31. 3. 2021.

Preporuke

Mirjana Franculić

Družile su se Lectorie u prostoru naše, sad već stare, Knjižnice, iskazivale svoju ljubav prema pročitanoj riječi, donijele neopisiv spoj različitosti, ostvarile nemjerljivu vrijednost izgovorenih riječi, negativnih i pozitivnih kritika za više od 50 različitih tema na više od 50 zajedničkih druženja uz knjigu i čitanje, za više od 50 vrsta čajeva i kolačića. Prijateljska druženja Lectoria prekinuta su u proljeće 2019. godine radi svima već poznatog razloga – dovršenja rekonstrukcije stare zgrade Gradske knjižnice Požega. Gotovo dvije godine nismo se sastajale, ali želja za čitanjem nije nestala, reputacija preporučiteljica dobrih knjiga nije zaboravljena.

Evo nas danas, nakon prvog sastanka u novoj Knjižnici, još brojnije, još motiviranije, još radosnije i željnije dijeljenja doživljaja pročitanog. Odmah na prvom sastanku, nakon prisilne stanke, iznjedrile smo listu preporuka i nesebično ih dijelimo s tobom. Dođi u svoju Knjižnicu i potraži naslove koje ti preporučiteljice dobre knjige od srca daruju na čitanje.

Koliko smo različite, toliko različite ili slične preporuke dajemo. Dobra knjiga dobra je knjiga. Ne dozvoli da te koči žanrovska opredijeljenost. Prepusti se različitim žanrovima, različitim svjetskim književnostima i daj priliku različitostima kao što je mi u Čitateljskom klubu uvijek pružamo.

Nordijski noir

Da, čita se u Čitateljskom klubu i nedodirljivi kralj nordijskog noira. Ako se nekim nevjerojatnim slučajem nisi upoznao/upoznala s opusom najpoznatijeg Norvežanina, s romanom Kraljevstvo možeš se uključiti u fenomen zvan Jo Nesbo.

Put u nepoznato

U knjizi Američka prašina Jeanine Cummins, još jednoj preporuci Lectorie, problematizira se tematika meksičkih i srednjoameričkih migranata koji pokušavaju prijeći u SAD. Tijekom istraživanja građe za roman Jeanine je posjetila skloništa i sirotišta u Meksiku, susrela se s djelatnicima humanitarne pomoći koji opskrbljuju migrante u pustinji, intervjuirala je pravnike koji pružaju „pro bono“ usluge za maloljetnike bez pratnje i volontirala u Tijuani. Sva su joj ta iskustva pomogla u shvaćanju zašto se migranti odlučuju na takvo tegobno i opasno putovanje u neizvjesnost te je s puno empatije ispričala njihovu potresnu priču.

Zulejha otvara oči roman je iznimne snage Guzela Jahine koji, premda debitantski, literarno zrelo opisuje jedan od najokrutnijih političkih trenutaka u povijesti SSSR-a i veliča volju za životom, žrtvu, hrabrost i ljubav. Ova priča nosi u sebi snažnu humanističku poruku u čijem je središtu potlačena žena i njezina borba, a istovremeno se radi o britkoj kritici ideološke nastranosti te političkog sustava u kojem su se ciljevi ostvarivali najbrutalnijim postupcima.

John McGahern nezaobilazno je ime irske književnosti 20. stoljeća, a Među ženama najvažniji roman iz njegova opusa. Smješteno u ruralnu Irsku, ovo moderno remek-djelo daje snažan uvid u patrijarhalno irsko društvo, pogođeno mnogim promjenama. Istodobno, riječ je o važnoj i dirljivoj studiji obiteljskih odnosa koji su uvjetovani ljudskom snagom i, nadasve, vjernošću.

Kader Abdolah u knjizi Zavjesa oživljava mnoga sjećanja i stare priče, a samo u svijetu mašte, u svijetu iza zavjese, postavlja pitanja koja se ne usuđuje uputiti majci i svojoj otuđenoj sestri. On ih može povjeriti samo papiru i o tom mora pisati. Rezultat je intimna, ponekad smiješna, ponekad bolna priča; priča o mogućnosti i nemogućnosti uspostavljanja kontakta s drugima i o granicama između stvarnosti i mašte; priča o dementnoj majci i njezinoj djeci koju su raspršili traumatični događaji iz prošlosti.

Godinama unatrag

Povijesni ljubavni romani rado su čitano štivo u našoj Knjižnici. Upravo jedno takvo preporučuju ti članice Čitateljskog kluba – vječni grad i njegova moralna iskvarenost, veličanstvene dvorane u kojima se planiraju izdaje i savezi. Ako još nisi upoznao/upoznala obitelj Borgia, pročitaj knjigu Nevjesta obitelji Borgia američke spisateljice Jeanne Kalogridis.

Status: klasik

Svi su čuli za poznati klasik Vrli novi svijet Aldousa Huxleyja, no jesi li ga pročitao/pročitala? To je knjiga koja je u našem Klubu dobila preporuku „Svakako nekad u životu pročitati“, a sad je idealno vrijeme za to.

Žensko pismo

Napustila nas je velika hrvatska književnica Irena Vrkljan. Lectorie su pročitale sve njezine knjige te su njezine velike obožavateljice i preporučiteljice. Knjiga Svila, škare, objavljena 1984. godine, vrlo brzo zaradila je status kultne autobiografske proze koja je udarila temelj takozvanom ženskom pismu. Čitaj hrvatsku književnost iz pera Irene Vrkljan!

