25. 5. 2021.

Događaji

WEB TIM

Imagibridi naziv je nove izložbe postavljene u Galeriji Tunel mlade akademske umjetnice Lore Elezović koja je otvorena 24. svibnja i može se pogledati do 21. lipnja 2021. Osim autorice, o izložbi su na otvorenju govorile ravnateljica Aleksandra Šutalo te kustosica Ivana Završki i Mia Matijević.

O izložbi

Potaknuta aktualnim pitanjem ljudskoga zadiranja u prirodu, Lora Elezović predstavlja imagibride, simpatična, neobična stvorenja proizašla iz njene živopisne mašte, a koja sada postaju i dijelom promatračeva svijeta.

Križanjem životinjskih vrsta na papiru, autorica upozorava na opasnost neumjesnog i sve učestalijeg križanja vrsta u stvarnosti, koje čovjek provodi iz vlastite obijesti. Iako je riječ o ozbiljnoj temi koja u prvi plan stavlja etičko pitanje uplitanja u život drugoga, umjetnica nalazi način da imagibride predstavi kroz dječju zaigranost i mnogobrojne mogućnosti koje ona pruža. Tako na papiru, svom trenutnom staništu, obitavaju čudnovate životinje znatiželjna pogleda koje ponegdje djeluju kao da i same postavljaju pitanje ,,Kako smo dospjele ovamo?”.

Nježnom izvedbom i razigranošću koja se posebice očituje u doslovnoj primjeni poslovice ,,staviti se u tuđe cipele”, međutim, u ovome slučaju tako da se čovjek zapita bi li životinje jednako postupile da su na njegovu mjestu, autorica je ovu temu nastojala približiti najmlađoj publici. Baš kao u animiranoj seriji Profesor Balthazar ove personificirane životinje na papiru ravnopravni su stanovnici grada koji skladno žive s čovjekom. Tako su imaginarni hibridi Lore Elezović kreirani upravo s ciljem da podsjete promatrača na kvalitetu jednoga Balthazargrada – nadahnjujući zaigrani optimizam.

Ivana Završki

O autorici

Lora Elezović rođena je 1995. u Torontu, Kanadi. Godine 2014. maturirala je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te upisala preddiplomski sveučilišni studij Likovne kulture na ALU u Zagrebu. Godine 2017. upisala je diplomski sveučilišni studij Likovne kulture, smjer nastavnički u klasi profesora Igora Čabraje i komentorice profesorice Ines Krasić, s glavnim umjetničkim predmetom Grafika i primijenjena grafika na ALU u Zagrebu. Godine 2020. diplomirala je na ALU diplomski sveučilišni studij Likovne kulture, grafički odsjek i stekla zvanje magistra edukacije likovne kulture.

Izlagala je na dvije samostalne izložbe i na 40-ak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno se bavi vođenjem likovnih radionica od 2017. godine. Članica je HDLU-a od 2020. godine.