18. 10. 2021.

Događaji, izvješća

Matej Peharda

Škola roditeljstva trajala je od 14. rujna do 14. listopada u organizaciji Gradske knjižnice Požega.

Tijekom deset radionica, u kojima je svaka radionica bila dvosatna, roditelji djece uzrasta predškolske i školske dobi prošli su raznolike teme s voditeljicom programa Đurđicom Gatjal, književnicom, pjesnikinjom i nastavnicom razredne nastave.

Cjelovit i raznovrstan program koji je uključivao edukaciju, radionice, kreativan rad, razmjenu iskustava, radne materijale koje su roditelji tijekom svake radionice dobili i radili na njima, ostavio je izvrstan učinak na roditelje što su izrazili i tijekom trajanja svih radionica. Na zadnjoj radionici roditelji su individualno govorili o tome koliko su osvijestili vrline uspješnog roditeljstva, obiteljske suodnose, prihvaćanje uspjeha i neuspjeha, važnost empatije, svjesne prisutnosti, roditeljske stilove odgoja , disciplinu s ljubavlju, uz zaključak kako su djeca naši najvažniji buditelji i poticaji za osobni razvoj.

Voditeljica je izrazila iznimno zadovoljstvo skupinom roditelja koji su timski radili dionice ovog programa.

Roditelji su iz radionice u radionicu sve otvorenije i autentičnije svjedočili svoj odgojni rad, svoje dileme, postavljali pitanja i diskutirali o njima. Ovakav program bio bi poželjan u svakoj školi jer roditeljem se nismo rodili, roditeljem se postaje! – Đurđica Gatjal.

Jedna od sudionica ovog programa dala je vlastito viđenje programa, a prijavila se u želji da nauči nešto novo o ovoj, uvijek aktualnoj, temi.

Prijavila sam se i tijekom mjeseca rujna i listopada ove godine sudjelovala u Školi roditeljstva koja se odvijala u prelijepom, novouređenom prostoru Gradske knjižnice Požega. Školu roditeljstva vodila je  gospođa Đurđica Gatjal koja me je inspirirala, obogatila svojim dragocjenim iskustvom, svojim znanjem koje je očito sakupljano godinama vrijednog rada, promišljanja, a koje tako nesebično dijeli te posebno dobrohotnošću koja je izvirala iz svake riječi upućene nama roditeljima. Ljubav koju je svjedočila prema djeci, mudrost i razboritost ubrzo su doveli do toga da smo se svi počeli otvarati i dijeliti svoja iskustva, kako iz vlastitog roditeljstva tako i iz vlastitog djetinjstva. Predavanja su bila zanimljiva, interaktivna, vrlo bogata radionicama, atmosfera ugodna, vrijeme je brzo teklo, a zaključci, svi odreda korisni, samo su se nizali jedan za drugim.

Grupa roditelja kojoj sam pripadala bila je također iznimna i drago mi je da sam ih upoznala: originalni i kreativni pojedinci, nadasve iskreni i dobronamjerni ljudi koji su nesebično dijelili svoja iskustva i stavove. Uvijek smo se rastajali u veselju i s nestrpljenjem čekali naš idući susret, novu radionicu i predavanja.

Osjećam se obogaćeno za jedno vrijedno emocionalno, racionalno i duhovno iskustvo, potpuno ljudsko iskustvo, što mi predstavlja veliku pomoć u svakodnevnim roditeljskim i obiteljskim izazovima današnjice. Primijetila sam da nam je svima roditeljstvo jedna od zahtjevnijih uloga tijekom života i da nam tu treba stručne potpore, razumijevanja i ohrabrenja, a ova Škola bila je upravo to.

Moj sin mi je rekao zadnji dan Škole roditeljstva: „Mama, ako ima nastavak Škole roditeljstva, molim te upiši se ponovno!“ Mislim da to dovoljno govori o plodovima Škole roditeljstva! Lijepo je bilo sudjelovati. Hvala gđi Đurđici Gatjal i svim polaznicima Škole roditeljstva na darovanom prijateljstvu! – Višnja Bartolović.