3. 11. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

U studenom, kad se obilježava Međunarodni dan dječjih prava, na dan kad je donesena UN-ova Deklaracija o pravima djeteta te Konvencija o pravima djeteta (20. studenog), donosimo ti preporuke knjiga u čijem su središtu teme djece i djetinjstva. 

Najvažnije razdoblje čovjekova života koje nas uvelike određuje kao osobe tema je koja je plijenila pozornost mnogih književnika i znanstvenika, a mi ti predlažemo naslove od kojih će te neki vratiti u dane djetinjstva i možda probuditi davno zaboravljene trenutke, a neki će ti dati uvid u stručna promišljanja o ovoj temi i ponuditi ti spoznaje koje ti mogu biti korisne u svakodnevnom životu, bilo da si u ulozi roditelja, odgojitelja ili druge odrasle osobe koja se u svakodnevnom životu susreće s djecom. 

Kako su o djetinjstvu pisali poznati književnici, a što o tom najranijem razdoblju u čovjekovu životu kažu stručnjaci iz različitih područja, saznat ćeš u knjigama koje ti donosimo u nastavku!

Autobiografski zapisi o djetinjstvu

Prvi dio memoarske trilogije Franka McCourta, Angelin prah, koji je odmah nakon objavljivanja postigao svjetski uspjeh i ovjenčan je mnogim nagradama, književniku je osigurao status suvremenog klasika. Djelo je preplavljeno autorovim reminiscencijama na traumatično djetinjstvo koje je proveo u irskom gradu Limericku, u obitelji siromašnih irskih imigranata. Priča ispričana u prvom licu riječima dječaka od njegove četvrte godine do punoljetnosti majstorski je ispletena motivima neimaštine, gladi, očeva alkoholizma, teških životnih uvjeta i smrti. Iako donosi surovu i tešku temu, sa stranica knjige ipak tinja nada u bolju budućnost te izvire snažna poruka o pronalasku sreće u malim stvarima koje čine život. Pročitaj prvi dio memoarske trilogije u kojem je poznati književnik opisao najranije razdoblje svojeg života!

Damir Karakaš u romanu Sjećanje šume, izraslom na autobiografskim temeljima i uprizorenom na kazališnim daskama, bavi se krajem u kojem je rođen i odrastao. Literarni prikaz života u Lici književnik je ostvario dječjim pripovjedačkim glasom u 33 priče od kojih svaka donosi jednu epizodu iz djetinjstva. Iznoseći djeliće vlastitog života, književnik daje sliku jednog djetinjstva u surovoj Lici. Ovaj zaron u ličku sredinu opisom obiteljskih odnosa i tamošnjeg mentaliteta književnik postiže nižući motive patnje, radosti, otkrivanja, dječačkih snova i strahova miješajući duhovito i ozbiljno te ispisujući emotivno i poetsko štivo koje će ti dozvati slike iz vlastitog djetinjstva. Saznaj kako izgleda jedno djetinjstvo u Lici iz pera poznatog Ličanina!

Djeca u ratnom vihoru

Larry Tremblay, kanadski književnik, kazališni redatelj, glumac i profesor kazališne umjetnosti, napisao je roman Pod krošnjom naranče koji je ovjenčan brojnim prestižnim nagradama i priznanjima, a veliki je uspjeh ostvario i u kazališnoj inačici. Autor je u ovom potresnom štivu udahnuo život likovima dvojice dječaka, blizanaca koji bezbrižne dane djetinjstva provode u obiteljskom voćnjaku naranči sve dok rat, u kojem se njihova zemlja nalazi, iz temelja ne promijeni živote njihove obitelji. Snažnom pričom o jednoj obitelji autor ispisuje književni vrisak protiv rata progovarajući o njegovu besmislu i razornim posljedicama, pri čemu u središte stavlja stradanje onih najnevinijih. Ova će te knjiga uvući duboko u svoj svijet i izazvati vrtlog snažnih emocija! Pročitaj je!

Što o djetinjstvu kažu jedni od najsretnijih ljudi na svijetu   

Kaija Puura, ugledna dječja psihijatrica svoje je bogato 30-godišnje iskustvo svakodnevnog rada s djecom od najranije dobi i njihovim roditeljima ugradila u knjigu Finski odgoj djece. Baveći se odgovorima na pitanja Kakva je to ugodna osoba? Kako prevladati nesuglasice i teške situacije? Što znači biti dobar roditelj? Kako razgovarati s djetetom? Kako izbjeći zamke roditeljske samovolje?, autorica te upoznaje s osobitostima finskog modela odgoja koji stvara ugodne odrasle osobe. Donoseći bogat izvor informacija, autorica ti pruža i savjete koji ti mogu pomoći u svakodnevnim izazovima koje donosi roditeljstvo s naglaskom na ljubavi, posvećenosti, brizi, nježnosti, igri te mnoštvu raznih iskustava za djecu. Po čemu je specifičan finski model odgoja? Odgovor potraži u ovoj knjizi.

