15. 10. 2021.

Događaji, izvješća

Gradska knjižnica Požega

Gradskoj knjižnici Požega pripala je čast biti domaćinom svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige koje se održalo na Galeriji svjetlosti 15. listopada 2021. godine. 

Svečanosti su nazočili ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, zamjenica predsjednice Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema Vedrana Lugić, članovi Upravnog vijeća, ravnateljica i djelatnici Gradske knjižnice Požega, ravnatelji kulturnih ustanova Grada Požege te knjižničarke i knjižničari kao i ostali zaljubljenici u ovu manifestaciju koja desetljećima širi ljubav prema knjizi i čitanju. 

U pozdravnom dijelu, prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2021., Višnja Cej, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege, Željko Glavić te ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek. 

Za kulturno-umjetnički dio programa svečanog otvorenja pobrinuli su se Glazbena škola Požega, Gradsko kazalište Požega i Plesni studio Marine Mihelčić, a voditeljica programa bila je Marijana Sabljak. 

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, a obuhvaća programe na nacionalnoj i na lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja.

Program Mjeseca hrvatske knjige 2021. održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. S temom Hrvatski autori u Godini čitanja i pod motom Ajmo hrvati se s knjigom!, u fokus su stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitom jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini. Svečanim otvorenjem započeli su bogati programi koje je Gradska knjižnica Požega, samostalno ili u suradnji s udrugama, ustanovama ili pojedincima, pripremila za svoje sugrađane. Program svečanog otvorenja, uz još dva programa Gradske knjižnice Požega (Stručni skup Nova zgrada, nova knjižnica te festival recitacije za mlade Probudi me!) uvršteni su u središnje programe ove nacionalne manifestacije.

Više o ovogodišnjoj manifestaciji saznaj na web-stranici Mjesec hrvatske knjige (mhk.hr).

Događaj – Mjesec hrvatske knjige

Program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega

Snimka prijenosa na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.