Poezija, poetika, romantika

U Čitateljskom klubu otkrili smo Atticusa i rado ti ga preporučujemo. Atticus je anoniman autor dviju pjesničkih zbirki (Love Her Wild i The Dark Between Stars) koje je prvo objavio na svojem Instagram profilu osvojivši više od pola milijuna pratitelja, a tek potom i u tiskanom izdanju, stekavši ubrzo i titulu najprodavanijeg pisca New York Timesa i jednog od najprodavanijih pjesnika 2017. godine. U zbirci Voli nju divlju Atticus se dotiče stvarnih životnih trenutaka s kojima se čitatelj može lako poistovjetiti, i onih najmanjih i onih najvećih. Posudi je u tvojoj Knjižnici!

U svojem međunarodno uspješnom romanu Sladoledari Ernest van der Kwast odat će ti sve, a njegova priča o obitelji Talamini, glasovitoj dinastiji sladoledara – umjetnika, i njezinoj crnoj ovci Giovanniju, koji svoj životni poziv pronalazi u poeziji i putovanjima, osvojit će te duhovitošću i poetičnošću. Na pitanje može li povijest sladoleda biti topla, može li nas ugrijati osvjetljavajući one tajne predjele koje svi dijelimo te pričajući o sumnjama i očekivanjima – članice Čitateljskog kluba odgovaraju apsolutno potvrdno.

Vole Lectorie romantiku i rado je preporučuju, ali ne limunada-romantiku, već onu promišljenu. Upravo je takva zabavna, romantična i uzbudljiva priča o prijateljstvu pet potpuno različitih žena i njihovoj potrazi za neovisnošću i ostvarenjem snova. U romanu Žene koje kupuju cvijeće Vaness Montfort pomirila je naizgled nemoguće: njezin je roman pitak za čitanje, a dubok za promišljanje.

Ne znanstvena fantastika, već fantastika

Neil Gaiman pri oblikovanju fantastike oduvijek crpi nadahnuće iz mitološke starine. U svojem najpoznatijem romanu poseže za baštinom cjelokupnog čovječanstva i prelama ga u prizmi suvremene Amerike. Svi su čuli za Američke bogove, no znaš li tko su oni? Pročitaj Neila Gaimana!

Život piše romane

Dragocjeno je znati ispisati osobnu tragediju na tako jednostavan, a dojmljiv način kao što je to pošlo za rukom švedskom autoru Tomu MalmquistuU svakom trenutku još smo živi istodobno je tragična i pokajnička, meditativna i realistična, bolno precizna i mjestimice samoironična autobiografska proza, lišena svake patetike. Posveta je to vlastitoj patnji i boli te snažna elegija ljubavi, stoga su ovaj roman i švedski i strani mediji s razlogom proglasili pravim remek-djelom.

Delphine de Vigan u romanu Odanosti svojim suptilnim psihološkim okom i pomoću četiri pripovjedačka glasa majstorski ponire u međuljudske odnose, ispisujući ujedno i bolnu fresku suvremena društva i njegovih zastranjenja.

Roman ceste

Izgubljena prtljaga jednog od najznačajnijih suvremenih katalonskih pisaca Jordija Puntija trijumf je pripovjedačkog umijeća, mudrosti i optimizma te roman koji ćeš nositi sa sobom kamo god i kad god putovao/putovala.

Cinizam, realizam…

Pisan suverenim, rafiniranim, bravuroznim stilom, roman Republikanci Cécile Guilbert pruža ti ciničan, nesentimentalan, hladno realističan uvid u visoko pariško društvo, ali i sliku suvremene Francuske, države razdirane brojnim društvenim problemima. Unatoč tome, zaključak je – možda također ironičan – da “treba ponovno početi vjerovati”, i u Francuze i u snove.

Desetljećima se govorilo kako je pozitivno razmišljanje ključ za sretan i bogat život. Mark Manson misli drukčije držeći kako stvari treba vidjeti onakvima kakve jesu. Bloger Mark Manson ne uljepšava stvarnost i ne susteže se. O svem piše bez dlake na jeziku nudeći zdravu dozu sirove istine koja donosi pravo osvježenje. Knjiga Profinjeno umijeće stava j**e mi se njegov je odgovor na onaj cmizdravi mentalni sklop koji od nas traži da se uvijek osjećamo dobro i pozitivno.

Jesi li znao/znala da su Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović lektira? U 12 priča hrvatske realnosti autorica je dočarala apsurd svakodnevnog života u kojem koračamo prema navodnom boljem sutra dok se pred nama razgrće put hladne zemlje koja se postupno preobražava u provaliju, u koju svjesno i prijevremeno odlazimo. Živi zakopani, Škrinja, Frižider, Lutke iz Černobila, Crnilo, U slučaju doživljenja samo su neke od jezivo dobrih priča koje su svoje mjesto pronašle u zbirci.

Ljubavni romani koji to nisu

Afonso Cruz jedan je od najkreativnijih i najoriginalnijih autora književne panorame Portugala. Ni svi kitovi ne lete, napeta špijunska priča, samo je izlika za Cruza koji u svojem dobro poznatom poetičnom i zaigranom stilu piše roman o ljubavi, smrti, umjetnosti i samoći.

Autorica Karen White u svojem romanu čitateljima nudi malo humora, malo drame, malo ljubavne priče i malo ubojstva. Kad se svi ti elementi pomiješaju, nastaje čarobno djelo Noć kad je nestalo svjetla.

Priča o jednom braku autora Geira Gulliksena, Tri žene: priče o žudnji autorice Lise Taddeo i Normalni ljudi autorice Sally Rooney romani su koji nude duboku emociju, intimnu priču, seksualnu žudnju, ljubav koja to nije.

Odaberi preporuku za sebe i potraži je u svojoj Knjižnici!