8. 3. 2021.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirna Obradović

Otkrij što se krije iza sedmogodišnje tradicije Čitateljskog kluba Lectoria.

Čitateljski klub Lectoria, okupljajući odrasle članove koje povezuje ljubav prema knjigama i čitanju, u Gradskoj knjižnici Požega djeluje već sedam godina. Zainteresirani čitatelji, uglavnom na mjesečnoj razini, razgovaraju o pročitanoj knjizi, dijele svoje mišljenje s ostalim članovima i tako stječu nova iskustva te upoznaju nove ljude.

Takva je razmjena čitateljskih dojmova i iskustava, u obliku zanimljivih prijateljskih druženja u opuštenoj atmosferi, iznjedrila i listu preporučenih knjiga. Članice Čitateljskog kluba odabrale su naslove koji su ih tijekom dosadašnjih 50-ak susreta dojmile, ugodno iznenadile ili ostavile na njima kakav trag, zbog čega su ih odlučile preporučiti svim ljubiteljima dobrog štiva.

Žene, djevojke i djevojčice u glavnim ulogama

Posebnu pozornost vjernih članica Kluba privukao je biografski roman o Milevi Einstein i, posrednim putem, o velikom fizičaru Albertu Einsteinu. Slavenka Drakulić u knjizi Mileva Einstein, teorija tuge predstavlja Milevin život, od borbe s predrasudama zbog problema sa šepanjem do borbe za pažnju, ljubav i egzistenciju. Genijalna matematičarka i prva žena upisana na politehnički fakultet u Zürichu postaje tužna žena preopterećena obvezama, djecom i matematičkim izračunima za suprugove članke. Osim neuspjela braka, tragični događaji zbog kojih su se njezine tuge zbrajale kao u matematici na kraju su je dovele do samotnog životarenja, čitanja Albertovih pisama i nadanja njegovu povratku.

Prvi dio Napuljske tetralogije, Genijalna prijateljica, napisan pod pseudonimom Elena Ferrante, odvodi te u grad uskih ulica, balkona i mafije – Napulj. Glavna priča o dvjema prijateljicama, portirovoj i postolarovoj kćeri, razotkriva ti duh siromašnog i još uvijek nasilnog poslijeratnog doba. Iako je otpočetka usmjereno na međusobno natjecanje u školi, osobnim vezama i uspjehu, ovo je prijateljstvo u prvom redu neobično i snažno. Ako tijekom čitanja slučajno zaboraviš tko su pojedini likovi, na početku knjige čeka te popis imena koji će ti pomoći u razumijevanju međusobnih odnosa. Vrati se u 50-e godine prošlog stoljeća i otkrij zašto ova knjiga izaziva toliko emocija!

Još jedan dinamičan susret Čitateljskog kluba rezultirao je preporukom romana Djevojke sa slika Cathie Marie Buchanan, autorice nadahnute dokumentarnim filmom o Degasovoj brončanoj skulpturi Mala četrnaestogodišnja plesačica. Likovi su zasnovani na stvarnim osobama, sestrama koje su u 19. stoljeću živjele u Parizu. Tri su sestre kao maloljetnice prepuštene same sebi jer im je otac poginuo, a majka pralja zauzeta je trošenjem plaće na apsint. Zbog tog djevojčicama ne ostaje novac ni za hranu, a prijeti im i izbacivanje na ulicu jer su se dugovi nagomilali. Sanjareći o zvjezdanoj karijeri, izlaz iz siromaštva i bijede pokušavaju pronaći u baletu…

Margaret Atwood radnju knjige Sluškinjina priča smješta u Cambridge u Massachusettsu, gdje uslijed zagađenosti okoliša stanovništvo nestaje, a vrlo rijetki sposobni su dobiti zdravu djecu. Tako su muškarcima na najvišim pozicijama dodijeljene plodne žene koje nazivaju Sluškinjama, što svjedoči o podjeli žena prema društvenom statusu i plodnosti. Važnu okosnicu čini priča sluškinje Fredove koja svoje svjedočanstvo skriva u nadi da će je pronaći netko slobodan, tko će je razumjeti. Otkriva da je prije imala život, obitelj i dijete, a sad vrijedi koliko i njezini reproduktivni organi. Radnja počiva na sličnoj biblijskoj priči o Jakovu, njegovim dvjema ženama i sluškinjama. Ako ti se knjiga svidi, potraži i njezin drugi nastavak Svjedočanstva!

