10. 11. 2021.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

U organizaciji Gradske knjižnice Požega, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u Dvorani mudrosti, uz prijenos uživo putem YouTube kanala, 9. studenoga 2021. održan je stručni skup Nova zgrada, nova knjižnica, jedan od središnjih programa Mjeseca hrvatske knjige 2021.

Skup koji je moderirala knjižničarka Martina Hamzić okupio je knjižničarke i knjižničare iz cijele Hrvatske, a skupu su nazočili dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, dr. sc. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, arhitekt Boris Vučić Šneperger te domaćini, ravnateljica Aleksandra Šutalo i djelatnici Gradske knjižnice Požega. 

Skup je, u ime gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Željka Glavića, otvorila pozdravnim riječima Maja Petrović, Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, koja je istaknula važnost projekta obnove i dogradnje zgrade Prve požeške štedionice za potrebe Gradske knjižnice Požega, iz perspektive osnivača, Grada Požege. 

U prvom dijelu stručnog skupa govorilo se o pretpostavkama nužnima za razvoj nove knjižnice. S obzirom na to da je jedan od temeljnih preduvjeta za razvoj svake knjižnice financijska potpora te da realizacija ideje o novoj Knjižnici u novoj zgradi ne bi bila moguća bez dugogodišnjeg investiranja Ministarstva kulture i medija, prvo je izlaganje održao Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, na temu Dugogodišnja investicija Ministarstva kulture i medija RH na primjeru Gradske knjižnice Požega.

Nakon toga se prisutnima u Dvorani mudrosti i onima koji su skup pratili putem prijenosa uživo, putem platforme Zoom obratio Boris Vučić Šneperger,  arhitekt tvrtke Tablinum iz Zagreba, autor idejnog projekta obnove i dogradnje zgrade Prve požeške štedionice za potrebe Gradske knjižnice Požega. O obnovi ove povijesne građevine te o arhitektonskim izazovima koje je donio ovaj projekt sa zahtjevom za očuvanjem starog, povijesnog sloja, uz istovremeno otvaranje prostora za novo, govorio je u izlaganju Gradska knjižnica Požega – obnova povijesne građevine – od idejnog rješenje do realizacije 

U izlaganju Zgrada Gradske knjižnice u Požegi: od obnove do otkrića, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, Žarko Španiček, govorio je o specifičnostima arhitektonskog projekta koji spaja zgradu koja je zaštićeno kulturno dobro s modernim, novim dograđenim dijelom. 

Ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo, imala je izlaganje Knjižnica za 21. stoljeće – koncept opće reorganizacije, govoreći iz pozicije osobe pod čijim je vodstvom Knjižnica  ušla u povijesni trenutak svoga djelovanja prošavši transformaciju iz stare zgrade stare knjižnice u Knjižnicu 21. stoljeća, zahvaljujući konceptu opće reorganizacije. 

Mirjana Franculić, voditeljica Županijske matične razvojne službe Gradske knjižnice Požega, govorila je o izazovima rada na stručnoj pripremi fonda za novu Knjižnicu s novim konceptom rada te specifičnim okolnostima u kojima se isti odvijao, u izlaganju Priprema fonda u koncepciji nove Knjižnice. 

U drugom dijelu stručnog skupa govorilo se o elementima koncepcije nove knjižnice te o rezultatima koji su zahvaljujući njima ostvareni. 

Prvo izlaganje održala je Bernarda Pirović, voditeljica Odjela književnosti Gradske knjižnice Požega, o novim tehnologijama i uslugama u novoj Knjižnici koji su rezultirali educiranim i aktivnim korisnicima, u izlaganju Novim tehnologijama do aktivnog korisnika – na primjeru Gradske knjižnice Požega. 

O tome što je novi koncept Knjižnice donio u prostornom smislu, uz osvrt na povijesni kontekst, govorila je Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela, u izlaganju na temu Od spomenika kulture do inkluzivnog prostora 21. stoljeća.   

A o novom Odjelu koji se nalazi na mjestu nekad praznog potkrovlja zgrade i koji je u novom konceptu postao mjesto učenja, susreta, edukacije, zabave i druženja za mlade, govorio je Matej Peharda, suradnik za odnose s javnošću Gradske knjižnice Požega u izlaganju na temu Odjel za mlade i multimediju – novi odjel za nove potrebe. 

U izlaganju Knjižnica kao kulturni centar grada – novi programski koncept Gradske knjižnice Požega, Mirna Obradović, stručna suradnica za razvoj pedagoških programa Gradske knjižnice Požega, govorila je o tome što je u programskom smislu donio novi koncept Knjižnice. 

O dječjem odjelu u novom konceptu Knjižnice govorila je Snježana Poljak, voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice Požega, u izlaganju s temom Dječji odjel po mjeri djeteta. 

Kako knjižnicu učiniti prepoznatljivom – proces brendiranja GKPZ, bila je tema posljednjeg izlaganja koje je održala Inga Devčić, informatorica na Znanstvenom i studijskom odjelu Gradske knjižnice Požega, govoreći o tome kako nova Knjižnica s novim identitetom nastoji biti prepoznatljiva u fizičkom i mrežnom okruženju te kako nastaje dosljedan i prepoznatljiv brend knjižnice i koji su mu elementi.

Skup koji je zaključen pitanjima i komentarima publike bio je prilika da djelatnici Knjižnice i vanjski sudionici projekta s cjelokupnom knjižničarskom zajednicom podijele svoja iskustva na putu od ideje do ostvarenja sna o novoj Knjižnici u novoj zgradi i time pomognu svim narodnim knjižničarima koji se susreću ili će se susresti s izazovima izgradnje novih i renovacije stoljetnih knjižnica te njihove transformacije u knjižnice 21. stoljeća. 

Snimku stručnog skupa možete pogledati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.