14. 10. 2021.

Događaji, izvješća

Matej Peharda

Izložba fotografija iz projekta Knjiga svaki dan 2021. – Čitam. Osjećam. otvorena je na Galeriji svjetlosti u srijedu, 13. listopada u 19 sati. Time je zaključen fotonatječaj koji je trajao od 1. rujna do 1. listopada, a održana je i svečana dodjela nagrada pobjednicima te priznanja svim autorima čije su fotografije u izložbi.

Velikom broju ljubitelja fotografije prva se obratila ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, zahvalila se svim autorima fotografija koji su sudjelovali u natječaju, napomenula kako je ovogodišnji natječaj bio vrlo zahtjevan i konkretan, što je žiriju otežalo zadatak izbora najboljih. Osim autorima fotografija, zahvalila se i članovima žirija koji su sudjelovali u izboru najboljih.

Članovi žirija također su uveličali otvorenje izložbe svojim prisustvom, uz Aleksandru Šutalo, izložbi su prisustvovali i Tatjana Kostanjević te Damir Hoyka dok je četvrta članica žirija, Mia Matijević Akrap bila službeno odsutna.

Posjetiteljima se obratio i Damir Hoyka koji je istaknuo važnost ovakvih kreativnih foto natječaja, napomenuo je važnost fotografije i njezina utjecaja u današnjem, ubrzanom svijetu informacija. Za ovogodišnji fotonatječaj također je rekao da je zadan jedan od zahtjevnijih zadataka autorima koji su u vrlo ograničenim uvjetima morali stvoriti nešto originalno te je pobjedničku fotografiju istaknuo kao idealan primjer zadane teme.

Podsjetimo, tema natječaja bila je fotografski portret osobe na čijem se licu može iščitati emocija.

U natječaju je sudjelovalo ukupno 125 autora s 362 fotografije, dok je, uz tri pobjedničke fotografije, u izložbu izabrano još 35 fotografija.

Nagrađeni autori:

  1. mjesto

Etna Marković za fotografiju Jučer sam plakala / Iyanla Vazant

  1. mjesto

Vedran Bišćan za fotografiju Isijavanje / Stephan King

  1. mjesto

Vanessa Lukas za fotografiju Tena / Josip Kozarac

Izložbu fotografija Čitam. Osjećam. otvorio je zamjenik gradonačelnika grada Požege, Borislav Miličević, koji je čestitao ravnateljici na projektu, ali i svim autorima fotografija koji su se prijavili na natječaj, u vjeri da će fotonatječaj projekta Knjiga svaki dan 2022. godine biti još uspješniji uz još snažniju podršku grada.

Više o rezultatima natječaja na poveznici.

Izložba se može pogledati na Galeriji svjetlosti, a dostupna je i fotogalerija s otvorenja izložbe.