Povratak u povijest

Interes naših čitateljica izazvala je i knjiga Staljinova kći: neobičan i buran život Svetlane Alilujeve, kanadske sveučilišne profesorice, pjesnikinje i književnice Rosemary Sullivan. U ovoj je biografiji rekonstruiran život Staljinove kćeri mezimice Svetlane Alilujeve, izvorno Svetlane Staljine, koja je rano ostala bez majke. Dok je prvi dio romana presjek tadašnjeg ruskog društva, u drugom je dijelu naglasak na Svetlaninom bijegu iz Rusije u SAD, na ljubavima, prijateljstvima s prebjezima, sjećanjima na Rusiju i mladost te na Rusiji u kojoj nije bilo slobode mišljenja, izražavanja ili življenja. Osim mučnih slika, doba represije te Lenjina i Staljina, knjigom se provlače imena poput Dostojevskog, Bulgakova, Jesenjina i Ahmatove.

Unterstadt Ivane Šojat-Kuči priča je o građanskoj obitelji njemačkih korijena koja živi u Osijeku od početka do kraja 20. stoljeća. U opisivanju sudbine četiriju generacija žena isprepliću se propale iluzije, odgoj djece te povijesni događaji koji ih nemilice šibaju. Takvim je likovima i sukobom generacija prikazan svijet u kojem se, zahvaljujući bizarnim igrama sudbine i loše odabranim kartama, događaju najgore i najbolje stvari, a skrivanje od prošlosti te prešućivanje događaja koje neizbježno dovodi do trauma i nerazumijevanja osnovna je tema koja se provlači svim generacijama i likovima. Kako se radnja raspliće, nameće se pitanje o tom tko su uistinu Jozefina, Greta, Marija, Adolf i ostali likovi.

Kradljivica knjiga uvodi te u Njemačku i nacizam 1939. godine, a njezin autor Markus Zusak donosi radnju čija je pripovjedačica Smrt. Priča o djevojčici i njezinu mlađem bratu, koje je majka prisiljena povjeriti prijateljima, pokazuje kako pronalazak jedne knjige može promijeniti život. Gaseći žeđ za čitanjem, ova djevojčica postaje kradljivica knjiga koja ih, čvrsto noseći u svojem naručju i slažući na hrpe, spašava iz lomače i skriva. Bez obzira na svu tragičnost, članice Kluba u ovoj su knjizi prepoznale nadu i ljepotu usred užasa i tuge te su osvijestile moć riječi koje mogu potaknuti, uništiti, ali i liječiti. Pokušaj i ti!

Putovanje u neke nove svjetove

Chigozie Obioma nigerijski je književnik čiji su Ribari privukli naše čitateljice dominantno crvenom bojom naslovnice te autorovim neobičnim imenom i prezimenom. Radnja ove maštovite priče vodi te u Nigeriju, daleku afričku, Europljanima obično nepoznatu, zemlju. Dočaravanjem njihova jezika, mirisa i tkanina te upoznavanjem s njihovim starim i novim religijama, Obioma ti približava afričku svakodnevnicu. Knjiga pisana iz perspektive devetogodišnjeg dječaka s jedne strane tematizira Nigeriju, vjerovanja, tradiciju i politiku, a s druge strane predstavlja intimno proživljavanje obitelji koja se spotaknula i teško pronalazi put kojim će se vratiti u normalan život.

