2. 12. 2021.

Događaji, najave

Dijana Klarić

50 Poems for Snow međunarodni je pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu, na poticaj Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je poseban u svijetu po tome što se datum održavanja ne zna unaprijed, odnosno održava se u svakom gradu na prvi dan snijega. Tom prilikom tri pjesnika izvode nekoliko svojih pjesama, uz jednu pjesmu klasičnog autora kojem je te godine Festival posvećen. Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike.

50 Poems for Snow, osim pjesničkog, događanje je koje ukazuje i na klimatske promjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.

Gradska knjižnica Požega i ove je zime dio međunarodne pjesničke mreže 50 Poems for Snow i s nestrpljenjem iščekuje drugo požeško izdanje.

Fernando Pessoa portugalski je pjesnik kojem je posvećen ovogodišnji Festival. Danas se već općenito potvrđuje po važnim sastavnicama recepcije da je Pessoa ne samo ključna osobnost moderne portugalske književnosti nego i svjetski putnik, jedan od ponajvećih u prvoj polovici 20. stoljeća.

Festival će se održati u Požegi na prvi dan snijega, na Trgu svete Terezije ispod stabla ginka. Pjesme će, uz prave pahulje, čitati požeški pjesnici Denis Ćosić, Anamaria Mutić i Irena Ivetić.

Uz zimski ugođaj i pahulje, obilježit ćemo ljepotu pjesništva. Najava točnog datuma drugog požeškog izdanja 50 Poems for Snow slijedi na društvenim mrežama ovisno o vremenskoj prognozi, odnosno s najavom obilnijeg snijega.

Prati nas i pridruži nam se na Trgu svete Terezije uz pr(a)ve pahulje!