11. 3. 2021.

Događaji, najave

Matej Peharda

Program Utorkom dokumentarno započinje s projekcijama dokumentarnih filmova od 16. ožujka 2021. godine! U suradnji s međunarodnom kino-zajednicom KineDok, Gradska knjižnica Požega prikazivat će 10 filmova u Dvorani znanja svakog utorka u 18 sati. Prvi film, Palače naroda, svoju projekciju imat će u utorak, 16. ožujka u 18 sati. Za navedeni program nisu potrebne prijave, no zbog poštivanja epidemioloških mjera broj gledatelja je ograničen.

Pročitaj najave filmova raznovrsne tematike, saznaj kad su projekcije i – vidimo se.

Palače naroda

16. ožujka 2021., 18:00

Georgi Bogdanov, Boris Missirkov, 90′, Bugarska, Njemačka, Rumunjska

Palače naroda donosi priče o pet najtipičnijih zgrada socijalističkog doba, koje u velikoj mjeri predstavljaju epohu i svjedoče o povijesnim prevratima u istočnoj Europi u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Narodna palača kulture u Sofiji, Državno sveučilište u Moskvi, Palača parlamenta u Bukureštu, Palača Srbije u Beogradu i Palača republike u Berlinu jedinstveni su arhitektonski pothvati, nastali s mnogo hrabrosti i malo ludosti kao podsjetnik da je postojala nepobjediva moć i svijetla budućnost. Svaka je najviša, najveća, ima najveći sat na svijetu ili najnapredniju tehnologiju svog vremena.

Trailer

Glavni kolodvor

23.3.2021., 18:00

Tomáš Elšík, 78′, Češka

Glavni kolodvor jedan je od najvećih, a ujedno i najjadnijih kolodvora na svijetu. Vizionarski planovi njegovog arhitekta o zgradi koja će progutati svoje posjetitelje pretvorili su se u beskonačan labirint hodnika. Dar građanima Tel Aviva sada služi kao utočište za izbjeglice iz cijelog svijeta. Yonatan već sedamnaest godina vodi ljude mračnom stranom kolodvora, otkrivajući kako zgrada odražava društvo izvan svojih zidina.

Trailer

Ghetto Balboa

30. ožujka 2021., 18:00

Árpád Bogdán, 90′, Madarska

Misi, bivši mafijaš iz zloglasnog geta u Budimpešti posljednjih osam godina podučava boksu mlade iz problematičnih obitelji iz kvarta. Jedan od njegovih učenika, Zoli, dostiže takvu razinu boksanja da se natječe za prvaka svijeta. Zoli mora donijeti tešku odluku – postati profesionalni boksač ili ići stopama oca mafijaša.

Trailer

Lake lekcije

6. travnja 2021., 18:00

Dorottya Zurbó, 78′, Madarska

Lake lekcije su poetično putovanje prelijepe djevojke Kafije koja na pragu zrelosti napušta sve s čime je odrasla u Somaliji. Njezine kulturne vrijednosti, tabui i dogme se raspadaju u najležernijim situacijama dok se pokušava prilagoditi novom životu u Europi, u Mađarskoj. Kako da objasni promjene koj je proživjela svojim najbližima? Njena unutarnja borba postaje središnja tema filma i možda jedini oblik ispovijedi.

Trailer

Spuštanje u vrtlog

13. travnja 2012., 18:00

Jan Vardoen, 75′, Norveška

Godine 1980. Philip Glass napisao je skladbu prema kratkoj priči Edgara Allana Poea Spuštanje u vrtlog, koja je pak nadahnuta jedinstvenom prirodnom pojavom s otoka Lofoten po imenu Moskenesstraumen. U ovom dokumentarcu pratimo put Arktičke filharmonije do vrha planine Ryten, gdje će izvesti Glassovu glazbu s pogledom na sam Moskenesstraumen. Zahvaljujući snažnoj glazbi i veličanstvenim krajolicima, Spuštanje u vrtlog je oda prirodi i teškim životnim uvjetima sjeverne Norveške.

Trailer

Udaljenost od mene do mene

20. travnja 2021., 18:00

Mona Nicoara, Dana Bunescu, 89′, Rumunjska, SAD

Rumunjsko-židovska avangardna pjesnikinja, glazbenica, likovna umjetnica, fatalna žena, genijalna pijanica i terminalna pušačica Nina Cassian imala je turbulentan život: prebjegla je u komunističko podzemlje za vrijeme fašizma 1940-ih, što ju je dovelo najprije u blizinu staljinističkog režima 1950-ih, a zatim joj uzrokovalo sukobe s Ceausescuovim režimom 1970-ih, te je naposljetku poslalo u neželjeni izgon u New York 1985. Snažan i osoban film o umjetnosti, uvjerenjima i politici, Udaljenost od mene do mene bavi se sukobima izmedu sjećanja pojedinca i službenih arhiva, između naše sadašnje stvarnosti i priča koje gradimo o sebi iz prošlosti.

Trailer

Učitelj

27. travnja 2021., 18:00

Alex Brendea, 82, Rumunjska

Jedan neobičan učitelj matematike iz Transilvanije postaje mjesni Don Quijote kada napusti konvencionalni obrazovni sustav i otvori privatni ured za poduku u vlastitom dvosobnom stanu. Tijekom školske godine pratimo njegovu borbu i upornost da oživi strast za učenjem i promijeni život svojih učenika nabolje.

Trailer

Švedani iz geta

4. svibnja 2021., 18:00

Katarina Farkašová, 79′, Slovačka

Alex, Christofer i Erik su slovački Romi, posvojeni u Švedskoj devedesetih. Ovaj film prati njihovo putovanje natrag u Slovačku gdje posjećuju biološke roditelje i traže odgovore na pitanja: Tko smo? Odakle smo i zašto su nas se biološki roditelji odrekli? Nalikujemo li im? Na ovom putovanju kamera bilježi katkada smiješne, a katkada emocionalne trenutke pune ljudskosti.

Trailer

Nikad bilo

11. svibnja 2021., 18:00

Barbora Berezňáková, 82′. Slovačka, Češka

“Nije se dogodilo”, izjavio je Vladimir Mečiar 1996. o ubojstvu biznismena Róberta Remiáša, koje je najvjerojatnije bilo politički motivirano i u koje je vjerojatno bio upleten i premijer. Redateljica intervjuira ključne igrače u slučaju Remiáš, no ne ograničava se samo na suhoparno iznošenje činjenica. Kombinirajući različite filmske formate, od crno-bijelog filma do VHS-a, autorica ocrtava period zločina i ističe središnju temu sukoba s prošlošću.

Trailer

Kiruna – Potpuno novi svijet

18. svibnja 2021., 18:00

Greta Stocklassa, 87′, Češka

Apokaliptičan prikaz područja koje je rudarska industrija doslovno progutala tema je ovog filma o istoimenom gradu na sjeveru Švedske, djelomično napuštenom zbog aktivnosti u obližnjem rudniku željeza. Uprava rudnika odlučila je da neće zaustaviti unosna iskapanja te je radije odlučila raseliti stanovnike ugroženog dijela. U2 snimke nastale u gradu u Arktičkom krugu iu samim rudnicima pratimo priče triju protagonista koji žive u bizarnom međudobu.

Trailer

KineDok katalog