1. 7. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Znaš li da se 30. srpnja obilježava Međunarodni dan prijateljstva? Tim ti povodom predlažemo čitanje književnih i/ili znanstveno-popularnih naslova koji se bave ovom temom. 

Na temu prijateljstva, jednog od najvažnijih odnosa koji kao društvena bića ostvarujemo tijekom života, koji nas obogaćuje i ispunjava čineći život lakšim i ljepšim, ispisani su nebrojeni književni i filozofski redci, a ono je i predmet analiza psihologa, psihijatara, sociologa i drugih stručnjaka koji su brojnim istraživanjima potvrdili koliko prijateljski odnosi mogu biti blagotvorni za ljudsko zdravlje. 

U naslovima koje ti preporučujemo pronaći ćeš primjere istinskog prijateljstva i kompleksnih prijateljskih odnosa koji mogu podići kvalitetu života, ali ga ponekad i zakomplicirati i otežati. 

Proslavi prijateljstvo, nazovi ili posjeti prijatelja kojeg dugo nisi vidio/vidjela i daj mu do znanja koliko ti je važan/važna te pročitaj neki od preporučenih naslova na ovu temu. 

Raskošne sage o prijateljstvu

Talijanska književnica koja odbija otkriti svoj identitet, objavljujući pod pseudonimom Elena Ferrante, u istoimenom prvom dijelu globalno poznate tetralogije Genijalna prijateljica, glasom protagonistice Elene koja nakon vijesti o nestanku najbolje prijateljice Lile odmotava klupko vlastitih sjećanja, uvodi te u povijest raskošne sage o prijateljstvu dviju djevojaka koje se rodilo kad su bile djevojčice i prati ga do njihove adolescentske dobi. Osim majstorskog portreta kompleksnog prijateljskog odnosa obilježenog silinom emocija, književnica ti donosi i panoramu jednog vremena otvarajući ti prozor u svijet siromašnog napuljskog predgrađa u 50-im godinama prošlog stoljeća detaljnim opisima grada te događaja i ljudi koji su utjecali na živote prijateljica. Nakon čitanja prvog dijela ove genijalne proze, potraži i ostala tri dijela tetralogije u svojoj Knjižnici! 

Središnja tema romana engleske književnice Zadie Smith, nazvana po istoimenom mjuziklu Vrijeme swinga, blisko je i kompleksno prijateljstvo dviju tamnoputih prijateljica koje su odmalena maštale o tome da postanu plesačice. Autorica svakom stranicom knjige slaže mozaik o njihovu prijateljstvu prateći odnos djevojčica, od njihova upoznavanja kao sedmogodišnjakinja na satu plesa u lokalnoj crkvi i zajedničkog kročenja putem zrelosti do kasnijeg razilaženja njihovih životnih puteva. Radnja romana obuhvaća dvije vremenske linije prostirući se od predgrađa Londona, preko New Yorka, do zapadne Afrike. Osim propitivanja prijateljstva i njegove prirode, ovaj bogati tekst bukti likovima i temama poput rase, klase, identiteta, uspjeha, majčinstva i obiteljskih odnosa, odrastanja, slave, suparništva, kronika društva, a sve je to obogaćeno brojnim referencama na pop-kulturu, glazbu i film. 

Književna uspješnica Johna Irvinga, Molitva za Owena Meanyja koja se nalazi na popisu obveznih lektira u američkim školama te je doživjela i filmsku inačicu i pozicionirala se među velikim djelima suvremene književnosti, na više od 500 stranica donosi priče dvojice dječaka, Owena Meanyja i Johna Wheelwrighta, koji će ti ostati u sjećanju i dugo nakon čitanja. Johnov pripovjedački glas slaže djeliće ove moćne priče prikazom odrastanja dvojice dječaka u gradiću u New Hampshireu 1950-ih i 1960-ih godina, sudbonosnog događaja iz 1953. godine u kojem jedanaestogodišnji Owen nesretnim slučajem ubija Johnovu majku i utjecajem tog događaja na njihove živote. Ova inspirativna priča satkana je, prije svega, motivima duboke vjere i doživotnog prijateljstva, ali se njima provlače i druge velike teme poput povijesti, politike, rata koje će potaknuti pravu buru emocija za vrijeme, ali i nakon čitanja.

