20. 10. 2021.

Događaji, izvješća

Mirjana Franculić

Svi smo mi nečiji sinovi i kćeri, a o sinovima i kćerima Ivane Bodrožić razgovarali smo na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega, u utorak, 19. listopada u 18 sati.

Sinovi, kćeri  roman je koji svojim književnim izričajem klizi niz moždane vijuge dok se čita, svojom tečnošću miluje jezik, ali svojim sadržajem steže srce, proširuje vidike, mijenja svijest i ruši predrasude.

Upravo ovaj roman dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u 2020. godini. On pokazuje hrabrost, koristi književnosti u svrhu ukazivanja na probleme, poziva na promjenu svijesti, progovara o onome što se uglavnom prešućuje u društvu.

Čitajući roman koji nam teče pred očima, odmah na prvu shvaćamo da je riječ o teškim intimnim pričama, teškim obiteljskim odnosima, zatrovanom patrijarhalnom konzervativnom društvu, a sve se to prelama preko ljubavi, različitosti, sindroma zaključanosti. Mirjana Franculić, voditeljica susreta

Književnici u svojim rukama imaju snažno oružje, riječi. Same riječi nisu dovoljne, one moraju biti drugačije, govoriti o drugačijim ljudima koji nisu drugačiji već su društvene okolnosti takve. O temama o kojima drugi ne žele govoriti, o transrodnosti, homoseksualnosti, o nasilju u obitelji… Upravo o takvim snažnim riječima piše Ivana Bodrožić.

Najbolje stvari nastale su kada nisam kalkulirala i kada nisam razmišljala jesam li hrabra ili ne. Ne bih pisanje ovog romana nazvala hrabrošću… Ja vjerujem da svaka prava književnost unutar sebe mora biti društveno angažirana, a opstaju oni romani koji staju u obranu ljudskog dostojanstva. Ivana Bodrožić

Književni susret u publici pratile su i članice Čitateljskog kluba Lectoria koje su pročitale roman i uključivale se u raspravu, postavljale pitanja autorici te saznale pojedinosti koje su ih zanimale iz romana, ali isto tako i podijelile dojmove pročitanoga.

Saznaj i ti nešto više o ovom romanu, posudi ga u Knjižnici i pusti neka te iznenadi, neka ti probudi emocije i pozove te na duboko promišljanje.

Fotogalerija