16. 11. 2021.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

Čarolija riječi popraćene glazbom ispunila je prostor Galerije svjetlosti u petak, 12.11., kada je održana završnica programa Probudi me! U posebnoj, ugodnoj i opuštenoj atmosferi, nakon uvodne Pjesme mrtvog pjesnika u interpretaciji akademske glumice Selene Andrić, izmjenjivali su se nastupi četrnaest mladih recitatorica i recitatora koje su goste na Galeriji svjetlosti i pratitelje online prijenosa poveli na putovanje pjesničkim prostranstvima. 

U programu je sudjelovao i mladi pjesnik Denis Ćosić koji je predstavio tri pjesme iz svoje posljednje zbirke Košute su plakale bez rogova. 

Da izrečeni stihovi još snažnije dopru do slušatelja, pobrinuo se Tin Tonković, koji je glazbom popratio umjetnost riječi. 

U sklopu programa gostovala je i akademska slikarica Marija Adrić Soldo koja je govorila o projektu Art za po doma, portretima hrvatskih književnica i književnika, rukom crtanih i potom apliciranih na plakate i majice koji su dio izložbe u okviru Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega, postavljeni u Galeriji Tunel

Program je zaključen i obogaćen glazbenim nastupom Tina Tonkovića i Staše Kukić koja je otpjevala pjesmu Seven spanish angels, a nakon toga je uslijedilo uručenje nagrada i priznanja mladim recitatoricama, recitatorima i gostima programa.

Program Probudi me! – festival recitacije za mlade književna je manifestacija koja se održava u organizaciji Gradske knjižnice Požega i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Jedan je od središnjih programa Mjeseca hrvatske knjige, a provodi se s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promoviranja mladih recitatora poezije. Program je namijenjen mladima u dobi od 15 do 30 godina, a odvijao se u nekoliko faza, od prijave zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije hrvatskih pjesnika, preko besplatne stručne edukacije najtalentiranijih recitatora pa do ove završnice na kojoj su se recitatori predstavili publici pripremljenim izvedbama. 

Snimku cijelog događaj možeš pogledati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.