31. 3. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

Otvori vrata koja vode u raskošan svijet umjetnosti 

U travnju, na dan rođenja Leonarda da Vincija, obilježava se Svjetski dan umjetnosti (15. travnja), čim se osobito nastoji istaknuti važnost umjetnosti i umjetničkog stvaranja. Tvoja ti Knjižnica tim povodom donosi preporuke knjiga iz područja umjetnosti.

Umjetnost je oduvijek prisutna među ljudskim bićima, a svoj je izraz pronalazila u različitim ostvarenjima od špiljskog slikarstva do najvećih djela suvremene umjetnosti, u svem onom što je čovjek stvorio kako bi život učinio ljepšim. Zaroni i ti u taj svijet ljepote te u bogatstvu umjetničkih vrsta, stilova i oblika pronađi nešto u čemu ćeš uživati i što će te potaknuti na umjetnički doživljaj.   

U nastavku ti donosimo popis djela na temu umjetnosti koja će ti odškrinuti vrata u svijet umjetnosti, potaknuti te na promišljanje i pridonijeti dubljem razumijevanju umjetnosti. Izaberi neku od knjiga o likovnim umjetnostima, kiparstvu, arhitekturi, književnosti, glazbi, plesu, kazalištu, filmskoj umjetnosti, fotografiji ili stripu, ovisno o vlastitim interesima. 

Zaplivaj umjetničkim vodama i probudi umjetnika u sebi! Pođi u avanturu zvanu Umjetnost!

Književnici o likovnim umjetnicima 

Irving Stone, američki pisac poznat po romansiranim biografijama velikih umjetnika, u knjizi Žudnja za životom: životopis Vincenta van Gogha vještim spisateljskim perom oslikava portret slavnog umjetnika. Književnik gradi biografski roman o slavnom nizozemskom slikaru secirajući sve etape van Goghova života obilježenog istinskom strašću i predanošću umjetnosti, ali i nerazumijevanjem okoline te brojnim krizama koje su ga naposljetku dovele do samoubojstva u 37. godini. Ova će te knjiga odvesti u svijet velikog umjetnika i priuštit će ti pravi užitak čitanja spojem književne s likovnom umjetnošću!

Poznata se turska spisateljica Elif Shafak u romanu Majstor i ja bavi umjetnošću – graditeljstvom. Autorica te odvodi u 16. stoljeće koje je poznato kao zlatno doba osmanske arhitekture. Radnja knjige započinje likom 12-godišnjeg Džihana koji kao slijepi putnik plovi na brodu prema Istanbulu. Tamo će upoznati velikog graditelja Mimara Sinana, glavnog graditelja Osmanskog Carstva i autora najmonumentalnijih građevina u turskoj povijesti. Džihan postaje učenik velikog graditelja, a njegovom pričom o majstoru književnica oživljava ovo važno razdoblje turske povijesti te vješto niže brojne događaje koji, između ostalog, progovaraju o velikim temama: snazi, ravnoteži, otkrivanju i ljudskosti. 

Odred za baštinu: saveznički junaci, nacistički lopovi i najveća potraga za blagom svih vremena uzbudljiva je priča inspirirana istinitim događajima, koja te upoznaje s manje poznatom stranom Drugog svjetskog rata otkrivajući kakva je bila sudbina umjetničkih djela tog vremena i tko su bili pripadnici Odreda za baštinu. Osim povijesnih okolnosti, autori Robert Edsel i Bret Witter u ovoj nam knjizi dočaravaju snagu, hrabrost i napor koje su pripadnici Odreda uložili kako bi sačuvali golemo umjetničko blago za buduće generacije. Ova je knjiga pravi izbor za sve ljubitelje umjetnosti, povijesnog i ratnog štiva, ali i one koji će u njoj pronaći inspirativnu priču o velikim ljudima koji su zadužili čovječanstvo.

U šetnji poviješću umjetnosti 

Stephen Farthing, slikar i profesor crtanja na Umjetničkom sveučilištu u Londonu te član Kraljevske umjetničke akademije u Londonu, u knjizi Umjetnost: vodič kroz povijest i djela vrlo jednostavnim jezikom donosi više od 1100 ilustracija u boji najznačajnijih umjetničkih djela, u svim oblicima, u svim razdobljima ljudske povijesti, u svim dijelovima svijeta, od trenutka kad je čovjek osjetio potrebu izraziti umjetničkim jezikom svoj odnos prema svijetu koji ga okružuje. Dopusti ovom sveobuhvatnom prikazu umjetnosti, koji nazivaju i Jansonom digitalne generacije, da te provede zadivljujućim svijetom umjetnosti i najljepših umjetničkih ostvarenja. Otkrij kako su ljudi kreativno stvarali, a ujedno potakni i vlastitu kreativnost!

Will Gompertz, urednik za umjetnost BBC-ja, donosi ti knjigu Što gledaš?: 150 godina moderne umjetnosti u tren oka u kojoj je prikazao čudesni svijet moderne umjetnosti. Autor te spojem ilustracija i teksta upoznaje s pričama koje se kriju iza nekih od najvećih djela svjetske umjetnosti. Riječ je o drukčijoj, osobnoj, osvježavajućoj i živopisoj knjizi o umjetnosti, knjizi koja odiše životom donoseći razne anegdote, a ujedno je poučna i informativna. Knjiga u kojoj ti autor prenosi svoje bogato iskustvo rada u području moderne umjetnosti dat će ti priliku da proširiš znanje o modernoj umjetnosti, na duhovit i zabavan način. 

