11. 10. 2021.

Događaji, najave

Aleksandra Šutalo

Gradskoj knjižnici Požega pripala je čast biti domaćinom svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige koje će se održati 15. listopada 2021. godine u 12 sati, a svečanosti će nazočiti ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, knjižničari te zaljubljenici u ovu manifestaciju koja desetljećima širi ljubav prema knjizi i čitanju.

Za kulturno-umjetnički dio programa svečanog otvorenja pobrinuli su se Glazbena škola Požega, Gradsko kazalište Požega i Plesni studio Marine Mihelčić.

Prijenos otvorenja moći će se pratiti na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a obuhvaća programe na nacionalnoj i na lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. S temom Hrvatski autori u Godini čitanja i pod motom Ajmo hrvati se s knjigom!, u fokus su ovogodišnje manifestacije stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitom jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini.

I ove će godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovati knjižnice i mnoge druge ustanove diljem Hrvatske koje će s brojnim suradnicima i partnerima, nizom aktivnosti u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, još intenzivnije ukazivati na važnost knjige i kulture čitanja.

Gradska knjižnica Požega, samostalno ili u suradnji s udrugama, ustanovama ili pojedincima, pripremila je bogat program za svoje sugrađane. Organizirano je čak 11 književnih susreta za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige, ali i filmski program, plesni program, programi poticanja čitanja, svakodnevne aktivnosti za djecu i mlade, četiri nove izložbe, edukacije za umirovljenike i mlade i druge aktivnosti. O detaljima programa možete se informirati na web-stranici, Facebook-stranici ili Instagram-stranici Gradske knjižnice Požega, kao i u samoj knjižnici.

Tri su programa Gradske knjižnice Požega uvrštena u središnje programe ove nacionalne manifestacije. Riječ je o Stručnom skupu Nova zgrada, nova knjižnica koji će se održati u Požegi 9. studenog, festivalu recitacije za mlade Probudi me! koji će se održati 12. studenog te programu svečanog otvorenja.

Više o ovogodišnjoj manifestaciji saznaj na web-stranici Mjesec hrvatske knjige (mhk.hr).

Događaj – Mjesec hrvatske knjige

Program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega

Na dan svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige, 15. listopada, Gradska knjižnica Požega neće raditi za korisnike.