2. 11. 2021.

Događaji, izvješća

Martina Hamzić

Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega 28. listopada 2021. godine održano je predstavljanje slikovnice „Družina malih mrava“ naše sugrađanke, autorice Đurđice Gatjal. Riječ je o slikovnici namijenjenoj mlađem uzrastu u kojoj se govori o mravima, mravljoj obitelji, njezinu postojanju, borbi za obranu doma od građevinskih radova i uništenja okoliša.

Gosti su bili pater Mijo Nikić, nakladnik Zaklade „Biskup Josip Lang“ i autoričin suradnik, psihijatar Miro Jakovljević, ilustrator Dragan Matičević i urednica Andrea Divić.

Predstavljanje je započeo Mijo Nikić govoreći o Zakladi, suradnji s autoricom i njezinoj slikovnici, nakon čega je psihijatar Miro Jakovljević u interakciji s publikom pokazao da knjiga i svakodnevno čitanje imaju terapeutski učinak na svakog pojedinca. Ilustrator koji je oslikao slikovnicu otkrio je kojom je tehnikom izrađena i je li odmah znao kako će izgledati mravci, a svoj put u nastajanju ove slikovnice opisala je i urednica, koja je uredila i prethodne dvije knjige Đurđice Gatjal. Naposljetku je autorica otkrila kako je sve izgledalo iz njezine perspektive, od početka pisanja do izdavanja slikovnice.

Večer su glazbenim izvedbama upotpunili Antun i Matej Markulić, a u Galeriji Tunel bili su izloženi i izvorni radovi nastanka slikovnice.

Ovu zanimljivu slikovnicu možeš posuditi na Dječjem odjelu svoje Knjižnice!