7. 6. 2021.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

U Gradskoj knjižnici Požega, u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. održan je znanstveno-stručni skup Zlatko Bourek – risač života nepresušna nadahnuća, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, u suradnji s Gradskom knjižnicom.

O radu i značaju ovog rođenog Požežanina, akademika i svestranog umjetnika, kipara, slikara, scenarista, scenografa, kazališnog i filmskog redatelja i lutkara govorili su akademik Andrija Mutnjaković, Barbara Vujanović, dipl. pov. umj., doc. dr. sc. Zdenka Đerđ, mr. sc. Sanja Ivić, izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, doc. dr. sc. Marijana Županić Benić, dr. sc. Igor Tretinjak, Đuro Roić, izv. prof. dr. sc. Saša Došen i Vera Ćuže Abramović, dipl. pov. umj. i etnolog. 

Uz predavanja koja su rasvijetlila Bourekov bogat i raznovrstan umjetnički opus i njegov doprinos hrvatskoj likovnoj, kazališnoj i filmskoj umjetnosti, skup je upotpunjen i izložbom radova učenika Gimnazije, sudionika projekta Zlatko Bourek – jedan umjetnik / tri grada koji su u formi plakata, likovnih radova, lutaka i snimljenih filmova prezentirani u prostoru Galerije svjetlosti i Trga spoznaje te nastupom Dramske skupine Katoličke gimnazije u Požegi pod vodstvom prof. Marijane Ćorluka koja je u Galeriji Tunel uprizorila Bourekov Teatar figura – teatar nakaza prema Krležinu tekstu Balade Petrice Kerempuha.

Znanstveno-stručni skup može se pogledati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.