovenska književnica za djecu i mlade Desa Muck upoznaje male čitatelje s glavnom junakinjom knjige Anica i prva ljubav, nestašnom osmogodišnjom djevojčicom Anicom Pivnik koja će ih povesti na selo k teti Mici, gdje provodi posljednji tjedan školskih praznika. Kako se Anica provela na selu, što je sve tamo vidjela, koga je upoznala i zašto joj se nakon početnog odbijanja ipak svidjelo na selu mali će čitatelji otkriti na stranicama ove slikovnice koja je, zahvaljujući krupnim slovima i ilustracijama u boji, osobito dobar izbor za početnike u čitanju.

Knjiga Šapice hrvatskog glumca Slavka Sobina mladog čitatelja vodi pričom o dvama potpuno različitim psima i njihovu prijateljstvu. Knjiga, koja počinje jednog hladnog prosinačkog popodneva preko puta jedne osnovne škole, djeci donosi bezvremensku i nezaboravnu priču o prijateljstvu, uvažavanju i toleranciji. Topla i poučna knjiga upotpunjena prekrasnim ilustracijama Patricia Alejandra Aguera Marina osvojit će dječja srca.

Nakon što je u prvoj knjizi za djecu San ljetne noći pisao o dječaku koji proživljava majčinu smrt, Zoran Ferić se i u drugoj slikovnici Suze svetog Lovre bavi teškim temama prilagođenima dječjem uzrastu. Knjiga tematizira razvod koji pogađa cijelu obitelj, a osobito djecu. U središtu su radnje odluka jednog muškarca da se razvede te posljedice koje će ta odluka imati za obitelj. Tekst, obogaćen ilustracijama Dominika Vukovića, približava svijet odraslih djeci pokazujući onima koji proživljavaju razvod roditelja da nisu sami te da isto iskustvo doživljavaju i njihovi drugi vršnjaci.

Autor velikih svjetskih uspješnica za djecu David Baddiel donosi još jednu književnu poslasticu – Taylorin turbotrkač. Autor pripovijeda uzbudljivu priču o djevojčici Amy koja mašta o vožnji automobila te o njezinu prijatelju, genijalnom izumitelju koji joj pomaže u ostvarenju te maštarije. Priča je to o važnosti prijateljstva i o tom da se želje, koliko god bile nestvarne, ipak mogu ostvariti. Knjiga poziva mlade čitatelje da se pridruže ovoj ludoj vožnji. U tvojoj Knjižnici čekaju te i ostali naslovi istog autora: Upravljač za ljude, Svaki dan rođendan, Agencija za roditelje, Glavni krivac, Zvjerobert.

Istraži svijet oko sebe.

U razigranom priručniku Bontončić za dobru djecu autorica Ivanka Borovac upoznaje najmlađe s glavnim likovima Tonkom Bontonkom i Divljicom, koji ih uče pravilima lijepog ponašanja. U petnaest tema obrađenih u stihovima, opisanih na primjeru kratkih priča u kojima glavnu ulogu imaju Tonko i Divljica, te upotpunjenih ilustracijama djeca imaju priliku učiti kako se ponašati u različitim situacijama. Ovaj maštoviti i veseli bonton djeci na jednostavan i blizak način prikazuje 15 osnovnih pravila bontona.

Hrvatski alpinist i putopisac Matej Perkov napisao je knjigu Planina mi je najdraža škola. Knjiga odvodi čitatelja na put u povijest planinarstva, putovanje prirodnim znamenitostima Lijepe Naše, uči o tom kako se kretati šumskim i planinarskim putovima te zašto je važno brinuti se o prirodi i čuvati je. Bogato ilustrirana, knjiga je namijenjena malim i velikim planinarima – početnicima, ali i svima ostalima koje će možda inspirirati da krenu u otkrivanje prirodnih ljepota i čari planinarenja.

Na 122 bogato ilustrirane stranice knjige Sunce za doručak: slavlje biljaka iz cijeloga svijeta, autora Michaela Hollanda i Philipa Giordana, mladi će čitatelji naći odgovore na mnoga pitanja. Zašto su biljke važne, koje su porodice biljaka, koje su biljke otrovne, koji su popularni biljni napitci, od kojih se biljaka rade glazbala ili sportska oprema – samo su neka od njih. U knjizi su također važne teme i onečišćenje te važnost brige o planetu, a donose se i praktični primjeri koji će potaknuti dječju kreativnost i razmišljanje. Ovaj predivni priručnik čitatelju otkriva začuđujući svijet prirode i biljaka.

Serijal od četiri knjige 365 sportskih priča na više od 800 stranica donosi ti najljepše sportske priče iz cijelog svijeta. Poznati sportski novinar Bruno Kovačević, koji je u svojoj profesionalnoj karijeri sudjelovao u najznačajnijim svjetskim sportskim događajima, ovom knjigom na svjetlo dana iznosi najljepše sportske trenutke. U ovoj inspirativnoj knjizi punoj fantastičnih ilustracija i edukativnih priča, koje pršte motivacijom, odlučnošću, voljom, hrabrošću, uspjehom i optimizmom, uživat će i veliki i mali čitatelji.

Ovi te naslovi čekaju na Dječjem odjelu. Dođi, izaberi svoj primjerak i čitaj.