22. 3. 2021.

Novosti

Matej Peharda

U izvanrednim vremenima održan je i izvanredni program Najčitatelj. Najčitatelj Privremene Knjižnice održan je u petak, 19. ožujka 2021. godine u 20 sati na Galeriji svjetlosti. Svečanom dodjelom priznanja našim najčitateljima zatvoreno je poglavlje rada Knjižnice u privremenom prostoru s izmijenjenim uvjetima rada, a samim time obilježeno je i otvorenje nove Knjižnice. Tijekom završnih građevinskih radova na novoj Knjižnici, u prostoru pokraj Knjižnice radila je Privremena Knjižnica od svibnja 2019. godine do otvorenja nove Knjižnice. Privremena Knjižnica pružala je većinu postojećih knjižničnih usluga u izmijenjenim uvjetima rada, osmišljen je model naručivanja knjiga, funkcionirala je međuknjižnična posudba kao i tematski zahtjevi.

Svečanu dodjelu priznanja otvorila je Klapa sveti Lovro, a knjižničarke Helena, Ivana, Anamaria i Diana uručile su priznanja laureatima.

Prikladno – u prvoj je kategoriji nagrađen Najvažniji čitatelj. Priznanje je dobio Nikša Rališ, najmlađi među nagrađenima, dječak koji posjećuje Knjižnicu gotovo od rođenja u pratnji svoje majke. Uz veliku potporu roditelja, Nikša od malih nogu njeguje i razvija ljubav prema knjizi i čitanju.

Titulom Najdosljednije čitateljice nagrađena je Violeta Lubar. Rad Privremene Knjižnice uvelike je prožet izvanrednim uvjetima pandemije, no našu najdosljedniju čitateljicu ni to nije spriječilo da se koristi uslugama i matične Knjižnice, ali i uslugama Knjižničnog stacionara Jakšić.

Priznanje za Najhrabrijeg čitatelja dobio je srednjoškolac Jan Čokrlić. Od najranije dobi posjećuje i često boravi u Knjižnici, knjige bira samostalno, traži dodatne informacije, istražuje nove naslove i ne ustručava se tražiti svoju knjigu i u policama s literaturom za starije.

U četvrtoj kategoriji Najčitatelja Privremene Knjižnice priznanje je dobila Zdenka Relić kao Najzadovoljnija čitateljica. Redovno je posjećivala Knjižnicu u svim izvanrednim uvjetima i uvijek je bila zahvalna i zadovoljna svim pruženim uslugama i preporučenim knjigama.

Najznatiželjnijim čitateljem nagrađen je Leon Rakić. Još jedan srednjoškolac među nagrađenima, Leon je u uvjetima pandemije, tijekom online nastave, radije birao boravak u Knjižnici, uvijek je znao koje područje znanja ga zanima, a često istražuje zavičajnu povijest.

U uvjetima Privremene Knjižnice, uvijek se nastojala pružiti maksimalna kvaliteta usluge. Sanja Pok bila je jedna od čestih korisnika koja je, uz uvjete rada u smanjenom prostoru, izvanredne pandemijske uvjete, uvijek pružala podršku i dodatnu motivaciju za rad svim knjižničarkama, stoga je nagrađena titulom Najstrpljivije čitateljice.

Nagradu za Najupornijeg čitatelja dobio je Zoran Grčić. Zoran je Knjižnicu posjećivao redovito, a područje interesa mu je hrvatska književnost te ostale bliske književnosti. U uvjetima Privremene Knjižnice, uvijek je uspio pronaći naslov koji nije prije čitao.

U sljedećoj kategoriji titulom Najnaručiteljice nagrađena je Senka Vojnić. Senka je ponajviše koristila uslugu naručivanja knjiga putem e-maila, a  radi se o modelu posuđivanja knjiga koji je osmišljen za potrebe rada Privremene Knjižnice kako bi svi korisnici koji naruče knjige e-mailom što prije došli do njih.

Vinko Tadić korisnik je koji je koristio sve raspoložive usluge Knjižnice – od posudbe knjiga, suradnje s informatorima u potrazi relevantnih mrežnih izvora, korištenja knjiga iz posebnih zbirki te stručnih časopisa pa sve do međuknjižnice posudbe te je zbog toga nagrađen kao Najsvestraniji čitatelj.

U izvanrednim uvjetima izdvojili smo obitelj Verice Budimir koju kao korisnike Knjižnice čine njezin sin, majka, svekrva i suprug. Ova obitelj nagrađena je titulom Najobitelj, ostala je vjerna korištenju knjižničnim uslugama, a mlađi članovi obitelji brinuli su da oni stariji uvijek dobiju svoju knjigu i knjižničnu uslugu.

U posljednjoj kategoriji nagrađen je Najdugovječniji čitateljZvonimir Jagetić. Zvonimir je član Knjižnice od 1957. godine te je, uz kratke prekide, ostao članom i u izmijenjenim uvjetima rada Privremene Knjižnice te se nastavio koristiti knjižničnom uslugom.

Svim najčitateljima uručene su prigodne nagrade i priznanja, a osim toga, dobili su besplatan upis u trajanju od godinu dana koji mogu ostvariti nakon isteka tekućeg članstva.

Na kraju programa, laureatima se obratila ravnateljica Aleksandra Šutalo te im se još jednom zahvalila za vjernost i kontinuirano korištenje knjižničnim uslugama. Svima je poželjela dobrodošlicu u novu Knjižnicu i prigodno se zahvalila knjižničarkama Heleni, Ivani, Anamariji i Diani koje su radile izravno s korisnicima u privremenom prostoru s izmijenjenim uvjetima rada.