31. 8. 2021.

Preporuke

ČK Čitam&Čilam

Popis preporuka

Čitateljski klub ČČ – Čitam&Čilam, jedan od pet čitateljskih klubova Gradske knjižnice Požega, okuplja mlade koji vole čitati i razgovarati o pročitanim naslovima.

Iako je, s obzirom na godine postojanja i djelovanja, ujedno riječ i o jednom od najmlađih čitateljskih klubova Knjižnice, razmjena srednjoškolskih čitateljskih iskustava i mišljenja u opušenoj i prijateljskoj atmosferi već je iznjedrila listu preporučenih knjiga.

Članice Čitateljskog kluba za mlade kritički su sagledale djela koja su dosad čitale i preporučile ti pet naslova za jesenske dane koji se bliže!

Neprijatelj bijele boje

Ponekad svijet i ljude gledamo kroz boje, baš kao i Leo, glavni lik romana Bijela kao mlijeko, crvena kao krv talijanskog književnika i scenarista Alessandra D’Avenije. Leo je šesnaestogodišnjak zaljubljen u Beatrice, djevojku žarko crvene kose koja oboli od leukemije. S njezinom se bolesti teško nosi i ne može se pomiriti s tim da je jednog dana neće biti. Podršku mu pruža prijateljica Silvia koja mu pomaže ostvariti kontakt s Beatrice i profesor Sanjar koji ga savjetuje te vraća na pravi put. Posegni za ovom inspirativnom knjigom, nadahnutom Danteovim klasikom Vita nova, ako želiš saznati kako je glavni lik uz Beatrice upoznao Boga i naposljetku ipak prevladao strah od smrti.

Svijet nije tvornica želja

Svjetski bestseler Greška u našim zvijezdama roman je svjetski poznatog i nagrađivanog spisatelja mnogih romana za mlade, Johna Greena. Tinejdžeri Augustus i Hazel po mnogočemu su različiti, ali ipak dijele istu sudbinu. Svoju priču započinju na grupnoj terapiji, gdje s ostalim članovima dijele svoju borbu s rakom. Otkrij na kakvo su putovanje krenuli, kakvu je ulogu na tom putu imao jedan pisac, jesu li se nečiji snovi ostvarili i kako te ima li njihova priča tragičan završetak. Uz ovu ćeš knjigu shvatiti kako nije potrebno mnogo vremena da bismo proživjeli vječnost, ali i da su neke beskonačnosti veće od drugih. Ako te roman oduševi, potraži i istoimeni film, pogledaj ga i saznaj koliko se razlikuje njihova radnja.

Ništa nije kako se čini

Roman Divlje guske Julijane Adamović, suvremene hrvatske spisateljice rođene u Bačkoj, od svih njezinih djela najviše izlazi iz okvira beletristike kakvu danas čitamo. Razlog je manjak idealiziranja i nadnaravnih događaja, točnije buđenje svijesti o nasilju i o tome kako ga djeca percipiraju, zbog čega djelo posebno dobiva na važnosti. Radnja ovog kratkog romana odvija se sredinom 20. stoljeća u jednom malom selu. Glavne su junakinje dvije blizanke predškolske dobi koje nas svojim viđenjem kroz dječje oči upoznaju sa životom punim obiteljskog nasilja i opće diskriminacije, a svoje traume liječe maštom. Istraži kakvo značenje u djelu ima guska od krep-papira, koje se još metafore pojavljuju i otkrij sve skrivene tajne! Završetak romana zasigurno će te iznenaditi!

Put bez povratka

Christiane Vera Felscherinow njemačka je glumica i glazbenica najpoznatija po svojoj knjizi Mi djeca s kolodvora Zoo. Radnja ovog romana opisuje život autorice, ujedno i glavne junakinje, u Berlinu 70-ih godina prošlog stoljeća. Nesnalaženje, česte roditeljske svađe i loše društvo postupno je uvode u svijet opasnih droga, u koji rado ulazi kako bi se svidjela prijateljima i kako bi se lakše se nosila sa svojim problemima. Njezini roditelji počinju shvaćati što se događa tek kad Christiane postane potpuno ovisna i kad na drastične načine pokuša doći do droge. Iako je roman u prvom redu namijenjen mladima, njegove se čitatelje može pronaći među raznim dobnim skupinama. Prema knjizi su snimljeni film i serija koje možeš pogledati ako ti se svidi radnja ove kultne ispovijesti pisane stilom koji je svima razumljiv!

Dnevnik jedne narkomanke anonimno je djelo petnaestogodišnjakinje koja sasvim slučajno ulazi u svijet droge. Na tulumu joj u piće podmetnu LSD i od tog se trenutka iz mirne, drage djevojčice mijenja u potpuno drukčiju djevojku, koja u raznim (ne)prijateljstvima upoznaje okrutan svijet odraslih. Autorica svojim intimnim i dirljivim svjedočanstvima prikazuje koliko su ovisnosti razorne i kako utječu na mlade živote, a dnevnička forma lako će te uvući u njezinu istinitu priču. Ako te zanima koliko je svijet droga zapravo opasan i što se na kraju dogodilo s našom autoricom, potraži ovaj naslov koji će te zasigurno potaknuti na razmišljanje i nauči vrijednu lekciju koju ti pruža.

Ako se knjige o bolesti, ljubavi, odrastanju i ovisnosti mogu svrstati u područja tvojeg interesa, uputi se u svoju Knjižnicu i potraži ove naslove u policama Odjela za mlade i multimediju ili Odjela književnosti. Članice Čitateljskog kluba ČČ – Čitam&Čilam sigurne su da ćeš među njima pronaći onu koja će ti se svidjeti!