26.10. 2021.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

Sudionici programa Probudi me!, među kojima i učenici Katoličke gimnazije pod mentorstvom profesorice Marijane Ćorluke te učenici Gimnazije Požega pod mentorstvom profesorice Duške Galić, sudjelovali su u dvjema radionicama tijekom kojih su se usavršavali u recitaciji poezije kojom će se predstaviti publici u završnici manifestacije.  

Prva je radionica održana u subotu, 23. listopada, u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega, pod vodstvom Mirele Španjol, stručnjakinje za komunikaciju. Uz individualni rad na pripremljenim tekstovima pjesama kojima će se predstaviti publici u završnici manifestacije, sudionici su radili vježbe opuštanja i disanja te dobili korisne savjete kako savladati tremu i pripremiti se za nastup pred publikom. 

Drugi je dio edukacije održan u ponedjeljak, 25. listopada, također u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega. Voditeljica ove radionice bila je Selena Andrić, magistra kazališne umjetnosti koja je, uz asisteticu Anabelu Sulić, studenticu na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, sudionicima održala radionicu iz scenskog nastupa. U uvodnom dijelu polaznici su radili vježbe disanja koje pomažu optimalnom funkcioniranju organizma u situacijama izloženosti stresu uslijed javnog nastupa, a zatim je uslijedio individualni rad na recitaciji pojedinačnih tekstova odabranih pjesama koje su sudionici izabrali za nastup pred publikom.

Program Probudi me! – festival recitacije za mlade književna je manifestacija koja se održava u organizaciji Gradske knjižnice Požega i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Jedan je od središnjih programa Mjeseca hrvatske knjige, a provodi se s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promoviranja mladih recitatora poezije. Program je namijenjen mladima u dobi od 15 do 30 godina, a odvija se u nekoliko faza, od prijave zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije hrvatskih pjesnika, preko besplatne stručne edukacije najtalentiranijih recitatora pa do završne manifestacije na kojoj će se recitatori predstaviti publici pripremljenim izvedbama, a koja će se održati na Galeriji svjetlosti 12. studenog u 19 sati, uz prijenos uživo.