Na kazališnim daskama 

Slobodan Prosperov Novak u Knjizi o teatru vodi te svijetom teatra, od njegovih početaka do danas. Putovanjem koje počinje u 6. stoljeću prije Krista u Grčkoj, s početcima grčkog teatra, autor te vodi na pozornice kazališta diljem svijeta otvarajući ti širom njihova vrata i pozivajući te da istražiš njihov svijet. Ovaj nekonvencionalni prikaz svjetskog kazališta u čitavoj njegovoj širini obogaćen je ilustracijama te kronologijom povijesnih i kulturnih događaja važnih za povijest kazališta. Proputuj svijetom i poviješću teatra te otkrij njegove zanimljivosti s knjigom Slobodana Prosperova Novaka!

Glazba i ples

Zlatko Gall, novinar, glazbeni kritičar i publicist, veliki poznavatelj lika i djela Olivera Dragojevića, autor je triju knjiga o ovom velikanu hrvatske glazbe. Nakon Južnjačke utjehe te 70 godina Olivera Dragojevića, i nakon što nas je veliki glazbenik zauvijek napustio, Gall ti donosi najopsežniju biografiju ovog glazbenika – Oliver: trag u beskraju. Autor ti na pladnju donosi život i polustoljetnu karijeru velikog umjetnika, čija će djela ostati trajna vrijednost te će nadahnjivati mnoge generacije. Knjiga koja portretira poznatog glazbenika donosi manje poznate stvari o njemu, nepoznate fotografije, cjelovitu diskografiju, detalje iz Oliverova privatnog života, o Oliverovim prijateljima, obitelji i suputnicima na njegovu životnom putu, koji je ča vengo fantažija

Alex Moore, poznati pedagog i plesač, u knjizi Standardni plesovi: uz 100 grafičkih prikaza koraka quickstepa, valcera, foxtrota, tanga i ostalih plesova vodi te osnovnim koracima nekih od najpoznatijih klasičnih plesova. Riječ je o jednoj od najutjecajnijih knjiga iz područja plesa, o čemu svjedoči činjenica da je zaživjela u mnogobrojnim izdanjima diljem svijeta. Knjiga će ti biti od pomoći u učenju standardnih plesova ili će te potaknuti da usavršiš svoj stil. Nauči korake quickstepa, valcera, foxtrota, tanga ili bečkog valcera i upoznaj neke od najpopularnijih plesnih igara pomoću knjige u kojoj je svijet pokreta pretočen u riječi i crteže. Uživaj u ovom sveobuhvatnom priručniku koji će ti pomoći da zablistaš na plesnom podiju!

Umjetnost uređenja unutarnjih prostora

Stanley Abercrombie i Sherrill Whiton autori su knjige Interijeri, arhitektura, dizajn: povijesni pregled. Knjiga koju nazivaju biblijom dizajna interijera na više od 700 stranica upotpunjenih fotografijama u boji i osvrtima slavnih dizajnera bavi se fenomenom uređivanja unutarnjeg prostora, od pretpovijesti do danas. Približava znanstvene uvide u nutrinu arhitekture širem spektru čitatelja upoznavajući ih s kulturom oblikovanja i uređenja interijera u različitim civilizacijama i kulturama, detaljnim opisom arhitekture, interijera, namještaja i dodataka unutarnjem uređenju. Temu interijera autori stavljaju u širi arhitektonski, kulturni, društveni, ekonomski i politički kontekst omogućavajući bolje razumijevanje smisla i kvalitete oblikovanja životnih i radnih prostora. 

Strip, animacija i film

Midhat Ajanović Ajan, pisac, profesor filma, filmski autor i karikaturist, u 11 eseja knjige Film i strip: eseji o autorima, estetici i kreacijama nastalim u intermedijalnom kontekstu stripa, animacije i filma donosi pravo štivo za sve zaljubljenike u strip, animaciju i film. Knjiga pokazuje ravnopravnost ovih triju umjetničkih vrsta u kontekstu 20. i 21. stoljeća, u vremenu kad je teško razlučiti granice između raznih umjetnosti i utjecaja. Strip, film, književnost, likovne umjetnosti, njihov međusobni utjecaj te njihov povijesni i društveni kontekst teme su kojima se autor bavi. U esejima ćeš pronaći tekstove o strip-serijalu Corto Maltese Huga Pratta, o jednom od najvećih filmskih autora u povijesti – Federicu Felliniju, o Royu Anderssonu, strip-serijalu Ken Parker, o švedskom umjetniku Vikingu Eggelingu…Što te još očekuje u knjizi, otkrij sam/sama. Kušaj ovu stripovsko-animacijsko-filmsku poslasticu!

Dođi u svoju Knjižnicu po vlastiti djelić bogatog svijeta umjetnosti koji ćeš otkriti na stranicama preporučenih naslova Odjela književnosti te Znanstvenog i studijskog odjela! Pogledaj i ostale preporuke knjiga na temu umjetnosti u biltenu na posudbenom i informativnim pultovima tvoje Knjižnice!