27. 4. 2021.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

Bogat program Noći knjige na temu Ljekovita moć knjige započeo je u 15 sati i trajao do 22 sata omogućivši svakom posjetitelju da pronađe nešto za sebe te još jednom pokazao da je tvoja Knjižnica kulturni centar grada, mjesto susreta, čitanja, učenja, odmora, uživanja i osobnog rasta. Noć knjige obilježava se 23. travnja uz Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Čitam. Čitamo.

Posjetitelji manifestacije imali su priliku sudjelovati u akciji čitanja Čitam. koja se odvijala u udobnim čitateljskim kutcima Dječjeg odjela, Odjela književnosti, Znanstvenog i studijskog odjela, Odjela za mlade i multimediju te na Trgu spoznaje gdje su čitatelji našli svoje mjesto za druženje s knjigom i uživanje u čitanju. Neka od tih čitateljskih iskustava rezultirala su videopreporukama za čitanje u akciji Čitamo., a kojih je sedam videopreporuka nastalo u Noći knjige i što su naše čitateljice preporučile, saznaj na istoimenoj platformi na Facebooku ili Instagramu.

Pišem.

Osim čitanja, zaljubljenici u književnost imali su priliku okušati se i u akciji pisanja priče Pišem., na temu Moć moje Knjižnice. Saznaj što su zapisali naši posjetitelji, uključujući i književnog gosta Zorana Ferića ili i sam/sama svojim rečenicama obogati našu priču na Trgu spoznaje.

Plešem.

Noć je knjige u tvojoj Knjižnici obogatio i program Plešem. u kojem su sudjelovale plesačice umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar, čiji su suvremeni plesni pokreti pratili sve događaje i pridonijeli još potpunijem doživljaju reagirajući na zvukove i dinamiku prostora te njegova trenutnog sadržaja. Nježno su se utjelovili u arhitekturu interijera, promatrali, slušali, reagirali i dijelili svoju umjetnost pokreta s publikom. U programu su nastupile plesačice: Ilijana Lončar, Laura Lončar, Anamarija Jakoubek, Marta Matošević i Jurja Mautner.

Fotkam.

Još je jedna umjetnost našla svoje mjesto u programu Noći knjige tvoje Knjižnice – fotografija. U programu Fotkam. sudjelovali su članovi Kluba mladih Fotkam koji su budnim fotografskim okom pratili programe i aktivnosti u Noći knjige.

Stvaram. Ilustriram. 

Na Dječjem je odjelu održana aktivnost za osnovnoškolce Stvaram. s temom Moja priča koja je rezultirala ilustriranom knjigom priča u 3D formatu. Svatko je od sudionika ilustrirao najdražu knjigu ili priču, ističući naslov i rečenicu koja je na njega ostavila pozitivan dojam kreirajući tako jednu stanicu zajedničke knjige priča. Na vođenoj su igraonici Ilustriram. djeca učila o važnosti čitanja, nastanku i dijelovima knjige te ilustrirala vlastitu priču u obliku mini slikovnice, a u slobodnom su programu predškolci svoje vrijeme proveli u samostalnom crtanju svojih impresija stvarajući vlastitu izložbu.

Preporučujem.

U prostoru Odjela književnosti posjetitelji su imali prilike posuditi neke od predloženih književnih naslova na temu Ljekovita moć knjige i sudjelovati u akciji Preporučujem., pisanje preporuka knjiga koje imaju moć poboljšavanja našeg raspoloženja.

O(t)puštam.

Posjetitelji Znanstvenog i studijskog odjela mogli su se opustiti uz aktivnost O(t)puštam., bojenje bojanki za odrasle. Uz prigodne opuštajuće motive bojanki koje su pratile temu Noći knjige, na Odjelu su bile izložene i „ljekovite“ knjige iz svih područja ljudskog znanja kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Družim se.

Odjel za mlade i multimediju provodio je obiteljski program Družim se. Na jedan je dan Odjel ugasio sva računala i konzole te posjetiteljima s obitelji omogućio igranje društvenih igara: scrabble, šah, monopoly, alias i druge. 

Središnji je dio programa održan na Galeriji svjetlosti, a oni koji nisu uhvatili svoje mjesto u Knjižnici, mogli su pratiti prijenos uživo na Facebook stranici Knjižnice. Program je počeo u 18 sati književnim susretom sa suvremenim, nagrađivanim i čitanim autorom poznatim po drugačijim i tabu temama i bizarnom humoru – Zoranom Ferićem.

Večer je nastavljena glazbenim programom, koncertom Ivane Kindl uz klavirsku pratnju Alena Kovačevića, u kojem su uživali svi koji su se zatekli u prostoru Knjižnice, kao i oni koji su prijenos pratili uživo. 

Umjetnošću u različitim oblicima, književnom riječju, glazbom i plesom ispunjeni prostori Knjižnice, akcije pisanja, čitanja, ilustriranja, stvaranja, preporučivanja i druženja obilježili su ovu posebnu Noć knjige, prvu održanu u novoj Knjižnici, prvu provedenu s ograničenim brojem posjetitelja i u skladu s epidemiološkim mjerama, a sve to u Godini čitanja.

Snimku književnog susreta i koncerta možeš pogledati klikom na Zoran Ferić — književni susret u Noći knjige Gradske knjižnice Požega i Ivana Kindl & Alen Kovačević — koncert u Noći knjige

Noć knjige 2021. – fotogalerija

Videopreporuke: U zemlji plemenitih ljudi, Planina mi je najdraža škola, Nepravilni glagoli, Harry Potter, Koraljna vrata, Ciganin, ali najljepši / Črna mati zemla, Žene koje kupuju cvijeće.