6. 5. 2021.

Preporuke

Vlasta Peći-Marčetić

Popis preporuka

Sastanak Čitateljskog kluba Lectoria održan je 29. travnja, a čaj i fini belgijski keksi uz čokoladu bili su poticaj za dinamičnu raspravu o pročitanim naslovima – od povijesnih do suvremenih, realnih i fantazmagoričnih tema i različitih književnosti. Izrečene su opaske i preporuke za jako dobre knjige, malo manje dobre i one koje su prema riječima članica nečitke. Slijede knjige koje su nam se svidjele i prema našoj su ocjeni vrijedne tvojeg čitanja.

Žene i rat

Ovo nije samo još jedan roman o ratu i pasivnim ženama, one su inteligentne, hrabre i pružaju otpor neprijatelju. Riječ je o dvjema rođakinjama, dvjema usporednim pričama povijesnog romana Aliceina mreža Kate Quinn. Godina je 1947., dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Špijunka, hrabra Evelyn Gardiner, unovačena u čuvenu francusku mrežu Alice za vrijeme Prvog svjetskog rata, te krhka i trudna Amerikanka iz visokog društva Charlotte St. Clair koja traži Evelyn nestalu 1947. godine. Djelomično povijesno utemeljen i zanimljiv roman o snažnim ženama vrijedan je tvojeg čitanja.

Tema Drugog svjetskog rata uvijek se nanovo te na drukčiji način osvjetljava i priča. Predložak romana Nadohvat 24-godišnje hrvatske spisateljice Ene Katarine Haler obiteljska je priča nastala na temelju sjećanja njezine bake. Retrospektivna priča žene i nekad djevojčice vraća nas u Baniju/Banovinu, na zemlju koja je oduzeta dolaskom komunističke vlasti. Vraća nas u 1942. godinu i ratno djetinjstvo. Priča koja putuje od Banije preko Zagreba do Slavonije osjetljiva je tema ispričana na ljudski način, bez propitivanja o krivnji. Jesi li čuo/čula za ovaj roman?

Ljubav ne poznaje granice

Ljubav oko svijeta još je jedan zanimljiv putopisan, ali drukčiji naslov putopisca, fotografa i pustolova Davora Rostuhara. Nastao je u vrijeme medenog mjeseca autora i supruge Anđele, koji se protegao na godinu dana. Donosi izvanredne fotografije s etnološkim specifičnostima određenih podneblja u 30 država i na šest kontinenata, razgovore s najrazličitijim pripadnicima plemena, urbanim građanima, znanstvenicima… Upoznaj se s različitim vrstama ljubavi u svijetu, pokušaj i ti otkriti što ljubav uistinu jest.

Volimo složene priče o ljudima oko nas. Islandska spisateljica Halldora Thoroddsen u Dvoslojnom staklu provela nas je životnom pričom žene koja više nije aktivna sudionica života. Pozne godine provodi gledajući kroz dvoslojno staklo svojeg prozora. Od promatračice, probuđene ljubavlju, 78-godišnja žena postaje glavna junakinja svojeg života. Pročitaj i razmisli o izreci „Ljubav ne pita za godine, ni granice“.

Nadarene

U kaleidoskopskom romanu, povijesnoj fikciji, očekuje te snažna žena u liku izmaštanog života fotografkinje Gerde Pohorylle zvane Gerda Taro. Djevojka s Leicom drugi je roman autorice Helene Janeczek, poljske Židovke trajno naseljene u Italiji. Tridesete su godine 20. stoljeća i vladaju politička previranja u Europi. U neposrednoj blizini fotografkinje tri su upečatljiva lika, dva bivša dečka i prijateljica. Riječ je o intelektualnoj sredini koja ne osporava uspon fotografije kao vrhunske umjetničke forme.

Privlače nas djela u kojima su žene – žene u povijesti, obespravljene, slavljene, talentirane, u ulogama majki, kćeri, supruga. Kupina i divlja ruža nije samo naslov romana Sonije Velton. To je i cvjetni predložak na svili koji u tajnosti tka supruga majstora tkalca uz pomoć mladog pomoćnika. Beskrajno crtanje cvijeća i raznih uzoraka eksplodiralo je u zabranjenoj radnji za žene druge polovine 18. stoljeća. U Engleskoj u vrijeme hugenota dvije su glavne protagonistice priče Esther Thorel, gospodarica, i Sara Kemp, sluškinja – različite, a ipak čvrsto povezane. Preporučujemo ti uranjanje u prošlost jer je priča nadahnuta povijesnim likovima i događajima.

