3. 5. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

Jedna od najvažnijih stvari u životu pojedinca je obitelj u čijem se okruženju polažu temelji na kojima se kroz život nadograđujemo. S ciljem isticanja važnosti obitelji kao temelja društva ustanovljen je i Međunarodni dan obitelji koji se obilježava svake godine 15. svibnja. U istom mjesecu slavimo i majčinstvo obilježavanjem Majčina dana druge nedjelje u svibnju.

Obitelj, obiteljski odnosi, potreba za pripadanjem, izazovi s kojima se susreću roditelji u odgoju djece i obiteljski problemi središnja su tema mnogih književnih djela te znanstvenih i stručnih analiza i istraživanja, a za tebe smo izdvojili neke naslove iz našeg bogatog fonda Odjela književnosti i Znanstvenog i studijskog odjela koji o tome promišljaju. Neke će ti od tih knjiga prizvati uspomene bezbrižnih dana djetinjstva, povesti te raskošnim obiteljskim sagama, odrastanjem u nekom drugom vremenu i u drugačijoj kulturi ili podsjetiti na važnost zajedničkih obiteljskih trenutaka i njegovanja zdravih odnosa s najbližim osobama u životu. One nastale iz pera psihologa, obiteljskih terapeuta, pedagoga i drugih stručnjaka koji se bave obiteljskim problemima, roditeljstvom i odgojem, navest će te na promišljanje i dati praktične savjete te možda potaknuti na poboljšanje vlastitih obiteljskih odnosa.

Pogledaj koje ti preporuke donosimo na temu obitelji i izaberi naslov koji će ti pružiti umjetnički ili znanstveni pogled na ono najvažnije u životu! Čitaj, rasti, budi još bolji roditelj, dijete, brat, sestra, unuk/unuka, djed, baka… 

Romani izgrađeni na autobiografskim temeljima

Češka književnica Tereza Boučková autorica je romana Godina pijetla u kojem ti, u obliku dnevničkih zapisa, ponekad prožetih autoironijom i crnohumornom notom, donosi autobiografsku priču o posvojenju. Kakvo je autoričino iskustvo posvojenja dvaju romskih dječaka i s kakvim će se izazovima njezina obitelj susresti, saznat ćeš ako zaviriš među korice ove knjige koja se bavi kontroverznim temama integracije manjinskih skupina u društvo. Duboko zaranjajući u intimne teme, autorica iskreno progovara o problemima, depresiji i tjeskobi koji su nastali kao posljedica raspada ideje o skladnoj obitelji. Pročitaj ovu knjigu koja otvara brojne složene teme te saznaj zašto je izazvala buru reakcija nakon objavljivanja!

Bronja Žakelj, slovenska književnica, autorica je najboljeg slovenskog romana 2019., Bijelo se pere na devedeset. Autorica ti na stranicama ove autobiografske knjige donosi vlastitu životnu priču. Radnja romana pisanog u obliku dijaloga u kojem se djevojčica Bronja obraća svojoj majci, odvodi te u Ljubljanu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Gubitak majke, vlastita bolest, gubitak brata i bake, udaljavanje i raspad obitelji nakon majčine smrti, neke su od postaja autoričinog životnog puta koji dijeli s čitateljima ujedno ispisujući toplu priču o obiteljskoj ljubavi i snazi ljudskog duha. Uzmi u ruke knjigu koja će te svojom inspirativnom pričom dirnuti i podsjetiti na važnost svakog trenutka sa bližnjima!

U posljednjoj od svojih sedam autobiografskih knjiga u kojoj je prikazala vlastiti životni put, naslovljenoj Mama, ja i mama, velika američka umjetnica i borkinja za ljudska prava Maya Angelou fokusirala se na odnos s majkom. Stranice ove intimne ispovijesti ispunjava ljubav prema majci prikazom majčinsko-kćerinskog odnosa koji je tekao od napuštanja do ponovne izgradnje na čvrstim temeljima ljubavi, razumijevanja i međusobne podrške. Intenzivno emotivno obojana, ova će te memoarska proza podsjetiti koliko nas ljubav naših najbližih podučava i usmjerava na našim životnim putevima. Inspirativna knjiga o majčinstvu koja te sigurno neće ostaviti ravnodušnim!

Knjiga o jednoj obitelji u svijetu korejske kulture 

U spisateljskoj radionici jedne od najvažnijih suvremenih južnokorejskih književnica, Kyung-sook Shin, nastala je knjiga Molim te pazi na mamu i postala svjetska uspješnica. Mama iz naslova romana je Park Sonyo, majka trojice sinova i dviju kćeri koja iznenada nestaje, a potraga njenih najbližih za njom otvorit će im put kroz vlastita sjećanja te dovesti do otkrivanje razloga koji su uzrokovali međusobno udaljavanje. Priča ispripovijedana iz različitih pozicija: same majke, sina, kćeri i muža približava ti svijet korejske tradicije i kulture te promišlja o važnim temama majčinstva, obiteljskih odnosa, ljubavi, gubitka i generacijskom jazu postavljajući pitanje koliko dobro poznajemo svoje najbliže. Pođi u svijet korejske kulture s ovom emotivnom knjigom i provjeri zašto je postala međunarodna senzacija!

Saga o jednoj obitelji u vrtlogu burnog dvadesetog stoljeća

Miljenko Jergović u raskošnoj sagi Dvori od oraha prateći sudbinu članova obitelji Delavale i Sikirić, dočarava ti razdoblje cijelog jednog stoljeća na ovim prostorima. Središnji je lik romana oko kojeg se okupljaju ostali likovi i događaji, Regina, starica čijom smrću počinje priča koja te vraća u prošlost, odmatajući niti zamršenih obiteljskih odnosa te pozadinskih povijesnih i društvenih događaja. U tkivo romana utkani su veliki povijesni događaji koji se prelamaju na pojedincima i odražavaju na njihovim sudbinama poigravajući se njima i bacajući ih na sasvim različite geografske, svjetonazorske i političke strane, ispisani su u obrnutom kronološkom slijedu. Uživaj u čitanju epske sage koja uspješno spaja pojedinačne živote i ono što nazivamo velikom poviješću!

