2. 3. 2021.

Blog

Dijana Klarić

Na prvom katu Gradske knjižnice smješten je Znanstveni i studijski odjel. Do njega možeš doći na dva načina, stubama ili dizalom.

Ako se odlučiš za stube, proći ćeš jedinstvenim spojem arhitekture i slikarstva. Dok se penješ, zastani… Dotakni secesijsku ogradu koja odolijeva vremenu. Promotri oko sebe. Upij ornamentalnost originalnih secesijskih freski na zidovima. Zažmiri… Dopusti da secesijski oblici ožive, rastu i da te dovedu pred vrata Odjela koji ti u suvremeno opremljenom prostoru donosi sve što ti je potrebno kako bi danas, i uvijek iznova, naučio/naučila nešto novo.

Ako do Znanstvenog i studijskog odjela želiš doći dizalom, pred tobom će se otvoriti iskustvo suvremene arhitekture. Kad uđeš u dizalo i pritisneš tipku 1, ne zaboravi podići pogled prema nebu i doživjeti ljepotu staklenog krova koji šutnjom progovara kako je čovjeku koji iskreno i istinski želi samo nebo granica!

Okreni stranicu novih spoznaja, zakorači u svijet znanja.

Došao/došla si na Znanstveni i studijski odjel. Pred tobom se otvara suvremeno opremljen prostor.

Na policama su stručne knjige, iz svih područja ljudskog znanja, složene prema pravilima univerzalne decimalne klasifikacije. Na svakoj polici nalazi se oznaka područja znanja koje ti se nudi. Slobodno uzmi knjigu, prelistaj je, istraži, vrati, izaberi. Ili jednostavno pronađi svoj kutak na Odjelu, sjedni u udobnu fotelju te u miru i tišini provedi vrijeme s knjigom ili listajući stručni časopis.

Knjižnica ima i nekoliko posebnih zbirki: Posseganu, Raru i ostavštine znamenitih zavičajnika. Osim zavičajne i referentne zbirke, na Odjelu je smještena i Privatna knjižnica znamenitog požeškog zavičajnika Julija Kempfa, u originalnom ormaru u kojem se i nalazila u kući obitelji Kempf. Zbirka starih i rijetkih knjiga Rara, kao i ostavštine znamenitih zavičajnika Ivše Bošnjaka Dragovačkog, Franje Cirakija, Zlate Kolarić Kišur, Ljube Kuntarića, Josipa Pavičića i Bore Pavlovića, nalaze se u spremištu.

Znanstveni i studijski odjel mjesto je na kojem možeš proučavati i taj dio knjižnog blaga i zavičajne povijesti.

Odaberi svoje mjesto za učenje kakvo oduvijek priželjkuješ.

Znaš koliko je fizičko okruženje važno za koncentraciju i učenje? Ako su ti cimeri ili susjedi bučni, ako i ukućani uporno zaboravljaju da je (i za online) učenje potreban mir, došao/došla si na pravo mjesto – zapravo najbolje mjesto za učenje. Miran, ugodan, čist, dobro osvijetljen i klimatiziran prostor Odjela prvenstveno će ti otvoriti mentalni prostor za učenje, a potom ćeš osjetiti pozitivnu emociju, volju, a zatim i pravu motivaciju za učenje.

Znanstveni i studijski odjel mjesto je koje je izdvojeno i namijenjeno upravo za učenje – tvoj prostor, tvoje mjesto za učenje kakvo oduvijek priželjkuješ.

Za samostalan ili grupni tihi rad možeš izabrati jedno od četiri računala i 35 radnih mjesta, a kad osjetiš potrebu za kratkim predahom, prošetaj do Galerije, popij kavu ili sok iz aparata, odmori se i vrati na svoj Odjel koji čeka da se susretneš s novim nadahnućima i spoznajama.

Otkrij mjesto u kojem svaka knjiga čeka svoju temu za istraživanje.

Trebaš pomoć pri pronalasku literature za istraživanje određene teme i pisanje rada? Na pravom si mjestu. Od tražene literature i izvora dijeli te samo jedan klik. Na web-stranici Gradske knjižnice Požega možeš pronaći online obrazac koji samo trebaš ispuniti traženim podatcima, nakon čega je potrebno kliknuti Pošalji, a osim online obrasca, na info pultu Znanstvenog i studijskog odjela možeš pronaći papirnati obrazac s istim podatcima koji su nam potrebni kako bismo ti ponudili što potpuniju uslugu.

Za dva dana na tvoju e-mail adresu stići će informacija o tom kad će knjige biti spremne za preuzimanje na Centralnom posudbenom i Info pultu u prizemlju Knjižnice.

I tu tvoja potraga za literaturom završava. Preuzmi je, uživaj u čitanju i s lakoćom piši i istražuj!

Pokloni sebi vrijeme za osobni rast i razvoj.

Vrijeme je ovdje tek puki promatrač stvarnosti, ne ograničava te i nije uvjet, nego je dar koji od tebe traži samo nekoliko stvari: Budi. Dođi. Čitaj. Surfaj. Uči. Istražuj.

Znanstveni i studijski odjel tvoj je prostor. Dođi. Čekamo te!