2. 4. 2021.

Događaji

Ivana Maričević

Gradska knjižnica Požega u suradnji s Katoličkom gimnazijom održala je manifestaciju 175 sati čitanja za 175 godina Knjižnice. Akcijom čitanja koja je započela s otvorenjem nove Knjižnice, 15. ožujka 2021. u 8 sati, a završila malom svečanošću 2. travnja u 12 sati, tvoja je Knjižnica obilježila 175 godina neprekinute knjižnične djelatnosti i Godinu čitanja, u povijesnom trenutku otvorenja novouređene zgrade s novim konceptom rada i programima. Učenici i profesori Katoličke gimnazije, tijekom 175 sati boravili su u novoj Knjižnici, u udobnim foteljama Odjela književnosti našli svoj kutak za čitanje i druženje s knjigom te individualno po sat vremena provodili u čitanju. Čitale su se preporučene knjige, popularna beletristika za mlade, lektire, vlastite knjige, naslovi iz fonda Odjela književnosti i Znanstvenog i studijskog odjela. Svi su sudionici nakon čitanja ispunili anonimnu anketu u kojoj su podijelili svoje dojmove i iskustva sudjelovanja u projektu te svoj doživljaj nove Knjižnice. Ako je suditi po komentarima, koji su nam dodatni poticaj i inspiracija za daljnji rad, akcija je itekako polučila uspjeh. 

Zahvaljujemo Katoličkoj gimnaziji Požega i svim sudionicima na suradnji i potpori u ostvarivanju manifestacije. 

Pogledaj video manifestacije na našem YouTube kanalu.

U nastavku izdvajamo neke od komentara sudionika. 

O iskustvu sudjelovanja u projektu:

“Osjećaj je izvanredan. Ova ideja mi se jako svidjela i drago mi je što sam bila dio projekta.”

“Sviđa mi se ideja jer je inovativna i rado bih ponovila ovo iskustvo.”

“Osjećaj je savršen, svaki dan bih došla i čitala. Voljela bih da imamo još ovakvih projekata.”

“Sviđa mi se ideja zato što imamo priliku doći u novu knjižnicu te se u tih sat vremena udaljiti od svega i u lijepom ugođaju pročitati knjigu.” 

“Sviđa mi se ideja i smatram da će definitivno potaknuti mlade da dođu češće.”

“Sretna sam što sudjelujem u projektu jer sam imala sat vremena samo za sebe. Sviđa mi se ideja.”

“Dobar je osjećaj malo usporiti i pročitati knjigu.”

“Sviđa mi se ideja jer je odličan način da se mladi maknu od mobitela i zaljube u čitanje knjiga!”

“Ideja mi se sviđa jer se bar na jedan sat odvojimo od tehnologije i posvetimo čitanju.”

“Osjećaj je super. Vrlo je opuštajuće i umirujuće. Drago mi je da sam dio ovog projekta.”

“Sviđa mi se ideja te mislim da je to jako dobar način poticanja mladih na čitanje. Jako je lijep osjećaj sudjelovati u ovom projektu.”

O doživljaju Knjižnice:

“Knjižnica odiše misterijom i definitivno poziva ljude da je istraže i prožive koji trenutak u ovom raznolikom carstvu knjiga.”

“Doživljavam savršenstvo u ovoj novoj Knjižnici i mogu reći da me je ovaj prostor puno privukao.”

“Mislim da će novouređena Knjižnica potaknuti mlade da više sudjeluju u aktivnostima koje ona nudi i da će ih motivirati na čitanje.”

“Mislim da će uređenje Knjižnice doprinijeti našem gradu, sredini. Potaknut će mlade da borave ovdje ponajviše zbog estetike i opširnog sadržaja i mogućnosti koje nudi.”

“Knjižnica je na svjetskoj razini i definitivno će i svojim izgledom i sadržajem privući brojne generacije.”

“Novouređena Gradska knjižnica Požega potiče me da se ponovno vratim u ovu fotelju i pročitam još knjiga.”

“Mislim da će novi sadržaji i uređenje privući puno novih članova i ljubitelja umjetnosti. Vjerujem da će novouređena knjižnica postati jedno od kulturnih središta grada Požege.”

“Jako mi se sviđa novouređena knjižnica, privlači da pročitam nešto zanimljivo, da dođem učiti ovdje i družiti se s prijateljima. “

“Novouređena knjižnica čini mi se savršenom za boravak u njoj u slobodno vrijeme i u vrijeme koje smo odvojili za sebe. Samo uređenje i nove stvari privući će i mlađe generacije u knjižnicu. Novi prostor me oduševio i voljela bih ovdje biti svaki dan.”

“Novi prostor i sadržaji Gradske knjižnice Požega mi se sviđaju, dobro je uređeno i osjećam se pozvano.”

“Mislim da knjižnica ima veliku ulogu u razvoju mladih ljudi. Novi me prostor provukao da češće posjetim knjižnicu jer je sve pristupačnije.”

“Novi prostor me definitivno privukao da češće boravim u knjižnici, dao mi je jednu drugačiju viziju knjižnice te smatram da će privući brojne Požežane. Mislim kako knjižnica ima vrlo važno mjesto u gradu, a da se ovakvom knjižnicom trebamo ponositi te ne dopustiti da ostane prazna.”