Tihi zov Australije Marla Morgana romansirana je priča o liječnici koja se odazvala pozivu jedne nomadske skupine Aboridžina, prastarog australskog plemena. Sudjelovanjem u njihovu tromjesečnom hodočašću po Australiji bez privatnih stvari, materijalne vrijednosti ubrzo su joj prestale biti važne. Oslobodila se stresa svakodnevnog zapadnjačkog života živeći dan za danom i poštujući prirodu, a putovanjem kroz pustinju spoznala je kako jednostavan život može biti pun smijeha, igre, učenja, solidarnosti te pažnje prema prijatelju i zajednici. Upoznaj kulturu ljepšeg, jednostavnijeg i svrhovitijeg života u skladu s prirodom, staru 5000 godina!

Bajka Iznenada u dubini šume izraelskog pisca Amosa Oza uvela je članice Kluba u tugu i sivilo sela na kraju svijeta. U njemu nema životinja, a pretpostavlja se da ih je sve odveo čudovišni Nehi koji svake noći kruži selom. Radnju o selu u kojem djeca odrastaju ne videći životinje pripovijedaju mlada učiteljica i stari ribar. Odrasli o cijeloj toj situaciji šute, a djeci je bolje da ne pitaju previše jer u protivnom, poput Nimija, mogu oboljeti od njištalice. Međutim, jedna se djevojčica i jedan dječak ne žele pomiriti s takvim stanjem, stoga odlučuju otići u mračnu šumu koja okružuje selo te pronaći duha i životinje…

Doživi napeto iščekivanje na putu do istine.

William Landay u knjizi Braneći Jacoba vraća te u travanj 2007. godine, kad je u parku gradića pored Bostona pronađen mrtav četrnaestogodišnjak izboden nožem. U razvijanju radnje važan postaje njegov vršnjak, naizgled običan, smiješan, lijep i šarmantan dječak. Ovaj ljubitelj računala, videoigara i glazbe, koji puno čita, vrlo je introvertiran i teško ostvaruje komunikaciju noseći nagovještaj nepripadanja. Ne sluteći da će taj četrnaestogodišnjak biti prvooptuženi za ubojstvo, njegov otac preuzima slučaj. Bez obzira na odvjetničko oko, svi roditeljski nagoni koje nosi u sebi tad su stali u obranu njegova sina. Provjeri hoće li te knjiga zainteresirati kao naše čitateljice!

U knjizi Vrata Magde Szabo okosnica je priče odnos udane književnice bez djece i njezine kućne pomoćnice. Zbog raznih društvenih i poslovnih obveza književnici je prijeko potrebna pomoć u kući, stoga po preporuci odabire stariju ženu iz susjedstva koja nameće novi režim ovoj obitelji. Nepovjerljiva, ćudljiva i svojeglava pomoćnica, na gazdaričino zaprepaštenje, želi jamstvo o njihovu prikladnom ponašanju i ne igra po pravilima odnosa moći. Neizvjesnost počinje spisateljičinom rečenicom u kojoj ističe da je ubila svoju pomoćnicu te da ništa ne mijenja na stvari to da je nije željela uništiti, nego spasiti.

Zakorači u svakodnevicu netipičnog susjeda.

U knjizi Čovjek zvan Ove švedskog književnika Fredrika Backmana opisuje se specifičan karakter jednog susjeda koji dane u mirovini krati promatranjem svega što se događa u ulici. Ovaj ljubitelj odvijača i filtara za ulje, sklon konkretnim stvarima, nakon smrti supruge živi sam u malom zatvorenim naselju o kojem sve zna. Iako je Ove netko tko prezire svijet oko sebe, u sebi skriva čovjeka velikog srca. Istraži kako će strogi principijelni umirovljenik sklon rutini podnijeti doseljenje novih, veselih, glasnih i brbljavih susjeda s nepodnošljivom mačkom te hoće li se pod njihovim utjecajem možda promijeniti!

Zaviri u isprepletene priče koje ti preporučuju vjerne članice Čitateljskog kluba Lectoria i provjeri hoćeš li ih i ti uvrstiti u svoju listu preporuka!