1. 10. 2021.

Događaji, najave

Matej Peharda

Program Utorkom dokumentarno s novim projekcijama dokumentarnih filmova započinje 5. listopada 2021. godine! U suradnji s međunarodnom kino-zajednicom KineDok, Gradska knjižnica Požega prikazivat će 7 filmova u Dvorani znanja svakog utorka u 18:30 sati. Prvi film, Učitelj, svoju projekciju imat će u utorak, 5. listopada u 18:30 sati. Za navedeni program nisu potrebne prijave, a program se održava u skladu s epidemiološkim mjerama.

Pročitaj najave filmova raznovrsne tematike, pronađi nešto za sebe, saznaj kad su projekcije i – vidimo se.

Učitelj

5. listopada, 18:30, Dvorana znanja

Jedan neobičan učitelj matematike iz Transilvanije postaje mjesni Don Quijote kada napusti konvencionalni obrazovni sustav i otvori privatni ured za poduku u vlastitom dvosobnom stanu. Tijekom školske godine pratimo njegovu borbu i upornost da oživi strast za učenjem i promijeni život svojih učenika nabolje.

Originalni naziv: Profu’
Režija: Alex Brendea
Trajanje: 82 min
Godina: 2019.
Jezik: rumunjski
Zemlja: Rumunjska

Trailer

Jedna od nas

12. listopada, 18:30, Dvorana znanja

Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda prisjećaju se srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju. Sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismu u kojem njihova kolegica iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

Originalni naziv: Jedna od nas
Režija: Đuro Gavran
Trajanje: 51 min
Godina: 2020.
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska

Trailer

Naš dom u divljini

19. listopada, 18:30, Dvorana znanja

U divljinama delte Bukurešta, u napuštenom vodocrpilištu tik do užurbane metropole, obitelj Enache živjela je u savršenom skladu s prirodom dva desetljeća, spavajući u kolibi na obali jezera, goloruka pecala ribe i pratila ritam godišnjih doba. Kada se ovo područje pretvorilo u javni nacionalni park, bili su prisiljeni napustiti svoj nekonvencionalni život i preseliti u grad, gdje su ribičke štapove zamijenili pametnim telefonima, a dokona poslijepodneva boravkom u učionicama. I dok se članovi obitelji teško prilagođavaju na modernu civilizaciju i trude održati bliske međusobne odnose, počinju preispitivati svoje mjesto u svijetu i kakva bi im mogla biti budućnost. S korijenima u divljini, devetero djece i njihovi roditelji muče se da održe obitelj na okupu u džungli na asfaltu. Empatičnim i filmskim okom redatelj Radu Ciorniciuc u svojem dugometražnom prvijencu gledateljima donosi dojmljivo priču u siromašnoj obitelji koja živi na rubovima društva u Rumunjskoj i bori se za prihvaćanje i vlastitu inačicu slobode.

Originalni naziv: Acasa, My Home
Režija: Radu Ciorniciuc
Trajanje: 86 min
Godina: 2020.
Jezik: rumunjski
Zemlja: Rumunjska

Povuci-potegni

26. listopada, 18:30, Dvorana znanja

Dječji radni stol poslužit će kao pozornica ovoj komičnoj obiteljskoj drami u kojoj se proces učenja doima kao suvremena verzija inkvizicije. S puno vikanja, urlanja, otvorenih prijetnji, prepredenih obećanja, podmićivanja poklonima i videoigricama, teatralnih gesta, dojmljivih govora, mirenja punog emocija i dramatičnih odlazaka s pozornice. Svaka ocjena je pitanje života i smrti. Tko će prvi popustiti, a tko će poludjeti – roditelji puni ljubavi ili sebično dijete? Tko će prvi početi proklinjati autora školskog programa? Tko će napamet naučiti sve te nepotrebne podatke? Tko će u ponoć učiti pjevati pjesmicu za sutrašnju provjeru znanja, a tko će znati odgovor na pitanje “što je pisac htio reći”? Sve su to teška pitanja, a čovjek je tek zrnce prašine, krhak i slabašan. No u ljudskoj je prirodi ne odustati. Zato ustrajmo i krenimo dalje, budućnost je sigurno bolja. Borimo se za znanje kao samuraji ili kamikaze, do posljednjeg daha.

Originalni naziv: Povuci-Potegni
Režija: Neven Hitrec
Trajanje: 61 min
Godina: 2020.
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska

Solo

2. studenog, 18:30, Dvorana znanja

Martín Perino, nekoć mladi argentinski pijanistički virtuoz i skladatelj, sada je pacijent u klinici El Borda, najvećoj i najpoznatijoj, no ujedno i najkontroverznijoj psihijatrijskoj bolnici u Latinskoj Americi. Čudo od djeteta i najveći talent svoje generacija sada pokušava pobijediti psihičku bolest i vratiti se u život izvan zidova umobolnice te na koncertne pozornice, dok radi na svojoj novoj skladbi ENFERMARIA. Solo je jedinstvena, a opet univerzalna priča o opsjednutosti savršenstvom i stvaranjem, koja govori o razvoju ljudskog bića koje snagu crpi iz ranjivosti.

Originalni naziv: Solo
Režija: Artemio Benki
Trajanje: 84 min
Godina: 2019.
Jezik: španjolski
Zemlja: Češka, Francuska, Argentina

Dan žena

16. studenog, 18:30, Dvorana znanja

Intiman, iznenađujući, duhovit, ekscentričan, bolan i proturječan – Dan žena istražuje kako je izgledao život žena koje su proživjele grčevito doba povijesnih i društvenih promjena te pruža jedinstven uvod u ruski feminizam.

Originalni naziv: Женский день
Režija: Dolya Gavanski
Trajanje: 85 min
Godina: 2019.
Jezik: ruski, bugarski
Zemlja: Njemačka, Bugarska, UK, Rusija

Poziv

23. studenog, 18:30, Dvorana znanja

Napustili su svakodnevni život, suprugu, djecu, posao i zaredili se. Prikazujući trojicu redovnika, dokumentarni film Erika Prausa dočarava jedinstveno duhovno okruženje i mistiku pravoslavnog manastira Počajiv Lavra, na brdu iznad grada Počajiva u pokrajini Ternopil na zapadu Ukrajine. Očevi Gabriel, Vicilentius i Nazarije za sobom su ostavili stare traume te pronašli mir, ravnotežu i smisao života u manastiru. Njihove su priče alegorija produhovljenja i pročišćenja od ljudskih strasti, smještena u turbulentnu ukrajinsku stvarnost. Potaknuti materijalnom potrebom i duhovnim očajem, vjernici hrle na ovo hodočašće u potrazi za novom snagom i oprostom. Film s mnogo poštovanja promatra redovničku svakodnevicu, no ujedno prikazuje raskošan sjaj njihova okruženja.

Originalni naziv: Volanie
Režija: Erik Praus
Trajanje: 70 min
Godina: 2019.
Jezik: ruski, ukrajinski
Zemlja: Slovačka