2. 8. 2021.

Događaji, izvješća

Matej Peharda

Polaznici informatičkih radionica ljeto u Knjižnici proveli su u 3D okruženju. U sklopu programa Ljeto u Knjižnici održan je prvi ciklus radionica 3D modeliranje i 3D print gdje su polaznici kroz teoretski i praktični dio ušli u svijet 3D modeliranja, odnosno 3D ispisa. Održano je ukupno šest radionica u razdoblju od 19. srpnja do 30. srpnja 2021.

Donacijom Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Knjižnica je dobila vrijedni alat za razvoj novih vještina – Original Prusa Mini 3D pisač kojim su se polaznici služili na radionici, a voditelj radionica bio je djelatnik Knjižnice Matej Peharda.

Kroz šest radionica polaznici su, korak po korak, učili kako se služiti 3D printerom te kako oblikovati model, pripremiti ga za ispis te ga zatim i ispisati. Budući da su se gotovo svi polaznici prvi put susreli s 3D printerom, odnosno 3D modeliranjem uopće, s velikim zanimanjem pristupili su zadatcima koje su uspješno riješili. Radionica je bila osmišljena tako da su polaznici u alatu za 3D modeliranje – TinkerCAD-u kroz svaki zadatak naučili nešto novo o programu te kako se koristiti njime. Do zadnje aktivnosti polaznici su prošli sve mogućnosti programa te je postavljen temelj za daljnje učenje i rad s 3D modelima, a osmišljeni su i ispisani funkcionalni predmeti koje su si polaznici sami modelirali.