2. 9. 2021.

Novosti

Ivana Maričević

Zaljubljenik si u fotografiju i književnost? Želiš osvojiti vrijedne nagrade i dobiti priliku da tvoj rad bude izložen u Gradskoj knjižnici Požega, a zatim i u drugim knjižnicama? Iskoristi mogućnosti koje ti donosi projekt Knjiga svaki dan! 

Knjiga svaki dan projekt je Gradske knjižnice Požega koji se provodi od 2014. godine s ciljem popularizacije knjige i čitanja spajanjem fotografske i književne umjetnosti, a njegovu je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija uz čiju se potporu održava od 2017. godine. 

Projekt koji se sastoji od fotonatječaja, izložbe najbolje ocijenjenih radova i međuknjižnične suradnje ove se godine provodi na temu Čitam. Osjećam. Sve što trebaš učiniti je snimiti fotografiju osobe na čijem se licu iščitava emocija potaknuta čitanjem, pri čemu nije nužno da se na fotografiji vidi knjiga, a orijentacija fotografije treba biti portretna. Nakon što izabereš idealni model i ovjekovječiš emociju na njegovu/njezinu licu uslijed čitanja te se uvjeriš da ispunjavaš uvjete natječaja, preostaje ti da fotografiju pošalješ putem obrasca ili na naš e-mail knjigasvakidan@gmail.com 

Stručno prosudbeno povjerenstvo odabrat će tri najuspješnija rada koja osvajaju vrijedne nagrade, od kojih je glavna novčana u iznosu od 1000 kuna, te najuspješnije fotografije koje sudjeluju u izložbi. Ove godine pristigle će fotografije vrednovati povjerenstvo u sastavu: Damira Hoyke (fotograf), Tatjane Kostanjević (akademska kiparica), Mije Matijević Akrap (akademska slikarica) i Aleksandre Šutalo kao predsjednice Povjerenstva i predstavnice organizatora.

Natječaj je otvoren od 1. rujna do 1. listopada 2021. godine. 

Izložba odabranih fotografija povodom svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige

Otvorenje izložbe najuspješnijih fotografija, prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva, bit će organizirano 13. listopada 2021. godine u okviru programa svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega, kad će biti održano i svečano proglašenje pobjednika te uručenje priznanja autorima izloženih fotografija. Nakon što je pogledaju posjetitelji Gradske knjižnice Požega, izložba će gostovati i u knjižnicama drugih gradova. 

Više informacija potraži na  www.gkpz.hr/foto-natjecaj