7. 9. 2021.

Blog

Ivana Maričević

Nakon 175 godina knjižnične djelatnosti, Gradska knjižnica Požega je 15. ožujka 2021. u 8 sati otvorila novouređeni prostor Knjižnice s novim konceptom rada i novim programima. Nakon dugotrajnog procesa dogradnje i adaptacije prostora te opremanja i pripreme novih sadržaja, Požega je dobila novu Knjižnicu s novim prostorima, odjelima, opremom, novim načinom rada, uslugama i programima, suvremenu knjižnicu koja prati potrebe korisnika 21. stoljeća, što do tada s obzirom na prostorno ograničenje, nije bilo moguće.

Otvorenje nove Knjižnice obilježeno je, uz ostale raznovrsne programe i sadržaje, i projektom 175 sati čitanja za 175 godina Knjižnice. S prvim satom otvorenja započela je akcija kontinuiranog čitanja u trajanju od 175 sati kojom je obilježeno 175 godina knjižnične djelatnosti na području Požege, Godina čitanja te otvorenje nove Knjižnice. Akcija je trajala do 2. travnja u 12 sati, a projekt je ostvaren u suradnji s Katoličkom gimnazijom. Učenici i profesori Katoličke gimnazije dolazili su u radnom vremenu Knjižnice na Odjel književnosti gdje su provodili sat vremena u čitanju knjige po vlastitom izboru ili po preporuci knjižničara. Po završetku čitanja, sudionici su ispunili anonimnu anketu od deset pitanja kojom su ispitane njihove čitateljske navike, učestalost čitanja, žanrovske preferencije, način izbora knjige, definicija dobre knjige, pročitani naslov koji ih se najviše dojmio, te stavovi o sudjelovanju u akciji i doživljaj nove Knjižnice. Rezultati pokazuju da su sudionici prepoznali uspješnost u dosadašnjim naporima koji su učinjeni da bi grad Požega i okolica dobili knjižnicu 21. stoljeća. Pozitivna percepcija projekta koju su iskazali sudionici ukazuje na potrebu za ponavljanjem ovakvih i sličnih projekata kao dobrih primjera poticanja čitanja te promoviranja knjige i knjižnice.

Povratne informacije sudionika mogu poslužiti kao smjernice u planiranju i usavršavanju programa poticanja čitanja, a njihova iskustva i mišljenja moguće je iskoristiti te implementirati u ostvarivanje još uspješnijeg rada nove Knjižnice čiji su cilj prije svega zadovoljni korisnici i članovi zajednice.

Cijeli rad pročitaj na poveznici.