24. 5. 2021.

Događaji, izvješća

Dijana Klarić

Snažno isprepletene niti jedne životne priče i ljepota pisane riječi, u svoj punini rasplele su se pred posjetiteljima i online pratiteljima tijekom promocije zbirke pjesama Krila i okovi, pjesnikinje i Požežanke Đurđice Gatjal, u petak, 21. svibnja na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega.

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi prijateljskog razgovora, Đurđica se predstavila kao žena, majka, učiteljica i spisateljica. Piše oduvijek, a nadahnuće pronalazi u svemu što je okružuje. Poeziju smatra najčišćim i najiskrenijim izrazom ljepote duše, a vjeruje i kako vrijeme za poeziju tek dolazi čemu svjedoči i Nobelova nagrada za književnost koja je 2020. otišla u ruke upravo pjesnikinji Louisi Gluck za nepogrešiv pjesnički glas koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim.

Andrea Divić, književna kritičarka i urednica zbirke, predstavljajući poeziju Đurđice Gatjal, usporedila ju je s kristalnom kockom vedrine Tina Ujevića pri čemu su Đurđicine kockice života poslagane na nevjerojatno iskren i jedinstven način kojim je popločala siguran put do čitateljskih srca.

Recenzentica zbirke Dijana Klarić poeziju Đurđice Gatjal opisuje kao odvažnu plovidbu u zvjezdani sjaj, životom (pro)kušanu, jer kako bi prenijela poruku kojoj će čitatelj uistinu i vjerovati, nužno je da poezija bude proživljena i autentična te da svaki stih progovara iskustvom u kojemu se svaki čitatelj može prepoznati.

Zbirka je tiskana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Požegi, a njegova predsjednica Ljiljana Marić istaknula je koliko je Ogranak ponosan na suradnju s pjesnikinjom te kako Matica, kao jedan od najvećih i najvažnijih nakladnika u Republici Hrvatskoj, oduvijek brine o suradnji i promicanju zavičajnih kulturnih i umjetničkih stvaratelja.

Snimku predstavljanja zbirke možete pogledati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.