14. 3. 2021.

Galerija svjetlosti, Gradska knjižnica Požega

17:00

Aleksandra Šutalo

Lice knjige

Odaberi knjigu koja te inspirira. Osmisli i snimi fotografiju koja bi mogla biti naslovnica odabrane knjige. Daj omiljenoj knjizi novo lice! Budi autor naslovnice! bio je poziv u fotonatječaju iz projekta Knjiga svaki dan 2020., na koji je pristigla 451 fotografija. Najuspješniji radovi, njih 68, čine izložbu Lice knjige koja se otvara 15. ožujka 2021. godine u 17 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Uz otvorenje izložbe, autorima će biti uručene nagrade i priznanja.

Knjiga svaki dan 2014. – 2020. godine

Knjiga svaki dan projekt je koji Gradska knjižnica Požega organizira od 2014. godine, a od 2017. godine podržava ga Ministarstvo kulture i medija. Program podrazumijeva fotonatječaj, izložbu fotografija i međuknjižničnu suradnju. Na javno raspisani natječaj javljaju se autori iz cijele Hrvatske. Tema fotonatječaja uvijek je vezana uz knjigu i čitanje. Prosudbeno povjerenstvo bira pobjednike natječaja, a ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo odabire izložbu. Međuknjižnična suradnja očituje se u gostovanjima izložbe u drugim knjižnicama u Hrvatskoj. 

Fotonatječaj Knjiga svaki dan Gradska knjižnica Požega prvi je put raspisala uz program Noć knjige 2014. godine, s ciljem popularizacije knjige i čitanja spajanjem dviju umjetnosti – fotografije i književnosti.Teme natječaja bile su čitanje kao potreba, čitanje kao hobi, čitanje kao oblik druženja s književnim likovima te čitanje kao širenje znanja i iskustava. Poruka fotografije iskazivala je i vrijednost knjige kao medija i vrijednost knjige te potrebu svakodnevnog čitanja općenito.

U fotonatječaju Knjiga svaki dan 2014. sudjelovalo je 85 autora iz cijele Hrvatske s dvjestotinjak prijavljenih fotografija. Prema ocjenama prosudbenog povjerenstva prva tri nagrađena autora bili su iz Zagreba, Splita i Rijeke. Izložba s pedesetak fotografija iz natječaja postavljena je uz financiranje i suradnju s Hrvatskim fotosavezom, a otvorena  je u Noći knjige 2014. godine u Gradskoj knjižnici Požega.

Godinu dana kasnije, u fotonatječaju 2015. godine, sudjelovalo je 106 autora iz cijele Hrvatske s 264 prijavljene fotografije. Prema ocjenama prosudbenog povjerenstva prva tri nagrađena autora bili su iz Vinkovaca i Zagreba. Izložba s 81 fotografijom iz natječaja postavljena je i otvorena u Noći knjige 2015. godine u Gradskoj knjižnici Požega uz financiranje i potporu Grada Požege te donacije.

Ja sam knjiga. 

Stopi se s naslovnicom, poistovjeti se s likom bila je tema fotonatječaja 2016. godine. Fotografije su prikazivale interakciju čovjeka i knjige, odnosno način na koji se čitatelj stapa sa slikom naslovnice knjige ili, kreativnije, način na koji se čitatelj poistovjećuje s likom iz knjige uz uvjet da su na fotografiji i čovjek i knjiga. Fotografije pristigle na natječaj vrednovalo je povjerenstvo u sastavu Damira Hoyke, Snježane Mekić Delić, Magdalene Došen i Aleksandre Šutalo. U fotonatječaju sudjelovao je 101 autor s dvjesto prijavljenih fotografija. Izložba s 28 fotografija postavljena je i otvorena u Noći knjige 2016. godine u Gradskoj knjižnici Požega uz financiranje i potporu Grada Požege te donacije.

Probudi me!

Popularizacija pjesništva i poticanje čitanja pjesama bili su ciljevi fotonatječaja 2017. godine, koji je okupio fotografije izabranih stihova iz odabranih pjesmama otisnutih u knjizi ili nekom drugom mediju. U fotonatječaju sudjelovao je 91 autor s 221 fotografijom. Izložba s 31 odabranom fotografijom postavljena je i otvorena u programu Noći knjige Gradske knjižnice Požega.

Godinu dana kasnije, 2018. godine, tema natječaja bila je Moja knjižnica, a fotogafije su prikazivale što knjižnica znači zajednici i/ili pojedincu. 

Fotoilustracija 

Fotografije koje prikazuju motiv iz književnog djela, lik iz književnog djela ili osobnu impresiju književnim djelom čine sadržajni dio projekta Knjiga svaki dan u 2019. godini, iz čega je nastala izložba Fotoilustracija. U natječaju je sudjelovalo 126 autora s ukupno 349 prijavljenih fotografija. Autori fotografije sami su birali književno djelo koje će ilustrirati fotografijom, bez obzira na vrstu književnog djela.

Otvorenje izložbe Lice knjige

Izložba Lice knjige otvara se 15. ožujka 2021. u 17 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega i bit će postavljena do 15. travnja. Prosudbeno povjerenstvo u fotonatječaju činili su Damir Hoyka, Maja Glušić, Vera Ćuže-Abramović i Aleksandra Šutalo, koja je i odabrala izložbu. 

Program otvorenja održava se uz poštivanje epidemioloških mjera. 

Više o projektu Knjiga svaki dan.