Prijateljstvo u vrtlogu rata

Gonič zmajeva roman je kojim je američko-afganistanski pisac Khaled Hosseini stupio na književnu scenu i pokorio je ostvarivši planetarni uspjeh. Knjiga te vodi u Kabul 70-ih godina prošlog stoljeća, u djetinjstvo dvojice prijatelja, dječaka Amira i Hasana, strastvenih lovaca na zmajeve te zaljubljenika u književnost i priče. Okosnica romana nezaboravna je priča o prijateljstvu ove dvojice dječaka razdvojenih klasnim i etničkim razlikama, upotpunjena prikazom političkog i društvenog konteksta Afganistana te njegove turbulentne povijesti. Roman, koji neprestano otkrivaju nove generacije čitatelja, pripovjedački je vješto ispleten motivima dobrote, hrabrosti, odanosti, prijateljstva, privrženosti, ljubavi, nježnosti, ali i rata, mržnje, patnje, boli, krivnje, oholosti, izdaje, zlobe, napuštanja, iživljavanja – onog najboljeg i onog najgoreg u ljudskoj prirodi. Otkrij i ti knjigu koja će zavrtjeti pravi vrtuljak različitih emocija, a jedno je sigurno: neće te ostaviti ravnodušnim/ravnodušnom!

Irski romanopisac John Boyne u središte svojeg romana Dječak u prugastoj pidžami, pretočenog i na filmsko platno, smjestio je zabranjeno prijateljstvo dvojice dječaka razdvojenih žicom koncentracijskog logora u vihoru Drugog svjetskog rata. Osmogodišnji Bruno, dijete zapovjednika logora, upoznaje dječaka zatočenika, židova Schmuela, s kojim razvija duboko prijateljstvo ne sluteći kamo će ga to odvesti. Knjiga koja kroz nevine dječje oči razotkriva okrutan svijet odraslih donosi tragičnu priču promišljajući o strahotama i užasu rata, stradanja, okrutnosti, nehumanosti, bezosjećajnosti i besmislu rata te njegovim razornim posljedicama ujedno ispisujući snažnu lekciju o humanosti, dobroti i suosjećanju. Pročitaj ovu potresnu priču o holokaustu ispričanu prijateljstvom dvojice dječaka, koja će te dirnuti i potaknuti na razmišljanje!

Nagrađivana američka spisateljica Susan Meissner, autorica romana Posljednja godina rata, vodi te u Iowu 1943. godine, u mračno vrijeme Drugog svjetskog rata koji će obilježiti život 14-godišnje Elise Sontag i njezine obitelji nakon što oca optuže da je neprijatelj države naklonjen nacizmu. Kako će ova obitelj završiti u internacijskom logoru u Teksasu i kako će logor spojiti Elisu s japansko-američkom tinejdžericom Mariko Inoue s kojom će razviti duboku povezanost i maštati o boljoj budućnosti nakon rata te kako će im se putevi razići i kako će starica Elise, oboljela od Alzheimera, više od pola stoljeća kasnije uspjeti doći do najbolje prijateljice iz djetinjstva, saznat ćeš u ovoj emotivnoj knjizi, koja pričom o prijateljstvu, ljubavi i nadi rasvjetljava manje poznatu stranu Drugog svjetskog rata donoseći priču o internacijskim logorima. Otkrij manje poznate detalje povijesti Drugog svjetskog rata u dirljivoj priči o jednom prijateljstvu! 

Slavna prijateljstva

U književnoj radionici Mire Gavrana nastao je kratki roman Kafkin prijatelj, za koji je autor 2012. godine dobio nagradu HAZU. U ovom opsegom nevelikom, ali umjetnički značajnom, djelu, književnik rekonstruira odnos jednog od najpoznatijih svjetskih pisaca Franza Kafke i njegova prijatelja Maxa Broda koji je i sam bio plodan autor, ali je u povijesti ostao poznat kao Kafkin prijatelj i biograf zahvaljujući kojem su djela velikog književnika sačuvana te su pronašla put do čitatelja. Kratkim fragmentima povezanima u cjeline, nadograđujući biografske činjenice književnom maštom, autor se bavi temama prijateljstva, literature, filozofije i glazbe dajući ti priliku da na ovim stranicama posjetiš Prag iz razdoblja od 1903. do 1924. godine i Tel Aviv 1954. godine te, između ostalog, saznaš i koje su žene obilježile živote poznatih prijatelja. Ovaj kratki roman malog formata donijet će ti veliki užitak čitanja!

