12. 4. 2021.

Novosti

Ivana Maričević

Na Centralnom posudbenom i Info pultu možeš pronaći jedinstvene razglednice svoje Knjižnice ukrašene ilustracijama požeške slikarice Snježane Mekić Delić. Prikazujući pročelje zgrade Gradske knjižnice s dvjema muzama koje drže knjige otvarajući put znanju, mašti, inspiraciji, nose poruku doživljaja Knjižnice kao hrama kulture i umjetnosti. Dodatno ih oplemenjuju riječi koje pozivaju na čitanje, proizašle iz pera velikog požeškog pjesnika Dobriše Cesarića: „Jer knjiga ta, što držiš je u ruci samo je dio mene koji spava. I ko je čita – u život me budi. Probudi me, i bit ću tvoja java.“

Razglednice su dostupne u različitim bojama, a ti izaberi onu koja ti se najviše sviđa, iznenadi i obraduj dragu osobu ovim posebnim znakom pažnje i vlastitom rukom ispisanom porukom. Razglednicu po cijeni od 20 kn možeš kupiti na Centralnom posudbenom i Info pultu, a mi ćemo se pobrinuti da stigne na željeno odredište.

Sama autorica ilustracija, Snježana Mekić Delić, o iskustvu rada na ovoj ideji:

„Nacrtaj požešku knjižnicu, zamišljenu kao štedionicu novca, a pretvorenu u palaču knjiga, uraslu u Stari grad i u nebo iznad njega!  

Obilazim ju danima, s ulice, sa Starog grada, uvijek je sakrivena njena cjelina.

Gledam knjižnicu s Generalovog brda i odjednom mi se ukazuje kao rastvorena knjiga:  simetrična, harmonična, tajnovita u simbolici brojeva svojih elemenata.

Rekonstruiram  ju plošno, nesigurnom rukom precrtavajući dijelove i slažući u cjelinu.  Baš  kao rastvorenu knjigu punu znakova. To je bio kostur, zgrada. Sad je bilo lakše  prepustiti se mašti.

Zamišljam noć u knjižnici, pod staklenom kupolom slušam glasove iz knjiga i šuštanje zvijezda među granama Starog grada. Uzdižem se iznad. Ležim na toplom krovu knjižnice, bosonoga, pritišće me dubina ljetnog neba. Ispunjavaju me tajne, ne osjetim vrijeme da teče, samo da su sve priče važne, čak i moja. Leptirići u trbuhu, samo mladost sanja da leti i sutradan i ja hoću.“

Potraži ove jedinstvene razglednice na Centralnom posudbenom i Info pultu svoje Knjižnice!