24. 6. 2021.

Događaji, izvješća

Matej Peharda

Posljednja avantura u prvom ciklusu kroz koju su prošli polaznici programa Avantura: Umjetnost. održana je u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega u srijedu, 23. lipnja 2021. godine. Ravnateljica Aleksandra Šutalo te voditeljica programa Vera Ćuže Abramović prigodnim priznanjima i zahvalnicama nagradile su polaznike te uz ugodno druženje završili ciklus radionica.

Otvorenjem nove Knjižnice kroz novi koncept rada i programa, započeo je i ovaj program pod nazivom Avantura: Umjetnost. Program je bio namijenjen isključivo odraslima, a broj prijava, koji je prešao dopušteni broj polaznika s obzirom na epidemiološke mjere, govori o velikoj zainteresiranosti Požežana. 

Avantura: Umjetnost. program je koji je obuhvaćao deset tematskih cjelina kroz koje su polaznici prošli u dvosatnim radionicama koje su uključivale i teoretski i praktični dio. Upoznavanjem s osnovnom likovnom terminologijom te analizom umjetničkih djela polaznici su naučili promatrati, ali i razumjeti značajna umjetnička djela kroz povijest.

Ravnateljica Aleksandra Šutalo u posljednjem je okupljanju uručila zahvalnicu voditeljici programa Veri Ćuže Abramović, a zatim su i polaznici dobili priznanje za sudjelovanje u ovom programu.

Uz skepsu, strah, entuzijazam i znatiželju za rad s odraslima krenula sam u ovu avanturu u kojoj je odmah prevladao entuzijazam i zadovoljstvo rada s ljudima zainteresiranima za umjetnost. Svaka radionica trajala je po dva sata, nekada i duže, prošli smo cijelu povijest slikarstva, radili puno toga u praktičnom dijelu i moram priznati da mi je ova radionica bila veliko osvježenje, a na kraju sam ostala ugodno iznenađena kako su polaznici reagirali u svim radionicama, osvježili smo postojeće, ali i usvojili novo znanje – Vera Ćuže Abramović, profesorica likovne kulture.

Program Avantura: umjetnost upisala sam u prvom redu jer sam željela saznati nešto više o likovnoj umjetnosti, podsjetiti se nekih stvari koje sam ranije znala, a zaboravila i naučiti neke nove. S obzirom da sam pedijatar po zanimanju, daleko sam od povijesti umjetnosti, za razliku od nekih polaznika s većim predznanjem, ali zaista sam uživala u zanimljivim i dinamičnim predavanjima jednom tjedno. Dobili smo osnovne informacije o povijesti slikarstva, bez potrebe za pamćenjem puno činjenica, ali što je još korisnije, naučili smo na koji način treba „gledati“ umjetnička djela i razumjeti ih. Uz to smo se upoznali međusobno, što je također jedna od dobrih strana ovakvih radionica. Sve u svemu, veselim se nekom sličnom programu u budućnosti. – Andrea Šimić Klarić, polaznica programa.