7. 6. 2021.

Događaji, izvješća

Matej Peharda

Mario Kovač predstavio je požeškoj publici svoj lik i (ne)djelo. Ovaj susret u kojemu se razgovaralo o gotovo svim profesijama, odnosno zanimanjima našeg gosta održao se u petak, 4. lipnja 2021. godine u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega, a pokazao se kao sjajna uvertira Noći otvorenih vrata Gradske knjižnice Požega i 24 sata kviza.

Kovača možemo pronaći u kazalištu, na filmskom platnu, na glazbenoj sceni, na pub kvizovima ili na policama knjižnica u području hrvatske književnosti, preciznije – poezije. 

Susret je obuhvaćao razne aspekte Kovačeva djelovanja u umjetnosti i kulturi, a iako se bavi raznim zanimanjima, njegova primarna profesija je kazalište. Kao diplomirani kazališni redatelj, odnosno doktor znanosti na području teatrologije i dramatologije imao je štošta reći o kazalištu u Hrvatskoj, usporedio je hrvatsku kazališnu scenu s europskom te iznio probleme s kojima se susreću “kazalištarci”, pri tome najviše misleći na infrastrukturu i tehnologiju koja se ulaže u razvoj kazališta.

Glavna tema susreta bila je promocija zbirke pjesama pod nazivom Metamorfoze iliti pretvorbe koju je Kovač objavio 2019. godine, no pandemijski uvjeti spriječili su održavanje promocije. Zbirka je nastajala 12 godina, u kojima je Kovač, kako on to sam kaže, doživio metamorfozu, a društvo je oko njega iskusilo pretvorbu. Tu tvrdnju Kovač nam je i potvrdio predstavljanjem zbirke, ali i čitanjem odabranih pjesama iz zbirke. Tematski raznolike pjesme sa svakodnevnim, životnim, ali i ljubavnim pričama požešku su publiku zaintrigirale i dobro nasmijale. 

Na kvizaškoj sceni Kovač je poznat kao organizator brojnih kvizova, natjecatelj, sudionik, odnosno član hrvatske reprezentacije na europskim i svjetskim prvenstvima, kao i na Kvizaškoj olimpijadi u Ateni 2016. godine. Dan uoči jedinstvenog kviza u Gradskoj knjižnici Požega Kovač je govorio o omiljenim pitanjima u kvizovima, svojim slabim područjima, Požegi kao jakom kvizaškom gradu u Hrvatskoj. Također, rekao je kako svoju profesiju često pokušava spojiti sa kvizovima birajući gradove u kojima režira predstave ovisno o kvizaškoj sceni toga grada, stoga se nadamo skorom dolasku i u Požegu.

Snimku susreta možeš pogledati na našem YouTube kanalu.