Jesper Juul, međunarodno priznat danski obiteljski terapeut, predavač i autor brojnih uspješnica koji se bave različitim temama iz područja pedagogije i obiteljskih odnosa, u knjizi Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života daje savjete roditeljima u zahtjevnom procesu odgoja kako bi njihova djeca izrasla u društveno i mentalno zdrave te odgovorne pojedince. U tom se procesu usmjerava na četiri vrijednosti koje smatra ključnima za funkcioniranje cijele obitelji: uvažavanje, integritet, autentičnost i odgovornost. Iznoseći konkretne obiteljske situacije s kojima se susreo u osobnom i profesionalnom životu, autor ovom knjigom pomaže roditeljima da se izgrađuju i rastu u svojoj roditeljskoj ulozi. Saznaj što ugledni danski terapeut smatra ključnim vrijednostima za djecu!

Otkrij tajnu djetinjstva iz pera Marije Montessori 

Talijanska pedagoginja i liječnica, jedno od najvažnijih imena u povijesti predškolskog odgoja te utemeljiteljica pedagoške metode koja se usmjerava na individualni pristup djetetu Maria Montessori u knjizi Dijete: tajna djetinjstva osobitu pozornost posvećuje najranijoj dobi djeteta. Nakon što se niz godina bavila dječjom psihom, osobito djecom iz najnižih društvenih slojeva, autorica je u ovoj knjizi na vidjelo iznijela proces samostvaranja djeteta te svega onog što pridonosi i pomaže oslobađanju djetetovih potencijala. Iako prvi put objavljena davne 1936. godine, knjiga je to za kojom i danas posežu mnogi odgojitelji te roditelji i koja će te povesti na korisno putovanje u dječji svijet. Saznaj koje će ti sve tajne djetinjstva otkriti jedna od najboljih poznavateljica dječje psihe!

U svijetu igre

Iben Dissing Sandahl, psihoterapeutkinja, obiteljska savjetnica koja se više od dva desetljeća bavila dječjom psihologijom i obrazovanjem te suautorica popularnog priručnika Danski odgoj djece, u knjizi Igra na danski način: kako igrom odgojiti uravnoteženu, otpornu i zdravu djecu istražuje važnost igre kao temeljnog alata cjelovitog djetetova razvoja. Ističući važnost nestrukturirane spontane igre za razvoj dječje mašte te dobrobiti igre za djetetov kognitivni, tjelesni, emocionalni i društveni razvoj, autorice ti nude vodič koji pokazuje kako u svakodnevne situacije s djecom implementirati igru, donoseći pregršt primjera. Pogledaj kako izgleda igra jednog od najsretnijih naroda na svijetu!

Spoj teorijskih postavki i praktičnih primjera, nastalih tijekom višegodišnjih promišljanja i istraživanja Branimira Mendeša, Ljerke Marić i Ljiljane Goran, urodio je znanstveno-stručnim djelom Dijete u svijetu igre: teorijska polazišta i odgojno-obrazovna praksa. U središtu su knjige tema dječje igre te načini kako bolje razumjeti fenomen igre i pridonositi cjelokupnom djetetovu razvoju posvećujući pozornosti igri. Autori su u knjigu implementirali brojne primjere iz prakse poput brojalica, pjesama, pokretnih igara i glazbenih dramatizacija primjenjivih u ranom i predškolskom odgoju. Konzultiraj ovu knjigu koja je prava riznica ideja i igara!

Teme darovitosti i visoke osjetljivosti djece  

Gerald Hüther, istaknuti njemački neurobiolog i autor znanstveno-popularnih djela u kojima se usredotočuje na razvoj i funkcioniranje ljudskog mozga, i novinar Uli Hauser autori su knjige Svako je dijete darovito. Polazište im je činjenica da se djeca rađaju s različitim predispozicijama za različita područja noseći u sebi određeni potencijal. Ističući važnost pružanja ljubavi i podrške djeci od rođenja, ali i utjecaj sredine, autori se, između ostalog, bave odgovorima na pitanja kako prepoznati darovitost i koje su darovitosti urođene te kako iz bioloških potencijala izvući ono najbolje za dijete. Saznaj više o fenomenu darovitosti djece!

Dr. sc. Elaine N. Aron, psihologinja i autorica čije su knjige postale svjetske uspješnice, u knjizi Visokoosjetljivo dijete: pomognimo djeci da uspiju kad ih svijet porazi središte svojeg interesa usmjerava na djecu koja su vrlo osjetljiva na podražaje iz okoline. Autorica koja se godinama bavila istraživanjima visoke osjetljivosti pruža ti svoja razmišljanja o tome što je visoka osjetljivost i kako se postaviti u odgoju takve djece. Donoseći stručnu podršku i savjete iz prve ruke od osobe koja je i sama u spektru visoke osjetljivosti, knjiga je bogat izvor informacija koje mogu pomoći u svakodnevnim izazovima, ne samo roditeljima visokoosjetljive djece nego i svima onima koji se susreću s takvim osobama poručujući im da nisu sami. Istraži fenomen visoke osjetljivosti u ovoj knjizi!