Novinarka i spisateljica Kelsey Miller u knjizi Prijatelji: ona o seriji Friends bavi se fenomenom jedne od najpopularnijih humorističnih serija koja je obilježila 90-e godine i ušla u anale televizijskog humora, a popularnost joj ne opada ni godinama nakon završetka snimanja. O seriji koja razrađuje odnose šest vjerojatno najslavnijih prijatelja u povijesti televizije svakodnevnim situacijama i stvarnim problemima, saznat ćeš više u ovoj knjizi koja istražuje tajnu njezine trajne popularnosti. Knjiga će ti otkriti i manje poznate stvari o slavnom Rossu, Rachel, Monici, Chandleru, Joeyju i Phoebe, o glumcima koji su utjelovili ove nezaboravne likove, o anegdotama slavne šestorke sa snimanja serije, ali i o njezinim nelogičnostima i problemima koje je autorica uočila. Zaviri u manje poznat svijet najpoznatijih prijatelja koji desetljećima oduševljavaju gledatelje diljem svijeta!

Mračne strane prijateljstva

Književni prvijenac američke spisateljice Emme Cline, Djevojke, postao je svjetska književna senzacija zaokupljajući maštu brojnih čitateljica i čitatelja. U jezgri je romana stravična tema zasnovana na priči o zloglasnom Charlesu Mansonu i njegovu kultu čiji su  sljedbenici počinili brutalna ubojstva. Odvodeći te u Kaliforniju krajem 60-ih godina, središnjim likom tinejdžerice Evie koja upoznaje skupinu djevojaka te u želji za prihvaćanjem biva uvučena u kult, knjiga tematizira prirodu vodstva unutar kulta i unutar grupe tinejdžerica ujedno raskrinkavajući mračnu stranu 60-ih godina koje su, osim hipijevskog pokreta, obilježile i mistične te okultne ideje. Vještim spisateljskim perom autorica dotiče osjetljivu dob kojom vladaju ranjivost i želja za prihvaćanjem govoreći o lošem utjecaju prijateljstva. Pročitaj knjigu koja osvjetljava mračne strane vršnjačkog utjecaja i mladenačkih prijateljstava!

U fokusu priručnika popularne psihologije američke autorice Susan Shapiro Barash, Otrovne prijateljice: knjiga o ženskim prijateljstvima, žensko je prijateljstvo analizirano iz različitih perspektiva. Autorica otvara knjigu tvrdnjom da gubitak prijateljice ženi može pasti teže nego prekid veze ili braka, a u nastavku opisuje deset različitih tipova prijateljica i načine na koje ostvarujemo odnose sa svakim od tih tipova. Baveći se složenošću ženskih prijateljstava i njegovom važnošću u životu žene, tražeći odgovore na pitanja što čini funkcionalno prijateljstvo, kako prepoznati istinsku prijateljicu, a kako loše prijateljstvo, izdaju i manipulaciju te kad je vrijeme za okončanje odnosa, a kako poboljšati odnose, autorica svoje zaključke potkrepljuje iskustvima stvarnih žena u njihovim pričama koje su joj otkrile o svojim iskustvima s prijateljicama. Koje je sve tipove prijateljica autorica detektirala, otkrij u knjizi koja ti može biti korisna i za poboljšanje vlastitih odnosa!

Dođi u svoju Knjižnicu, izaberi neki od predloženih naslova na Odjelu književnosti i Znanstvenom i studijskom odjelu i uživaj u ljetu uz dobro štivo! Pregledaj i naš bilten na informativnim i posudbenom pultu u kojem ćeš pronaći još preporuka na ovu temu!