8. 9. 2021.

Događaji, najave

Ivana Maričević

Snimi video recitacije pjesme hrvatskog pjesnika, osvoji besplatnu stručnu edukaciju iz javnog i scenskog nastupa i predstavi se publici!

Tema programa: Hrvatski pjesnici 

Opis zadatka: Snimi video recitacije odabrane pjesme hrvatskog pjesnika u trajanju do 3 minute. Nakon kratkog predstavljanja (ime, mjesto prebivališta), najavi pjesmu koju ćeš recitirati, a zatim pokaži svoje recitatorsko umijeće.    

Rok za prijavu: 15. listopada 2021. 

O projektu

Program Probudi me! književna je manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Požega koja se provodi uživo i online, s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije mladih recitatora poezije. Namijenjen je mladima u dobi od 15 do 30 godina, a obuhvaća prijavu zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije hrvatskih pjesnika, besplatnu stručnu edukaciju najtalentiranijih interpretatora koje odabere Prosudbeno povjerenstvo te završnu manifestaciju na kojoj se recitatori predstavljaju publici pripremljenim izvedbama. Ovaj program koji se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske slavi pjesničko stvaralaštvo te, kao što je Cesarić poručio u Pjesmi mrtvog pjesnika, vraća u život zaboravljene pjesnike, ujedno pruža priliku mladim osobama umjetničkih afiniteta da se uz pomoć stručnog vodstva kreativno razvijaju i usavršavaju u području scenskog nastupa, odnosno recitacije poezije, a publici priliku da uživa u posebnom kulturnom događaju. 

Ciljevi projekta

  • popularizacija pjesništva, poticanje čitanja i recitacije poezije
  • stručna edukacija i promocija mladih recitatora
  • poticanje razvoja mladih osoba umjetničkih afiniteta usavršavanjem komunikacijskih vještina, javnog nastupa te scenskog izričaja

Uvjeti natječaja: 

  1. Na natječaj se mogu prijaviti svi državljani Republike Hrvatske od 15 do 30 godina starosti.
  2. Maksimalno je trajanje videa 3 minute.
  3. Video treba sadržavati: kratko predstavljanje (ime, odakle kandidat dolazi – mjesto prebivališta) i najavu pjesme, pri čemu odabrana pjesma treba biti djelo hrvatskog autora.
  4. Video se šalje na e-mail odjel.knjizevnosti@gkpz.hr do 15. listopada 2021. do 24:00 sati.

Kako se prijaviti?

  1. Video pošalji elektroničkom poštom na e-mail: odjel.knjizevnosti@gkpz.hr*. 
  2. Ime datoteke neka bude u obliku prezime-ime.
  3. Subject/naslov pošte: Prijava Probudi me 2021.
  4. U tijelo poruke OBVEZNO upiši svoje podatke:

– ime i prezime osobe koja recitira, kućna adresa i broj telefona
– datum rođenja
– status (učenik, student, zaposlen, nešto drugo)
– naslov i ime autora interpretirane pjesme.

* ako je memorijski kapacitet tvojeg videa prevelik za slanje e-poštom, posluži se servisima za postavljanje velikih datoteka i proslijedi nam linkove za preuzimanje videa (jumbo.iskon.hr, Google Drive, dropbox.com, wetransfer.com…)

Zaštita osobnih podataka

Prijavom za sudjelovanje u projektu sudionici daju suglasnost za korištenje svojih osobnih podataka isključivo za potrebe projekta i suglasnost za eventualno objavljivanje videa i fotografija nastalih u okviru projekta. Prijavom i slanjem videa kandidati ustupaju pravo Gradskoj knjižnici Požega da se istima, kao i fotografijama nastalima tijekom programa, koristi u promidžbene svrhe na društvenim mrežama i na web-stranici Knjižnice. Mlađi od 18 godina uz prijavu trebaju poslati i potpisanu suglasnost roditelja, a punoljetni sudionici vlastoručno potpisanu suglasnost. 

Autorska prava, korištenje videima i odgovornost 

Slanjem videosadržaja sudionici jamče da su poslani videosadržaji u njihovu vlasništvu. Gradska knjižnica Požega (u daljnjem tekstu: Organizator) ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane za vlasništvo, odnosno autorska prava nad videosadržajima koje sudionici pošalju Organizatoru radi sudjelovanja u programu. Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – osobama koje su poslale video, a Organizator stječe pravo korištenja videima u svrhu provođenja programa bez plaćanja ikakve naknade. Organizator se može koristiti videima i u promidžbene svrhe za svoju djelatnost bez plaćanja naknade. 

PROSUDBENO POVJERENSTVO

Nakon isteka roka za prijavu slijedi faza selekcije pristiglih videosnimki. Stručno povjerenstvo, u čijem su sastavu Selena Andrić, magistra kazališne umjetnosti i Mirela Španjol, konzultantica, Ciceron komunikacije i Ivana Maričević, predstavnica organizatora, izabrat će najtalentiranije kandidate koji će dobiti mogućnost besplatne stručne edukacije u Gradskoj knjižnici Požega.

EDUKACIJA

Gradska knjižnica Požega organizirat će edukaciju najtalentiranijih kandidata prema izboru Prosudbenog povjerenstva, u razdoblju od 21. do 30. listopada. Edukacija obuhvaća područje komunikacijskih vještina, javnog nastupa, usavršavanje u scenskom nastupu i recitaciji. Izabrani će kandidati o vremenu održavanja edukacije biti obaviješteni e-mailom ili telefonski. 

ZAVRŠNA MANIFESTACIJA 

Gradska knjižnica Požega, uz prijenos uživo, 12. studenog organizirat će završnu manifestaciju projekta Probudi me!, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Izabrani kandidati izvest će pripremljene interpretacije pred publikom u Gradskoj knjižnici Požega, a tom će prilikom biti uručeni prigodni poklon-paketi i priznanja sudionicima.