Emotivna i duhovita knjiga o osamdesetima u jednoj splitskoj obitelji 

Tisja Kljaković Braić, akademska slikarica koja se proslavila prepoznatljivim karikaturama objavljivanima na Facebooku, autorica je autobiografske knjige o vlastitom djetinjstvu U malu je uša đava. Emotivne, nježne, tople priče, crtice iz obiteljskog života, autoričine ilustracije – građa su od koje je sazdana ova knjiga. U društvu jedne nestašne djevojčice koja će ti izmamiti osmijeh na lice i podsjetiti na zgode i nezgode vlastitog djetinjstva, u ovoj se knjizi selimo u Split osamdesetih godina. Roman pisan splitskim dijalektom, pun zanimljivih epizoda odrastanja u mediteranskom okruženju, uz roditelje, baku i djeda, susjede i prijatelje, bit će blizak svim čitateljima jer je prije svega posveta najmilijima te snažna, iskreno i duhovito ispisana priča o obiteljskoj ljubavi!

Pedagozi, terapeuti, pedijatri i drugi stručnjaci o obitelji

Marina Đuranović i Irena Klasnić, stručnjakinje na području pedagogije, autorice su knjige Dijete, odgoj i obitelj, pisane znanstvenim stilom, kao sveučilišni udžbenik iz područja obiteljske pedagogije, ali razumljive i pristupačne te zanimljive i širem spektru čitatelja i načinom na koji je napisana i temama koje istražuje. Uz inovativnu obradu teme i suvremeni pristup obiteljskom odgoju, autorice razmišljaju o temama poput obiteljskog odgoja kroz povijest, odgojnih stilova, obitelji bez djece, s jednim djetetom i s više djece, jednoroditeljskih obitelji, obitelji razvedenih brakova, životnih partnerstava osoba istog spola, djece izvan biološke obitelji, obitelji s djecom s posebnim potrebama, uloge baka i djedova u odgoju djece. Kojih se još zanimljivih tema dotiču, saznat ćeš ako pročitaš ovu knjigu!

Poznati danski obiteljski terapeut Jesper Juul, svoje je bogato iskustvo pretočio u brojne knjige na temu obiteljskog života i odgoja, a knjiga Od odgoja do odnosa : autentični roditelji – kompetentna djeca napisana je u obliku njegova razgovora s novinarkom Ingeborg Szöllösi. Knjiga je upotpunjena pričama iz autorova života, primjerima iz njegove prakse obiteljskog terapeuta te njegovim filozofskim razmišljanjima kojima nastoji potaknuti usvajanje novih spoznaja o obiteljskom životu i odnosima s ciljem postizanja kompetentnijeg roditeljstva. Naglasak stavlja na iskrenu komunikaciju s djecom te autoritet zasnovan na obzirnosti i uzajamnom poštovanju kao ključ sretnog i ispunjenog obiteljskog života. Prouči savjete poznatog danskog obiteljskog terapeuta i proslavljenog autora o tome kako postati autentičan roditelj i odgojiti kompetentnu djecu!

Iz iskustva stečenog tijekom više od tri desetljeća savjetovanja, te znanstvenog i biblijskog istraživanja u području muško-ženskih, bračnih i obiteljskih odnosa, Emerson Eggerichs gradi knjigu Ljubav i poštovanje u obitelji uranjajući u temu odgoja djece na zdravim temeljima uzajamne ljubavi i poštovanja, na biblijskim načelima. Kao otac troje djece, autor potkrepljuje svoja razmišljanja o uspješnom odgoju brojnim osobnim primjerima, onim što je naučio na vlastitom putu roditeljstva, kao rezultat vlastitih roditeljskih napora i predanosti odgoju djece, dijeleći s čitateljima i vlastite pogreške i nesavršenosti na tom putu. Istraži znanja i savjete iznesene u knjizi koji ti mogu biti koristan alat u postizanju promjena unutar vlastite obitelji! 

Jane Scott, pedijatrica s dugogodišnjom praksom i neonatologinja te majka četvero djece, u knjizi Samopouzdani roditelji : pedijatrijski vodič za skrb o vašem mališanu – tako da pritom ne žrtvujete radost, ne siđete s uma i ne poludite donosi praktične i jednostavne savjete kako uživati u odgoju djeteta. Knjiga koja zrači optimizmom obraća se obiteljima s djecom od najranije dobi do nižih razreda osnovne škole usmjeravajući se na same roditelje, bavi se pitanjem kako skrbiti o djetetu i pri tome uživati. Ključ zdravog razvoja djeteta, uz osnovne potrebe za zdravom prehranom, snom i sigurnim okruženjem, autorice pronalaze u tri stvari: obitelji, prijateljima i igri te ističu kako su opušteni, samopouzdani i brižni roditelji najbolji put da im djeca postanu uspješne i sretne osobe. Saznaj više o praktičnim savjetima koje ti autorice donose o uspješnoj roditeljskoj ulozi!

Dođi na Odjel književnosti i/ili Znanstveni i studijski odjel, posudi naslov koji ti zvuči najzanimljivije i uživaj u čitanju, učenju, rastu! Pogledaj što se još našlo na popisu knjiga ove tematike u našem biltenu koji ćeš naći na posudbenom i informativnim pultovima tvoje Knjižnice!