14. 6. 2021.

Događaji, izvješća

Matej Peharda

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Gradski muzej Požega organizirali su u petak, 11. lipnja 2021., u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega predstavljanje monografije Zrinski & Frankopani – 100 godina od povratka u domovinu.

Uvodnim pozdravom Liljane Marić započelo je predstavljanje koje je moderirala Nataša Puljašić. Kao obiteljski projekt predstavljena je izdavačka kuća Meridijani, a prije samog predstavljanja monografije prisutnima se pozdravom obratio dožupan Ferdinand Troha.

O važnosti monografije prvi je govorio Hrvoje Dečak rekavši kako je to prva velika sinteza o Zrinskima i Frankopanima. Monografija sadržajem prati pregled velikaških obitelji s rodoslovnim stablima, govori o posljednjim Zrinskima i Frankopanima, njihovoj uroti, martiriju u Bečkom Novigradu, a središnji dio knjige usmjeren je na seljenje posmrtnih ostataka te povratak u Hrvatsku. Istaknuo je kako su te dvije velikaške obitelji rodonačelnici političke borbe Hrvata za osamostaljenje u Novom vijeku.

Urednica časopisa Meridijani Petra Somek govorila je o važnosti Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti. Naglasila je kako su Zrinski i Frankopani kao visokoobrazovani, sposobni plemići bili temelj hrvatskoga tržišta i trgovine nekoliko stoljeća, da su štiteći hrvatske zemlje od Osmanlija štitili i cijelu Europu, a njihova kulturna ostavština ostavila je dubok trag u hrvatskom društvu. Monografija je bogata ilustracijama gotovo svim područjima djelovanja Zrinskih i Frankopana.

Više o središnjem dijelu knjige govorio je geograf i povjesničar Petar Feletar. Napomenuo je da su kosti “urotnika” seljene četiri puta do 1919. kad su konačno došle u Hrvatsku. Naglasio je ulogu Družbe Braća Hrvatskog Zmaja koja je uspješno organizirala spašavanje posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Monografija je, simbolično, objavljena 2019. godine, 100 godina od povratka posmrtnih ostataka Zrinskih i Frankopana u domovinu, a prva velika sinteza o velikaškim obiteljima Zrinskih i Frankopana dat će značajan doprinos u daljnjem istraživanju hrvatske povijesti.