11. 8. 2021.

Događaji, izvješća

Inga Devčić

Otvorenje izložbe tweetova Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) pod nazivom „Trending #HGSS70“ održano je na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega u utorak, 10. kolovoza 2021. godine, u 19 sati.

Izložbu je organizirala Gradska knjižnica Požega u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Hrvatskom gorskom službom spašavanja stanica Požega.

Posjetiteljima otvorenja izložbe prva se obratila ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, zahvalila se HGSS-u na suradnji, posjetiteljima na dolasku te je istaknula kako je ova izložba dogovorena mjesecima unaprijed i zbog toga se održava među prvima u Hrvatskoj. Na otvorenju izložbe prisustvovali su i Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a i Josip Kraker, pročelnik HGSS stanice Požega, koji su ukratko prikazali povijest HGSS-a, njegovu važnost za cijelu zajednicu te predstavili koncept izložbe tweetova.

Tweetovi su jedan dio preventivnog djelovanja, nisu tu samo za zabavljanje ljudi, nego svaki od njih ima nekakvu poantu. Koliko vremena potrošimo u akcijama spašavanja, toliko potrošimo i u preventivnom djelovanju. U Komisiji za informiranje i analitiku trenutno djeluje nas petero i svatko od nas da svoj doprinos pri nastanku tweetova, djelujemo kao mala kuhinja u kojoj svatko od nas da svoj začin. Neki tweetovi nastanu u 3 sekunde, a neki su se kuhali godinama dok se nije dogodila prava situacija i klik.“  — Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

Zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i predstavnik Grada Požege Josip Lisjak izrazili su zahvalnost HGSS-u na velikoj pomoći i predanom radu tijekom elementarne nepogode te prepoznavanju požeške Knjižnice kao mjesta za ovakvu jedinstvenu izložbu. Nakon otvaranja izložbe posjetitelji su, uz izložbu tweetova, mogli vidjeti kako izgleda penjanje i spuštanje na užetu.

HGSS na šaljiv, pomalo ironičan, ali informativan i edukativan način dijeli savjete, a povodom 70. obljetnice postojanja na izložbi „Trending #HGSS70“ svoje tweetove prikazali su široj publici.

„Izložba je događaj koji donosi priču o HGSS-u, a ovi tweetovi su jedan prikaz onoga što je HGSS prošao i napravio u svojih 70 godina. Uz same tweetove  i fotografije, cijela izložba puna je simbolike – uže, sigurnosna oprema…“ — Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

Njihove najkreativnije objave na društvenoj mreži Twiter pogledaj na izložbi u Gradskoj knjižnici Požega.

Dođi u Knjižnicu, educiraj se, nasmij se i saznaj zašto je HGSS omiljeni i nagrađivani komunikator u javnom prostoru.