Tajna noći kao tajna svijeta

Noć na Zemlji stilski je i jezično fascinantno djelo jedne od najnagrađivanijih hrvatskih pjesnikinja, Dorte Jagić. I tebi je noć tajna? Otkrij njezinu moć, riješi zagonetke koje predstavlja, upoznaj ljude noćnih zanimanja – sanjare i zanesenjake. Osvijetli je poetskom i proznom fascinacijom. Uoči razliku između astralne noći i noći s protagonistima od krvi i mesa.

Biti čovjek

Tjeskobni ljudi roman je koji je po našoj prosudbi na istoj razini kao i najdraži roman članica Čitateljskog kluba LectoriaČovjek zvan Ove švedskog autora Fredrika Backmana. Istraži sličnosti i razlike ovih naslova. Radnja je obična i neobična, mjesto radnje stan za razgledavanje, a likovi su potencijalni kupci i neuspješni pljačkaš banke kojem potencijalni kupci postaju taoci. Upoznat ćeš obične ljude i sve njihove odlike, koje prepoznaješ u sebi, čak i one loše. Otkrij jesmo li svi povezani nekom tajnom ljudskom vezom i životom, kao i priroda oko nas. Zapitaj se nalikujemo li ipak na onoj osnovnoj, humanoj, razini jedni drugima.

Interpretacija najpoznatije biografije, obogaćena i ljudska biografija Isusa Krista u romanu Žeđ Amelie Nothomb dobila je novu dimenziju. Ispričana u prvom licu, fizička i ljudska pojavnost Isusa Krista približava ti ljudskošću najpoznatiju osobu našeg kulturnog/religioznog okruženja. Isus Krist pripovijeda o svojoj smrti, uskrsnuću, čudima, suđenju, ljubavi, vjeri i mučenju fizičkom perspektivom tijela i svim osjetilima koje ono poznaje – glad, žeđ, požuda i bol. Pročitaj pa procijeni je li roman provokativan ili nam humanim manifestacijama približava Čovjeka/Boga.

Putovanje kroz vrijeme

Od serijala Tuđinka američke spisateljice Diane Gabaldon na hrvatski jezik preveden je samo prvi dio. Neka te debljina knjige, 777 stranica, ne obeshrabri jer je na svim stranicama iznimno zanimljiv sadržaj. Godine 1945. Claire odlazi sa suprugom Frankom na drugi medeni mjesec u škotski Highlands. Dotaknuvši raskoljeni kamen u središtu kamenog svetišta, Claire se odjednom nađe u 1743. godini, opasnostima i ljubavnoj avanturi. Postaje žena rastrgana između vjernosti i požude, između dva muškarca u dvama različitim životima. Prema knjizi je snimljena serija, stoga možeš nadopuniti doživljaj pisane riječi. Doživi u njoj sve žanrove, povijesnu i znanstvenu fantastiku, romantiku, misteriju i avanturu.

Danas i život

Budući da nam se svidjela, preporučujemo ti vrlo složenu i suvremenu priču njemačke književnice rođene u Azerbajdžanu. Olga Grjasnova u Pravnoj nejasnoći jednog braka putuje od Azerbajdžana preko Moskve do Berlina, a zatim opet nazad do Azerbajdžana, Gruzije i Armenije. Psihijatar Altaj i Lejla, balerina Boljšoj teatra, u ljubavi usmjereni samo na svoj spol, sklapaju fiktivan brak kako bi zadovoljili privid heteronormativnosti. U ovom romanu prepoznat ćeš priličan broj negativnosti suvremenog društva istoka i zapada Europe. Bračni par iskustveno proživljava egzistencijalnu nesigurnost, korupciju i bezakonje Azerbajdžana, rasizam i homofobiju Berlina.

Suvremenost i prepoznavanje vlastitih iskustava privuklo nas je zbirci kratkih priča Zbogom romantiko! omiljene hrvatske autorice Sanje Pilić. Likovi su i muškarci i žene, ali predstavljeni ženskim viđenjem partnerstva, starenja, prijateljstva i komunikacije u urbanoj sredini. Članice Kluba, žene, prepoznale su ove kratke i dojmljive priče kao vrijednost koja potiče na naše ponovljeno ili tvoje prvo čitanje.

Naslovi koji se sviđaju nama mogli bi se svidjeti i tebi! Pronađi ih u fondu svoje Knjižnice!